(VRNITEV) Timi Zajc: Ne odnosi, skoki štejejo

Zoran Mijatović
25.03.2021 12:30
Z odmevnim sporom je naš veliki up zaznamoval decembrsko Planico, tokratna mu ponuja priložnost, da se vrne med najboljše
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nazadnje je Planico zapustil predčasno in sklonjene glave, zdaj je menda bolje pripravljen.
Robert Balen

Veljal je - in še vedno velja - za največji up slovenskih smučarskih skokov. Čeprav se zdi, da je Timi Zajc že vseskozi zraven, je še vedno star le 20 let. A do nedavnega ljubljenec slovenskih src je sredi decembrskega svetovnega prvenstva v poletih razklal javnost, ko je odgovornost za neuspeh orlov naprtil glavnemu trenerju Gorazdu Bertonclju, nato pa še verbalno obračunal z vodjo strokovnega sveta Jelkom Grosom. Sledil je odstop Bertonclja, Zajc pa je dobil opomin pred izključitvijo, za en mesec je bil tudi odstranjen iz A-reprezentance.

Odtlej je nastopil na šestih tekmah svetovnega pokala, njegov najboljši rezultat je bil 18. mesto v Zakopanah sredi februarja. Pred dobrim tednom dni se je tja vrnil še na tekme celinskega pokala in dosegel 16. in 27. mesto. "Zadnje tedne sem imel kar veliko pavze. To ni bilo ravno fajn, saj smo bili celo poletje doma in prosti, pozimi pa se tekmuje. Obenem sem veliko menjaval trenerja. Po decembrskih dogodkih sem delal s klubskim trenerjem, a nisem smel do konca. Ko sem se spet pripravljal za vrnitev v svetovni pokal, sem se moral priključiti A-reprezentanci, za celinski pokal moraš trenirati s trenerjem B-reprezentance. Saj veste - če bi bilo menjavanje trenerjev dobro, bi vsi vsak mesec zamenjali trenerja. A kaj veliko izbire nisem imel."

Zadnji rezultati iz celinskega pokala sicer niso spodbudni pred Planico, a Zajc miri, da tudi merodajni niso: "Za marsikoga verjetno to je neki pokazatelj, a jaz v Zakopane nisem šel lovit nekega rezultatskega cilja. Bolj sem šel preizkusit opremo in znova, po enem mesecu, okusit tekmovalni vikend. Kaj veliko dobrih spominov pa nisem odnesel." Obenem se dobro zaveda, da se je tekmovalcem, ko enkrat padejo v celinski pokal, težko vrniti nazaj v svetovnega. Trdo sta to pred leti izkusila celo taka asa kot Jurij Tepeš in Robert Kranjec.

Na srečo Planica ponuja drugo priložnost, sploh pogumnim. In samozavestnim: "Mislim, da sem zdaj v veliko boljši formi kot decembra, pa sem se takrat vseeno uvrstil v ekipo. Zato pričakujem, da bom letel dlje, proti drugi rdeči črti." S tem bi bil tudi njegov osebni rekord 240 metrov ogrožen. A ob prihodu v Planico se najbrž ne bo mogel izogniti neljubim spominom, čeprav dela na tem: "Mislim, da sem na to že pozabil. Zadeve smo takrat razčistili. Tako se je moralo zgoditi." Čeprav se je takrat zdelo, da so nekateri odnosi dokončno porušeni, Zajc zdaj nima občutka, da v skakalni srenji ne bi bil več tako dobrodošel kot nekoč, ko je veljal za čudežnega dečka: "Morda je zdaj v ekipi še bolj sproščeno vzdušje. Razlik ne vidim. Vemo pa, da si na skakalnici sam. Nekateri lahko stavijo na karto dobrih odnosov, da se imajo fajn in uživajo. Meni gre za to, da čim bolje skočim. Ne bi se kaj veliko sekiral, tudi če bi bili odnosi slabši."

Bistvo vsega zapleta je sicer bilo, da so imeli skakalci premalo besede pri načinu priprave za novo sezono. Bo odslej zaradi tega, ker se je izpostavil, kaj drugače? "Kaj veliko se s tem ne bom več ukvarjal. Odprl sem novo poglavje. Zdaj bom predvsem treniral pa bomo videli, kaj bo. Drugi pa naj skrbijo za morebitne spremembe, ko so potrebne," zgodbo zapre Zajc, osredotočen na Planico: "Rezultatskega cilja nimam. Vemo, kako je s startnimi številkami. Tudi če tekmovalec z začetka startne vrste skoči 240 metrov, je lahko na koncu petnajsti, ker se zaletišče postopoma znižuje in prinaša dodatne točke."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta