Šola zdravja: Iz toplega naslonjača v sveže jutro

Miomira Šegina
26.04.2019 06:02

Jutranja vadba na prostem je stičišče, okoli katerega se pletejo socialne vezi, izmenjava informacij ter vključevanje generacije upokojencev v lokalna dogajanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani društva Šola zdravja
Miomira Šegina

Društvo Šola zdravja deluje trajnostno naravnano in družbeno odgovorno, saj skrbi za osveščanje javnosti o pomembnosti gibanja, druženja in medgeneracijskega povezovanja. Jutranja vadba na prostem je stičišče, okoli katerega se pletejo socialne vezi, izmenjava informacij ter vključevanje generacije upokojencev v lokalna dogajanja. In zakaj je to sploh pomembno? Joachim Bauer, nemški profesor medicine in psihoterapevt, v knjigi Princip človeškosti inteligentno znanstveno dokazuje, da je ključna lastnost evolucije sodelovanje in ujemanje, ne pa gola tekmovalnost in boj za premoč. Odgovori na mnoga vprašanja o družbenih in tudi znanstvenih zmotah, za nas so še posebej zanimiva njegova razmišljanja o osamljenosti.

Nehotena osamljenost povzroča bolezen

Delujoče socialne mreže varujejo zdravje in zvišujejo življenjsko dobo. Nehotena osamljenost povzroča bolezen. Osamljenost spada k najhujšim vplivnim dejavnikom, ki v starosti povečujejo riziko visokega krvnega pritiska in srčnega infarkta, pospešuje pa tudi povišanje nivoja stresnih hormonov adrenalina in noradrenalina. Potemtakem je družba oziroma zdrava socialna mreža pomemben faktor zdravja, na katerega se naš organizem odziva od rojstva do smrti. Novejše teorije in s tem povezane raziskave potrjujejo, da smo ljudje predvsem socialna bitja in da je naša uspešnost vezana na odnose, ki jih znamo (ali ne) navezovati z drugimi ljudmi.

Vsakodnevno izvajajo 1000 gibov

Društvo Šola zdravja letos praznuje deset let delovanja. V tem času se je metoda 1000 gibov, ki jo je zasnoval zdravnik manualne medicine dr. Grishin, razširila v 71 slovenskih občin in jo vsakodnevno izvaja več kot 3800 članov. Skupine vadijo vsako jutro na dostopnih javnih površinah med 7. uro in 7.30 pod vodstvom usposobljenih vaditeljev - prostovoljcev.

Prepoznavni po oranžni barvi

Vadbe so brezplačne, edini strošek je letna članarina 20 evrov. Prepoznavni so po oranžni barvi oblačil, ki tudi v sivih dneh žari in vabi, da se jim pridružite. Na http://solazdravja.com/ lahko poiščete najbližjo skupino v svojem domačem kraju, od blizu ali daleč spoznate vaje 1000 gibov ter obogatite svoj vsakdanjik s koristno spremembo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta