Stara garda odpisana, Peter Prevc nazaj, odkritji Jelar in Lanišek

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
17.03.2020 10:19

Kaj je zaznamovalo predčasno zaključeno sezono v smučarskih skokih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasmešek smo pri Petru Prevcu več let pogrešali. 
EPA

Zdravljica spet Petru Prevcu v čast

A je kdo rekel, da je Pero "nacionale" dober le še za v staro šaro? Bog ne daj! Mož številnih mejnikov (prvi skok prek 250 m) in rekordov (15 zmag, 22 uvrstitev na stopničke in 2303 točke v eni sezoni) po dveh operacijah gležnja resda ni več aboniran na stopničke kot sredi minulega desetletja, a še vedno zna pristati med najboljšimi. Dokazal je to celo predlani in lani, v najslabši sezoni doslej (če izvzamemo uvajalno leto v svetovnem pokalu), ko si ni dovolil ostati brez vsaj ene uvrstitve na tretje mesto.

V Lillehamerju je ujel prvo zmago po treh letih.
EPA

Jih pogrešamo?

Dobro, Petru je uspela vrnitev, a preostala stara garda, ki nas je razveseljevala pod vodstvom Gorana Janusa, je očitno dokončno odpisana. Ne, Robert Kranjec si ni premislil, smuči so ostale obešene na klin, sam pa se je lotil šivalnega stroja. Po številnih diskvalifikacijah tekmovalcev (dvakrat Anže Semenič, po enkrat Peter in Domen Prevc ter Tilen Bartol) zaradi neustreznih dresov na uvodnih tekmah se je kmalu unesel.

Jernej Damjan kot vloger in Ilka Štuhec
Marko Pigac/mp Produkcija

Sveži obrazi

Žiga Jelar
Andrej Petelinšek

Virusu bitka, ne vojna

Ja, na Gorenjskem ga z apeli radi pihnejo mimo. A planiški se bo s časom najbrž bolje postaral kot tisti blejski, naj slovenski turisti raje prihajajo jeseni. Kakorkoli obrneš, četudi imaš raje kak drug šport - Planica je največji slovenski vsakoletni športni dogodek. Dodatno težo bi ji letos dal boj za naslov svetovnega prvaka, in to v času, ko si lahko od malodane vsakega orla, sploh pa od drugega najboljšega letalca sezone Timija Zajca, pričakoval polet v dno zgradbe, ki velja za nacionalni ponos. No, virus je dobil bitko, a vojne ne. Očitno bo Planica v naslednji sezoni na meniju športnih sladokuscev dvakrat. Dodatni motiv, da Prevc in druščina poletja ne bosta preživljala križem rok.

Letos so svojo priložnost, da se izkažejo, dobili vsi navijači razen slovenskih. A dvojna doza Planice še prihaja ...
REUTERS

Ekipa, ki obeta

Da je to ekipa, ki trdo dela, gara in vidno napreduje, je zdaj jasno vsakemu spremljevalcu slovenske skakalne reprezentance. Ko je Gorazd Bertoncelj predlani stopil v Janusove čevlje, so njegovim mlačnim javnim nastopom sledili še mlačni rezultati. Komaj 18-letni Zajc je ob prebliskih 19-letnega Domna Prevca ohranjal higienski minimum še nedavno renomirane skakalne velesile, ki je v pokalu narodov končala na šestem mestu.

Avstrijska (pre)moč

Treba je športno priznati, da je od orlov najdlje in najvišje letel avstrijski, narisan na čelado Stefana Krafta. Dobitnik velikega kristalnega globusa iz leta 2017 je s petimi zmagami in še desetimi uvrstitvami na stopničke v tej sezoni ponovil uspeh.

Stefan Kraft je bil letos najboljši, pa čeprav so odpadli poleti, njegova specialnost. 
REUTERS
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta