Trenč, večni modni kos, ki ga obožuje tudi Hollywood

Kaja Komar
05.11.2021 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trenčkot ima v garderobi tudi oblikovalka Victoria Beckham.
Burberry

Trenčkot ali trenč, oblačilo, kakršnega so nosili detektivi v filmu noir in v katerem je bil nepozaben šarmantni Humphrey Bogart v filmu Casablanca iz leta 1942. Enako zapeljiv je bil Roger Moore kot James Bond v Samo za tvoje oči, Audrey Hepburn v Zajtrk pri Tiffanyju, Meryl Streep v Kramer proti Kramerju, Sarah Jessica Parker kot Carrie Bradshaw v Seks v mestu ali Cate Blanchett v Otožna Jasmine.

Plašč za strelske jarke

Meryl Streep v trenčkotu v filmu Kramer proti Kramerju
Shutterstock

Trenč že skoraj sto let velja za enega najbolj klasičnih kosov, nosijo ga tako ženske kot moški, primeren je za h koktejl obleki, dnevni poslovni obleki (business standard) in bolj sproščenemu slogu. Zgodba vsestranskega plašča se je začela že v 19. stoletju, v svoji knjigi Moška oblačila in dodatki piše strokovnjakinja za kulturo oblačenja Lea Pisani. Leta 1851 je prvi dežni, takrat še volneni plašč, razvil britanski krojač John Emary in plašč poimenoval aquascutum, po latinsko aqua namreč pomeni voda, scutum pa ščit. Zaradi uporabnih lastnosti ga je želela imeti še angleška vojska in Emary je dobil toliko naročil, da je lahko ustanovil podjetje Aquascutum. Le nekaj let pozneje je Thomas Burberry za trenč uporabil bombaž, bombažne niti pa pred tkanjem impregniral, da je bilo blago vodoodporno in zračno. Nato je impregniral še tkanino, ki so jo poimenovali gabarden. Gosta tkanina je v primerjavi s tkanino Johna Emaryja bolj lahka, brez neprijetnega vonja, trpežna in vodoodbojna. Burberry je ukrojil kar 500.000 plaščev za britanske vojake v prvi svetovni vojni, da bi jih plašč varoval pred mrazom in dežjem v strelskih jarkih. Od tod tudi ime trenč, ki izhaja iz angleške besede za jarek (trench). Ker so ga nosili predvsem generali in oficirji, je postal statusni simbol močnih in pogumnih. Svojo različico trenčkota so takrat razvili še v ameriški vojski in vojski Sovjetske zveze, nosili so ga tudi nemški, francoski, belgijski, poljski in nizozemski vojaki.

Uporaben kot potovalka

Preberite nov tematski časopis v celoti

Preberite nov tematski časopis v celoti

Preberite nov tematski časopis v celoti

Sarah Jessica Parker kot Carrie Bradshaw v Seks v mestu
Burberry

Ko se je druga svetovna vojna končala, so trenčkot vzljubili tudi zvezdniki v Ameriki. Hollywood je podobo oficirja zamenjal z novinarji, zaljubljenimi gangsterji, spretnimi vohuni, bistrimi detektivi in zapeljivimi femmes fatale, vsi oblečeni v trenč. Dežni plašč z desetimi sprednjimi gumbi, širokim pasom z veliko zaponko in žepi z gumbi, je v petdesetih letih prejšnjega stoletja postal najbolj zaželen modni kos. Pozneje so ga oboževali tudi glasbeni kameleon David Bowie, princesa Diana, vse velike dive francoskega filma, od Catherine Deneuve, Brigitte Bardot do Jeanne Moreau, še danes ga imajo v omari mnogi zvezdniki, kot je igralka Angelina Jolie, oskarjevec Matthew McConaughey, David in Victoria Beckham, pa tudi Kate, vojvodinja Cambridška.

Ta znameniti plašč ima na zadnji strani sedelce, da odvaja dež od telesa, epolete za oznake, na zapestju pa trak s kovinskimi obročki, ki omogoča, da se rokav stisne. Njegove tradicionalne barve so rumenorjava, črna, bež in kaki. Med najbolj klasičnimi in najbolje krojenimi je še vedno Burberryjev trenčkot s prepoznavnim karirastim vzorcem na podlogi plašča. Trenč, ki je primeren za oba spola, na videz ni nič posebnega, v notranjosti pa se skriva 18 žepov, v katere lahko spravite tudi dva mobilnika, digitalni aparat, celo plastenko vode in iPad, že skoraj toliko kot v manjšo potovalno torbo.

Vsako leto na modnih brveh

Med najbolj klasičnimi in najbolje krojenimi je še vedno Burberryjev trenčkot s prepoznavnim karirastim vzorcem na podlogi plašča.
Burberry

Čeprav ima trenčkot danes že nešteto različic, modni navdušenci še vedno najbolj nestrpno pričakujejo nove kolekcije modne hiše Burberry. Kolekcija pomlad/poletje 2022 z naslovom Živalski instinkt, ki jo je predstavil oblikovalec Riccardo Tisci (leta 2018 je nasledil Christopherja Baileyja), je z dekonstruiranim trenčem mnoge presenetila in zmedla, pozitivnih odzivov je bilo tokrat manj kot sicer. »Zame je to svoboda naše domišljije: kako sanjamo, da bi postali živi,« pravi Tisci, »drsenje med neskončnimi resničnostmi in fantazijami. In to je tudi za mojo mamo Elmerindo, za potovanje, polno novih možnosti.« Ne glede na nove kolekcije pa so si modni poznavalci enotni -  nakup trenča je najboljša naložba. Čeprav se zdi, da je sezonski, je pravzaprav večen. Je uporaben in udoben, omogoča različne kombinacije in sloge, v njem je vsak lahko eleganten. Med trenči, ki jih letos izpostavljata reviji Harper Bazar in GQ, je na prvem mestu klasičen, a tako popoln Burrbery, s ceno med 1.500 in 2.500 evri. Za ženske ljubiteljice črnine svetujejo trenč iz modne hiše Bottega Veneta, ki je spodaj ukrojen širše, manjka tudi par gumbov, da plašč omogoča elegantnejše gibanje. Plašč stane slabih 3.000 evrov. Victoria Beckham se je odločila za bolj ekološko različico in izbrala recikliran poliester, ki spominja na gabardin, z retro ovratnikom, širšimi rokavi in pasom v črni barvi, s ceno okoli 700 evrov. V istem cenovnem razredu za moške svetujejo trenč iz umetnega usnja, rjavo obrobo in gumbi v istem odtenku, ki so ga oblikovali v Acne Studio ali pa temno modrega v klasičnemu kroju, kakršnega najdete pri Aquascutum, ki je sicer v lasti kitajskega podjetja, a zvesto sledi tradiciji Johna Emaryja in ga zato najraje oblečejo aristokrati, valižanski princ Charles denimo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta