Če naredimo sami, je vredno več: Tako lahko okusna in uporabna darila ustvarite v domači kuhinji

Bonbon Bonbon
14.12.2022 06:00

Daril, ki jih naredimo sami, se razveseli vsak obdarovanec, saj ve, da so pripravljena z ljubeznijo in ne kupljena mimogrede v praznični potrošniški gneči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vloženo sadje z zvezdastim janežem
Profimedia

Še posebej pa bodo vsi, ne samo gurmani, veseli daril, ki niso le prijetna na pogled, ampak so tudi uporabna in - okusna. Izbiramo glede na obdarovančev okus - sladko ali pikantno, pomirjajoče ali poživljajoče. Zapakirajmo v primerne kozarce, steklenice ali škatle in okrasimo z domišljijo!

Vloženo sadje z zvezdastim janežem

Za dva pollitrska kozarca potrebujemo: 500 g neškropljenih agrumov (pomaranče, limone, kumkvat ...), dva stroka vanilje, dve paličici cimeta, dve semeni zvezdastega janeža, 500 g sladkorja.

Sadje dobro umijemo v vroči vodi, osušimo in narežemo na poljubno velike rezine, koščke ali kolobarje. Sadje naložimo v steklen kozarec s pokrovom, ki se dobro zapira. Vaniljeva stroka prerežemo po dolžini in ju v pol litra vode zavremo skupaj s cimetom in zvezdastim janežem. Med stalnim mešanjem dodamo sladkor in kuhamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Sirup nalijemo preko sadja tako, da je popolnoma prekrito s tekočino. Dobro zapremo in pustimo, da se ohladi.

Hruške v vinu s pisanim poprom
Profimedia

Hruške v vinu s pisanim poprom

Za 1,5-litrski kozarec potrebujemo: štiri zrele hruške, težke približno 150 g, sok ene limone, 400 ml suhega belega vina, 125 g sladkorja, cimetovo paličico, veliko žlico pisanih poprovih zrn, tri klinčke, tri četrt žličke janeža, pol čajne žličke mletega kardamoma, nekaj kapljic tabaska.

Hruške umijemo, osušimo in olupimo tako, da jim pecelj pustimo. Sadeže poškropimo z limoninim sokom, da ne porjavijo. Vino zavremo z enako količino vode, dodamo sladkor, začimbe in tabasko. Ko tekočina zavre, dodamo hruške in kuhamo približno dve minuti. Primerno stekleno posodo s pokrovom, ki dobro tesni, umijemo z vročo vodo. Hruške previdno vzamemo iz posode, v kateri smo jih kuhali, in preložimo v stekleno embalažo. Čeznje natočimo omako, v kateri smo kuhali hruške, kozarec dobro zapremo in počakamo, da se vsebina ohladi.

Pekoč paradižnikov sok
Profimedia

Pekoč paradižnikov sok

Za pollitrsko steklenico potrebujemo: 1 kg paradižnikov, sok ene limone, 100 ml pomarančnega soka, nekaj kapljic tabaska in worcestrske omake, sol, kajenski poper, med.

Paradižnike dobro umijemo, osušimo in odstranimo del pri peclju. Narežemo na večje kose, ki jih s paličnim mešalnikom zmeljemo v kašo. Kašo precedimo skozi cedilo. Če pripravljamo sok za ljubitelja zelo ostrih okusov, s paradižnikom zmeljemo še polovico čilija ali druge ostre paprike in potem ne dodamo tabaska. V paradižnikov pire vmešamo limonin in pomarančni sok, tabasko, worcestrsko omako, sol, kajenski poper in med. Primerno steklenico dobro umijemo, nalijemo vanjo paradižnikov sok in dobro zapremo. Hranimo na hladnem.

Zimski punč
Profimedia

Zimski punč

Za tričetrtlitrski kozarec potrebujemo: dve neškropljeni limoni, košček ingverja v velikosti lešnika, 125 g rjavega sladkorja, štiri nageljnove žbice (klinčke), četrt čajne žličke naribanega muškatnega oreščka, 150 ml konjaka, dve cimetovi paličici.

Limoni umijemo v vroči vodi in osušimo. Ingver olupimo in narežemo na koščke, limoni narežemo na tanke rezine. Zavremo pol litra vode skupaj s sladkorjem, klinčki, muškatnim oreščkom in polovico pripravljenih rezin limone. Na zmerni vročini kuhamo 15 minut. Odstavimo in dodamo še konjak. Primeren kozarec dobro umijemo, vanj najprej položimo koščke ingverja, cimetove paličice in preostale rezine limone, čez to nalijemo vroč punč, ki ga precedimo skozi cedilo. Kozarec takoj zapremo.

Profimedia

Čaj za lahko noč

Za 200-gramski zavitek potrebujemo: 15 g hmelja, 35 g melise, 40 g poprove mete, 40 g angelike, 15 g listov robide, 35 g baldrijana, 20 g sivke.

Vse sestavine (dobimo jih v lekarni ali zeliščni trgovini) narahlo zmešamo, jih nepredušno zapremo in položimo v dekorativno darilno škatlico. Za ljubitelje močnejših okusov lahko čajni mešanici dodamo še ingver, kardamom, cimet in/ali janež. Navedene začimbe vsebujejo eterična olja, ki prav tako delujejo pomirjevalno, hkrati pa krepijo imunski sistem.

Navodilo za pripravo čaja: Za eno skodelico potrebujemo čajno žličko zeliščne mešanice, ki jo prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati pokrito deset minut. Po želji čaj osladimo z žličko medu.

Omaka za testenine
Profimedia

Omaka za testenine

Za dva četrtlitrska kozarca potrebujemo: 1 majhen por, 2 šalotki, 2 stroka česna, 500 g brokolija, šopek peteršilja, šopek kreše, 2 veliki žlici sončničnega olja, 75 ml oljčnega olja, sol, sveže mlet poper.

Por in čebulo narežemo na kolobarje, česen drobno sesekljamo. Brokoli razdelimo na cvetove in v slani vodi kuhamo približno pet minut. Nato odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in pustimo, da se osuši. S paličnim mešalnikom zmešamo brokoli, čebulo, česen, peteršilj, krešo in sončnično olje. Počasi primešamo olivno olje in začinimo s soljo in poprom. Naložimo v kozarce in dobro zapremo. Omaka tekne kot samostojna priloga ali kot dodatek testeninam. Če vzamemo namesto peteršilja šopek bazilike in dodamo malo naribanega parmezana, bo dobila prepoznaven mediteranski okus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta