(FOTO) Sprejemi za skakalce: Pričakovali malo zabavo, dobili veliko več

Naši šampioni s skakalnic so se vrnili iz Pekinga in razkropili po Sloveniji, danes so jih pozdravili v Radovljici, Moravčah in Hramšah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zajc se je pripeljal s starodobnim motorjem. 
Igor Napast

Slovenski smučarski skakalci, brata Peter in Cene Prevc, Timi Zajc in Lovro Kos, ki so nas v preteklih dneh razveselili z odličji na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, so doma. Pozno v sredo so jih pričakali njihovi domači, danes pa so jih v domačih krajih še navijači. Tako so sprejem za Petra Prevca pripravili v Radovljici, kjer živi z družino zadnja tri leta, v Moravčah so pozdravili Lovra Kosa, v vasici Hramše Timija Zajca, danes pa sprejem za brata Prevc pripravljajo še v Kranju.

"Takšne koncentracije medalj, kot je v naši občini, ni nikjer drugje v Sloveniji. Naši športniki imajo v lasti kar 16 odličij z olimpijskih iger, kar je skoraj ena tretjina vseh v Sloveniji," je izpostavil župan občine Radovljica Ciril Globočnik. Tam med drugim živijo Jure Franko, Iztok Čop, Sara Isakovič, Jakov Fak. Peter Prevc je s štirimi kolajnami med najuspešnejšimi v državi. "Bolj ko si pri vrhu, manj jih je okoli tebe," je razdrl naš alfa orel. Bil je vesel množice pod odrom: "Vesel sem, da vidim toliko mladih in ljudi vseh generacij, s tem se še enkrat pokaže, da šport povezuje."

Igor Napast

Tristo navijačev v Hramšah

Vas Hramše je po zaslugi svojega 21-letnega smučarskega junaka nedvomno najbolj znana vas v Sloveniji. Žalec ima po Timijevi zaslugi zdaj že pet olimpijskih odličij. V judu sta jih že pred leti osvojili Urška Žolnir (dve) in Lucija Polavder (eno), zdaj ima še prvo zlato in srebrno zimsko kolajno. Zajc se je med navijače na prireditveni prostor tik ob skakalnici, ki stoji ob njegovi domači hiši, pripeljal s starodobnim motorjem, ob zavijanju gasilskih siren in s slovensko zastavo v rokah.

Igor Napast
Igor Napast

Z aplavzom in vzkliki Timi, Timi so ga pozdravili navdušeni domačini, prijatelji in sponzorji, zbralo se jih je okrog tristo. Nato so ga v špalirju pospremili do šotora, kjer je bil postavljen oder, na katerem si je mladi olimpijski junak okoli vratu obesil obe odličji iz Pekinga. In kaj je junak povedal ob sprejemu? "Vesel sem vrnitve domov in da mi je uspelo na tekmah. Nisem pričakoval takšnega sprejema, le malo zabave. Hvala vsem," je dejal Timi Zajc. Ob tem se je razveselil novega sponzorskega avta, s katerim se bo zdaj vozil novim uspehom nasproti. Slavje, ki so ga popestrili kurenti, je v Hramšah trajalo pozno v noč.

Moravče imajo spet šampiona

Ob glasbeni spremljavi skupine Queen We Are the Champions pa je več sto Moravčanov pozdravilo prihod srebrnega 22-letnega Lovra Kosa. "Ponosni smo, da imamo takšnega šampiona v naših krajih. Veselimo se z njim, kot smo se pred dvema desetletjema Primoža Peterke," nam je zaupal eden od Moravčanov, ki so se zbrali v središču kraja. Vidno ganjen je bil Kos, za katerim je bila dolga pot s Pekinga. "Kljub številnim omejitvam, ki so bile na olimpijskih igrah, so jih gostitelji izpeljali vrhunsko," je dejal Lovro, ki so mu na odru zaigrali tudi nekdanji sošolci in sotekmovalec iz Kluba Ilirija Ljubljana, v katerem trenira vse od srednješolskih let.

Kos ima drugačno življenjsko pot kot njegovi moštveni kolegi. 
Igor Napast
Igor Napast

Skakalne abecede se je sicer učil v domačem klubu – Moravče so nekoč prav tako imele skakalnico. In kot sta povedala njegova prva trenerja, Matej Novak in Janez Prašnikar, je bil Lovro, ki je začel skakati s petimi leti, razposajen, vedno nasmejan, predvsem pa pogumen fantič. V ekipi, ki je osvojila ekipno srebro, je Kos zgodba zase. V primerjavi z drugimi ni bil član ne mladinske reprezentance ne Državnega panožnega nordijskega centra v Kranju, saj v njem niso prepoznali potenciala. Kljub temu mu je z vztrajnostjo uspelo in na 70. novoletni turneji se je na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu s tretjim mestom veselil prvih stopničk v svetovnem pokalu. Njegov osebni rekord je 236 metrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta