Maribor brez Zlate lisice? Direktor svetovnega pokala opozarja ...

Aleš Mišič Aleš Mišič
30.03.2022 20:20

Peter Gerdol, direktor ženskega dela svetovnega pokala v alpskem smučanju je povsem odrezan od oblikovanja koledarja za naslednjo sezono, a je prepričan, da odločitev o črtanju tekme v Mariboru ne more biti za vedno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tekme v Mariboru so bile vedno dobro obiskane.
Andrej Petelinšek

Iz Planice so v minulem tednu prihajale same razveseljive vesti razen ene, ki je odjeknila ob koncu večdnevnega slovenskega smučarskega praznika pod Poncami. Generalni sekretar mednarodne smučarske zveze FIS, Francoz Michel Vion, nekdanji odličen tekmovalec v alpski kombinaciji, je na zaključku sezone smučarskih skakalcev presenetil Smučarsko zvezo Slovenije z informacijo, da v prvih osnutkih koledarja tekem svetovnega pokala za naslednjo sezono Zlate lisice niso vključili. Informacija je razburila slovensko športno javnost, predvsem pa organizatorje Lisice, vključno z Mestno občino Maribor. Peter Gerdol, v italijanskem Trbižu živeči Slovenec, je v treh letih, torej ves čas, odkar je direktor svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske, kljub težavam podpiral tekme v Mariboru. Po končani sezoni svetovnega pokala si je privoščil nekaj počitka.

Z Waldnerjem odrezana

Peter Gerdol: "Treba je ustrezno predstaviti specifiko Zlate lisice v Mariboru, da se počasi začenja nekaj dogajati."
Robert Balen

"V tem trenutku je malo dopusta, ki ne bo trajal predolgo, ker upam, da bomo kmalu dobili kakšne informacije o tem koledarju, in ko se bo to zgodilo, bomo začeli na tem intenzivno delati. Ne pričakujem, da se bo to zgodilo v dveh tednih," je začel pogovor za Večer. Iz te teme so ga skupaj z direktorjem moškega dela svetovnega pokala Marcusom Waldnerjem v hipu povsem izločili. "Tega ne bi komentiral zato, ker se je v tem trenutku v FIS situacija malo spremenila glede koledarjev, saj se s temi ukvarjata predsednik Johan Eliasch in generalni sekretar Vion. Z Waldnerjem nisva več odgovorna za koledar, kot sva bila prej. Tudi midva čakava, da nama sporočijo kaj bolj detajlnega," pravi Gerdol. To bo velika sprememba, saj je bilo doslej oblikovanje koledarja za tekme deklet v glavnem Gerdolovo delo v sodelovanju s smučarskimi zvezami in prireditelji tekem. "Pri koledarju za sezono 2022/23 se je situacija spremenila in v tem trenutku nimam kaj dosti več informacij, kot jih imate vi novinarji." Očitno pa v organih mednarodne zveze o tej spremembi ni bilo govora in je bila sprejeta v samem vrhu FIS. Izvršni odbor se bo sestal šele čez dober mesec, sestanki bodo predvidoma od 9. do 13. maja.

Ana Drev je leta 2016 kot zadnja Slovenka stopila na oder za zmagovalke na Snežnem stadionu.
Andrej Petelinsek

Za organizatorje Zlate lisice in Maribor prihajajo slabe vesti iz švicarskega Oberhofna, čeprav so se že lani jeseni začele aktivnosti za pripravo rezervne proge nad Trikotno jaso, tako imenovano varianto B, če zaradi vremenskih razmer ne bi bilo mogoče izpeljati tekem na klasični progi čisto v dolino po Snežnem stadionu, ki ostaja, o čemer ni nobenega dvoma, prva izbira. Poleg tega prav z današnjim dnem namesto Marproma ​ upravljanje žičnic in smučišč na Mariborskem Pohorju in Arehu prevzema Šport Maribor, na krmilu Zlate lisice pa je bil na mestu dolgoletnega generalnega sekretarja Srečka Vilarja ustoličen Gregor Lednik. "Prebral sem v časopisu," pravi Gerdol, ki je bil vedno zelo naklonjen tekmam v Mariboru. "Še vedno sem, ampak v tem trenutku nisem več tisti, ki bi se s tem ukvarjal. V sklopu glavnega odbora FIS obstaja tudi delovna skupina, ki se ukvarja z bodočimi idejami in prihodnostjo svetovnega pokala. Generalni sekretar se direktno ukvarja s koledarjem za naslednjo sezono. V glavnem odboru zveze ni direktorjev svetovnih pokalov za moške in ženske, je pa v njem predsednik SZS Enzo Smrekar. "Ti se bodo sestali, nisem še videl dnevnega reda sestanka, ampak si predstavljam, da bodo obravnavali tudi to točko."

Igor Napast

Viona naj povabi SZS

Vsekakor se je dela treba lotiti takoj, začeti lobirati in poskušati narediti vse, da svetovni pokal ostane v Mariboru. Morda bi morali povabiti v Slovenijo in še posebej v Maribor Michela Viona in mu predstaviti omenjene spremembe oziroma dopovedati, da se na Pohorju že dela na tem, da selitve v Kranjsko Goro ne bi bile več potrebne. Kaj bi bila po mnenju odličnega poznavalca razmer v mednarodni zvezi najbolj prava pot? "Treba je sodelovati s predsednikom in glavnim odborom ter biti pripravljen na razne rešitve. Treba je ustrezno predstaviti specifiko Zlate lisice v Mariboru, da se počasi začenja nekaj dogajati. Tako bi pokazali, da je organizacija tekme manj rizična, kot je bila v zadnjih letih. Morebitno povabilo gospoda Viona v Slovenijo pa je stvar SZS, ki ima svoje kontakte. Ne dvomim, da že govorijo o teh stvareh."

Bi črtanje tekme v Mariboru iz koledarja za prihodnje leto že pomenilo, da Zlate lisice na Pohorju ne bo še veliko let ali pa sploh nikoli več? "Na splošno za nobeno stvar ne vidim nič definitivnega, in kot smo videli v zadnjih mesecih ali letih, ni bila nikoli definitivna, tako da si ne znam predstavljati, da bi bila takšna odločitev za vedno. Ne vidim ene končne odločitve za karkoli in v tem primeru tudi za Lisico ne," nam je še povedal Peter Gerdol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta