Srčni kirurg Tomislav Klokočovnik se seli v Beograd

M.R.
02.07.2019 22:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomislav Klokočovnik
Robert Balen

Tomislav Klokočovnik, profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in do pred kratkim tudi predstojnik oddelka za srčno kirurgijo v ljubljanskem kliničnem centru, bo poslej sodeloval tudi z beograjskim Institutom Dedinje. 
"Inštitutu Dedinje je pripadla velika čast, da v svoje strokovne vrste pripelje veliko ime kardiovaskularne kirurgije," so zapisali na spletni strani omenjenega inštituta. Novega člana je sprejel direktor inštituta Milovan Bojić. Pojasnil je, da bo Klokočovnik učil mlade zdravnike. "Vsem svojim srečnim dnem lahko dodam še današnjega, saj sem vedno srečen, ko v prehodnem obdobju dobim takšno zvezdo, ko dobim, v nogometnem žargonu rečeno, Maradono," je včeraj dejal Bojić. 
Zadovoljstvo je izrazil tudi sam Klokočovnik in ob tem dejal, da se dobro zaveda, da je prišel v institucijo, ki so jo obiskovali že vrhunski kirurgi z vsega sveta, med njimi tudi zdravnik Denton Cooley. Poudaril je, da je bil tudi sam njegov učenec v Houstonu, kjer je zaključil svojo specializacijo. 
Klokočovnik je tudi povedal, da so lani ljubljanski klinični center obiskovali predstavniki številnih klinik iz Nemčije, Italije, Malte, Savdske Arabije, Irana, Iraka, Turčije ... "Vsi so se prišli učiti od nas, kako se izvaja različne mini-invazivne in druge moderne procedure," je dodal. 
Na vprašanje, kako to, da se je odločil za Beograd, pa je odgovoril, da je bila to nekoč skupna država in "nekje v duši smo še vedno skupaj." Hkrati pa, kot je dodal, veliko njegovih sodelavcev v Ljubljani prihaja iz teh krajev, iz Srbije in Črne gore. 
Slovenija po njegovih besedah zaseda prvo mesto po številu presaditev srca, pri tem pa poudarja, da je UKC Ljubljana član organizacije Eurotransplant. Upa, da bo tudi Institut Dedinje postal njen član. 
Februarja letos je sicer Klokočovnik napovedal, da se bo poslovil od dela v UKC Ljubljana. Več kirurgov in kardiologov z oddelka za kirurgijo srca in ožilja je takrat v kritičnem pismu proti njemu nanizalo več očitkov in zahtevalo njegovo razrešitev. Govorili so o slabih delovnih razmerah, neplačanih nadurah in prevelikih obremenitvah ter neracionalni porabi sredstev. Vodstvu UKC je podal svojo odstopno izjavo, ki je vodstvo ni sprejelo, a Klokočovnik je pozneje vseeno zapustil ljubljanski klinični center.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta