Dekleti, ki (še) ne smeta leteti

Borut Planinšič ml.
26.03.2021 09:50
Nika Križnar in Ema Klinec vesta, da ženskega finala sezone v smučarskih skokih še nekaj časa ne bo v Planici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodelovanje, ne konkurenca: Bor Pavlovčič, Nika Križnar, Anže Lanišek in Ema Klinec
Reuters

Ko punc ni doma, imajo fantje svojo zabavo. Letalno zabavo v Planici. One pa so na svoj finale svetovnega pokala morale odleteti v daljno Uralsko gorovje. Bodo domov, kolikor jim bo to dopustil natrpan ruski urnik, zrle z željo, da bi tudi same jadrale pod Poncami? Je že čas, da dekletom dovolijo smučarske polete na velikanki? Kdo bi to vedel bolje od Nike Križnar, ta hip zaposlene z lovom na veliki kristalni globus za najboljšo skakalko sezone, in od Eme Klinec, svetovne prvakinje.

"Očitno še ni čas, ko pa nam ne prižgejo zelene luči," se sprva z navihanim nasmeškom ubrani Nika Križnar. A težko skrije, da ji, ko pa se je v širni družini v nenehnih bitkah rada primerjala s štirimi brati, manjka ultimativna primerjava - skupni finale sezone v Planici. "Ko gledam posnetke poletov ... Pred zadnjim planiškim finalom, pred dvema letoma, nisem bila v najboljši formi, zato še sama sebe ne bi spustila dol po velikanki. Zaradi tehnike leta. Saj ne veš, kaj bi se zgodilo, morda bi čudovito poletela, lahko pa bilo obratno. Počakati bomo morale, da se nabere vsaj nekaj deklet, ki bodo v zraku dovolj stabilna za letenje."

Premalo je dokazov, česa bi bile na ogromnih napravah zmožne punce. Čeprav je že 18 let od tega, ko je Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz v domačem Kulmu letela 200 metrov daleč, kar velja za ženski rekord. "Treba je biti realen. Jasno je, da najboljša različica skakalke nikoli ne bo enaka najboljši različici skakalca. Zadnja informacija, da naj bi bilo 30 deklet sposobnih skočiti na velikanki, ne vem, no, moje mnenje je, da bi bilo treba za tehten izbor dalj časa opazovati punce na 120-metrskih skakalnicah in se potem odločiti, katera je prava," predlaga Ema Klinec.

Za zdaj so najboljša primerjava mešane ekipne tekme - Nika in Ema sta na svetovnem prvenstvu skakali z Anžetom Laniškom in Borom Pavlovčičem - in treningi v Planici. "Tam smo dostikrat skupaj, ja. Nisem na tekočem s fantovskimi treningi, vsak je osredotočen na svoje, si pa ogledam moške posnetke v zraku, to nas zanima, kajti fazo leta imajo fantje kar precej naštudirano. Rampa pa je za vse ista," se nasmehne Ema. Od rampe naprej je vse drugače. Moški in ženski smučarski skoki (še) nista enaka svetova. A ne iščite zavisti, pri skakalkah je ne boste našli. "Sodelovanje ja, konkurenca ne. Brez fantov tudi nas ne bi bilo. Še vedno živimo pretežno od njihovih uspehov. Z odmevnostjo pa je tako - ko si dober, so vsi okoli tebe, ko ti ne gre, je vse pozabljeno, tega je pri nas preveč."

Čeprav se Nika in Ema zavedata, da so poleti v Planici zanju še daleč, čeprav imajo punce svoje ljubo Ljubno, je kar preveč mikaven prizor, ko te tam spodaj, v dolini pod Poncami, čaka grmenje tolikšnega števila navijačev, da jih prešteti ne moreš. Ko ni covida, seveda. "Hja, bi že kar rada šla na velikanko. Še je ciljev, veliki kristalni globus pa pokal narodov, da se z njim oddolžimo trenerju Zoranu Zupančiču za vse, kar je storil za nas, kakšen olimpijski podvig ... in skočiti v Planici," našteva 21-letna Nika Križnar. "Še lani bi tudi jaz krepko premislila, trenutno pa sem v taki formi, da se čutim pripravljena. Tekme v Planici pa za nas še nekaj časa ne bo. Vprašanje je, ali jo bom jaz dočakala," pristavi leto starejša Ema Klinec.

KVIZ: Preizkusite svoje znanje o smučarskih poletih v Planici in se potegujte za nagrade
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta