Novoletna turneja: Zakaj je Rjoju Kobajaši kot nemški nogomet

Japonec je po pričakovanju postal skupni zmagovalec, potem ko je na finalu osvojil peto mesto. Najboljši Slovenec je bil Lovro Kos, ki je bil na zadnji tekmi deveti, v skupnem seštevku pa sedmi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za nov poker zmag se ni izšlo, je pa Rjoju Kobajaši drugič dvignil zlatega orla.
Reuters

Skoki z Rjojujem Kobajašijem vse bolj postajajo podobni nogometu. Anglež Gary Lineker je zaslovel z izjavo: "Nogomet je preprosta igra. 22 moških se 90 minut podi za žogo, na koncu pa vedno zmaga Nemčija." V smučarskih skokih tekmujejo in se trudijo vsi, a koncu zmaguje običajno Kobajaši. Tokrat mu je zmanjkalo za drugi poker zmag na turneji, potem ko je bil na finalu v Bischofshofnu peti, a je drugič v karieri dvignil zlatega orla za skupno zmago in potrdil, da je trenutno številka ena. "Zanima me, da bom čim bolje opravil naslednji skok," je iz dneva v dan diplomatsko odgovarjal na vprašanja o skupni zmagi 25-letni Japonec. Priznal je, da bolj ko se je bližal konec turneje, bolj je postajal nervozen. Navzven je dajal občutek, da je zmagovanje zanj postalo takšna rutina kot za zaposlenega delovni dan v tovarni ali pisarni. "Zelo sem vesel za drugega zlatega orla," je bil njegov značilni odgovor.

Ni brezglavi kamikaze

Na vsej turneji je z izjemo zadnje tekme letel povsem v svojem razredu, vendar predstave niso bile brezglave v slogu kamikaz, ampak je predvsem na koncu kazal znake previdnosti in tudi ranljivosti. "V vsakem skoku sem vse skušal početi enostavno in delal zgolj tisto, kar je bilo potrebno," je na vprašanje o skrivnosti uspeha odgovoril Kobajaši, ki je pri komunikaciji z mediji uporabljal kombinacijo angleščine in pomoči prevajalca. Trenutno je najbolj popoln skakalec na svetu. Ima najbolj silovit odriv med vsemi, smuči hitro postavi v idealen položaj za letenje, telemark naredi tudi pri največjih daljavah. "V primerjavi z letom 2019 sem naredil napredek v tehniki, tudi izkušenj je več. Zelo pomembno je, da sem letos veliko treninga opravil v Evropi," razkrije Kobajaši, sicer tudi ljubitelj hitrih avtomobilov.

Rjoju Kobajaši
EPA

Del uspehov Japonca temelji tudi na izkušnjah in delu z evropskimi trenerji. Najprej je vadil pod taktirko Finca Janneja Vattainena, od leta 2019 mu del treninga sestavi Avstrijec Richard Schalert, ki je v preteklosti delal v reprezentancah Avstrije, Nemčije, Češke, Rusije in Romunije. Schalert je leta 2019 postal trener skakalne ekipe gradbenega in nepremičninskega giganta Tsuchiya, v kateri so tudi Kobajaši, Ito in Kasai. "Ko zaradi koronavirusa nisem mogel na Japonsko, mi je Kobajaši iz Sapora pošiljal posnetke svojih skokov, jaz pa sem mu pisal načrte dela. V letošnji sezoni je opravil veliko treningov v Stamsu in Innsbrucku," je del skrivnosti uspehov razkril Richard Schalert, ki ima sloves posebneža v trenerskih vrstah.

Potem ko so imeli Slovenci na nadomestni tekmi za Innsbruck daleč najslabši moštveni izkupiček točk (27) v svetovnem pokalu v tej sezoni in v pokalu narodov zdrsnili na peto mesto, so danes v veliko bolj stabilnih vremenskih razmerah popravili vtis s petimi tekmovalci med dobitniki točk. Lovro Kos je deveto mesto nadgradil tudi z najdaljšim skokom tekme (144 metrov) in turnejo kot najboljši Slovenec končal na sedmem mestu, čeprav je bil debitant. "Cilje sem zelo presegel. Če bi mi kdo pred začetkom ponudil takšne uvrstitve, bi sprejel z obema rokama. Finalni skok je bil celo življenjski. Takoj ko sem zapustil mizo, sem vedel, da me bo neslo daleč. Užival sem, manjkal je le še telemark in trenutno je moja glava povsem prazna. Upam, da bo tudi v prihodnosti še veliko takšnih in tudi boljših skokov," je bil jasen 22-letnik, ki je še enkrat poudaril, da je bil za padec na tekmi v sredo kriv sam. Tujci so namreč špekulirali, da je bil posledica posebnega modela slovenskih smuči in vezi, ki jih proizvaja Slatnar. "Na padec sem že pozabil, pa tudi nobenih bolečin ni pustil. Čeprav sem najboljši Slovenec na turneji, se ne počutim prav nič drugače. Vse je isto. Le energije imam več, kot sem je imel ob prihodu," je dodal Kos, ki bo današnji prosti dan izkoristil za gledanje televizijskih serij in poslušanje glasbe, dresov pa ne bo šival.

Lovro Kos 
Epa

Stric Matjaž Zupan rešil Žigo Jelarja

Timi Zajc je bil zadovoljen s 14. mestom, saj je pri obeh skokih naredil napake. "Brez napak bi bil precej višje. Zadovoljen sem, ker sem znova začel uživati, in si napak ne smem preveč jemati k srcu," je menil. Anže Lanišek (15. mesto) je prvič po letu 2016 osvojil točke v Bischofshofnu. "Na koncu sem vesel, saj sem naredil korak naprej. Turneja je bila zame bolj naporna psihično kot fizično. Veliko stvari, ki jih ne bi smelo biti, je bilo v glavi," je bil zadovoljen Anže Lanišek, ki se je najbolj veselil po kvalifikacijah, saj že dolgo časa ni naredil tako dobrega skoka.

Čeprav je nosil masko, je bilo na obrazu Petra Prevca po 21. mestu malo več nasmeha kot dan prej, ko je v finalu zapravil 20 mest: "Tokrat v drugi seriji nisem odstopil kot v sredo. Napad mi ni uspel v popolnosti, a v skokih je tako, da le branjenje položaja ne prinese napredka. V položaju, v kakršnem sem trenutno, je treba iti na nož, ker lahko samo pridobim. S tem, da sem dvakrat v finalu, nisem zadovoljen. S tem, da gre drugim, ki so zmagovali turnejo, še slabše, se ne tolažim."

Žiga Jelar je z 29. mestom osvojil prvi dve točki v tej sezoni, za kateri ima nekaj zaslug tudi njegov stric Matjaž Zupan, trenutno trener Bolgara Zografskega. "Smuči, ki sem jih izbral na testiranjih, preden sem zbolel za covidom, so bile preveč agresivne za velike skakalnice. Rešil mi je stric, ki mi je posodil rezervno glavo z vezi Zografskega," je razkril Žiga Jelar, ki je imel veliko neprespanih noči, ko je tuhtal, kaj mora spremeniti in kaj je narobe z njim.

Rezultati: 1. Daniel Huber (Avstrija) 286,8 točke (136,5/137 m), 2. Halvor Egner Granerud (Norveška) 282,4 (136,5/136), 3. Karl Geiger (Nemčija) 281,9 (140,5/132), 4. Jukija Sato 281,1 (139/134,5), 5. Rjoju Kobajaši (oba Japonska) 277,8 (133,5/133,5) ... 9. Lovro Kos 273,6 (132/144), 15. Anže Lanišek 257,5 (127,5/132,0), 16. Timi Zajc 255,9 (133/129) 21. Peter Prevc 247,0 (129/127,5), 29. Žiga Jelar 230,7 (125/124), 49. Žak Mogel (vsi Slovenija) 94,3 (114,5); novoletna turneja: 1. R. Kobajaši 1162,3 točke, 2. Marius Lindvik (Norveška) 1138,1, 3. Granerud 1128,2, 4. Geiger 1123,6, 5. Markus Eisenbichler (Nemčija) 1117,6 ... 7. Kos 1093,0, 16. Lanišek 978,9, 20. P. Prevc 850,9, 23. Zajc 776,6, 40. Cene Prevc 488,0, 42. Jelar 462,6, 56. Mogel 159,4; svetovni pokal, skupno: 1. R. Kobajaši 841 točk, 2. Geiger 785, 3. Granerud 613, 4. Lindvik 543, 5. Eisenbichler 471, 6. Lanišek 401 ... 12. C. Prevc 282, 13. Zajc 253, 16. Kos 213, 29. P. Prevc 113, 54. Jelar 2.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.