(FOTO) Pripravite vazelin: Tako bo vaša strašljiva buča za noč čarovnic popolna

Bonbon Bonbon
28.10.2020 06:00

Tudi vi te dni rezljate in dolbete svojo bučo za najbolj strašno noč v letu? Še pred prvim vbodom je tukaj nekaj dragocenih nasvetov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Oktobra se ljudje razdelimo na dva tabora. Na tiste, ki obožujejo mračnjaški cirkus, ki se že nekje sredi meseca sproži v povezavi z nočjo čarovnic, in na tiste, ki ob teh le zavijajo z očmi, češ da gre le za še eno od ameriških pogruntavščin, ki smo jih posvojili. Ta mistični praznik ima sicer starodavne evropske poganske korenine, danes pa je predvsem priložnost za nekaj simpatične prismuknjenosti. Okostnjaki, čarovnice in druga bitja teme so na prodaj že kar nekaj časa, krono vsakemu pravemu halloweenskemu vzdušju pa predstavlja izrezljana buča, v kateri v srhljivi noči prižgemo svečo. Če vas srbijo prsti in vas mika nekaj prazničnega rezljanja, potem ste na pravem mestu. Rezljanje buč je skozi leta postalo prava umetnost, da bi bil vaš Jack O'lantern, kot mu pravijo Američani, tistih nekaj dni videti kar se da prepričljivo, pa se je treba nekoliko pripraviti.

Profimedia

Prvi premislek bo potreben že pred prvim rezom v vašo oranžno velikanko. Najprimernejša za izrezovanje je oranžna buča Cucurbita pepo, ki jo pri nas imenujemo tudi golica, navadna buča, svinjska buča, plotnica. Odlična je v pitah in juhah. Če želite bučo, ki bo svečo v notranjosti držala vsaj nekaj dni in ne bo zgnila, morate izbrati takšno, ki je trda. Nikakor ne sme imeti poškodb zaradi mraza, belih lis. Izdolbete in izrežete jo zadnji trenutek, saj zgnijejo v tednu dni, včasih v desetih dneh. Ko jih izdolbete, lahko uporabite trike, s katerimi jim boste podaljšali življenje. Poškropite jih z limoninim sokom, s čimer preprečite porjavitev mesa. Namažete jo lahko tudi z vazelinom ali rastlinskim oljem. Nato jo poškropite še z raztopino belilnega sredstva, saj s tem onemogočite rast morebitne plesni. Nikakor je ne imejte na mestu, kjer bi ponoči lahko zmrznila, in če je razlika med dnevnimi in nočnimi temperaturami velika, jo čez noč odnesite v hišo ali stanovanje. Pa sveč v njej ne prižigajte pogosto. Sicer je videti izredno lepo, na koncu pa plamen sveče skuha meso. Dobra alternativa je svetleča paličica ali umetna svečka na baterije.

Profimedia

Buča, ki danes predstavlja najbolj znan simbol noči čarovnic, je v ta praznik vstopila šele v 16. stoletju, čez lužo, kjer jo danes imenujejo Jackova laterna. Ime se navezuje na irsko legendo o kovaču Jacku, ki je daleč naokoli slovel kot izjemen skopuh. Ena od pripovedi o njem pravi, da je nekoč svojo dušo prodal vragu v zameno za pijačo. Vrag se je spremenil v kovanec, s katerim naj bi bil žejni Jack plačal svojo pijačo. Kovanec je vtaknil v žep, a ker je bil v njem tudi križ, se zlodej ni mogel spremeniti nazaj. Šele ko mu je obljubil, da bo njegovo dušo terjal čez deset let, se je Jack omehčal. Ko je kovač umrl, so ga zaradi grešnega življenja pred vrati raja odslovili.

Profimedia


Pred vhodom v pekel ga je pričakal stari znanec vrag in ga poslal nazaj v mrak. Da bi mu pomagal, mu je dal žerjavico. Jack je v svojem žepu k sreči imel repo, izdolbel jo je in jo spremenil v svečnik ter si z bledim sojem svetil. A poti domov nikdar ni našel. Bojda še vedno tava naokoli z žarečo repo in tu in tam ga kakšno pozorno oko lahko opazi v mraku. Buča, ki je medtem izpodrinila repo, tako danes predstavlja simbol preklete duše, ki v nedogled tava med svetovi.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta