(INTERVJU) Maestro Anton Volkov: Življenje je tango, igra moči in nasprotij med moškim in žensko

Denis Živčec Denis Živčec
08.02.2023 06:00

Strast, ki osvaja svet, je že davno osvojila maestra Antona Volkova, nekoč uspešnega športnika, karateista iz Moskve, ki danes velja za enega najboljših in iskanih učiteljev tanga pri nas, tudi v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Menda ne mine dan, da ne bi pomislili na tango. Danes ste že?

"Ne boste verjeli, sanjalo se mi je o tem, da razmišljam o tangu. Sanje v sanjah torej. Ko razmišljam o tangu, seveda ne razmišljam zgolj o tem, kako lep je, temveč iščem nove ideje. Poskušam rasti, se razvijati. Plešem že več kot 22 let, a se še učim. Ko se učiš plesati, se najprej ukvarjaš s tem, kako eno nogo pravilno postaviti ob drugo, ko plešeš več let, postane koncept razmišljanja o plesu drugačen. Ideje postanejo večje. Iščeš načine, kako z manj truda doseči večji učinek."

Je tango način razmišljanja, morda celo življenjski slog?

"Je, gre za filozofijo, ki povezuje ljudi z vsega sveta, pa naj bodo iz Finske, Japonske, Ukrajine, ZDA ali Južne Afrike. Tango je zelo priljubljen. Rodil in ponovno rodil se je trikrat. Na začetku dvajsetega stoletja, nato v evropskih petdesetih, zatem je utonil v pozabo in se v zgodnjih devetdesetih spet vrnil. Danes nekateri ljudje celo svoje dopuste prilagajajo lokacijam festivalov tanga."

Lahko rečemo, da gre za gibanje ali subkulturo?

"Seveda, na primer bajkerje povezujejo motorji, nas tango. Skupnost je velika."

Igor Napast

Zakaj je ta ples tako priljubljen? Zaradi možnosti izražanja poželenja, spolnosti, strasti?

"Tango ima več aspektov, ki privlačijo ljudi. Jasno, gre za lepoto, ljubezen do plesa, interakcijo med plesnim parom, glasba za tango ima veliko slogov, ki vplivajo na način plesa. Je pa tudi zelo zdrav način rekreacije. Nekje sem prebral, da plavanje, jahanje in tango najbolje zaposlujejo največ mišičnih skupin v telesu."

Lahko tango spet zaneti stari panj in reši dolgočasen zakon?

"Obstaja ideja, da je tango zelo seksi in strasten ples, in nekateri se ga lotijo prav zato. A ko plešeš nekaj časa, začneš razumeti, da gre predvsem za zelo lep ples. Nič ni narobe z ognjem, ki ga tango zaneti v paru, a gre za družabni ples. Učiti se tango je podobno kot učiti se tuji jezik. Lahko govoriš z več ljudmi, zato ne plešemo v stalnih parih. Ljudem prijajo spremembe. Ko plešeš, začneš ljubiti bolj ples sam in ne misliš toliko na spolnost."

Pri vas je tango bil ljubezen na prvi pogled, a šele pred 22 leti. Takrat ste bili že odrasel moški. Zakaj tako pozno in kako je ta iskra sploh preskočila?

"Gre za dialog, ki ga s plesnim partnerjem pelješ brez besed, tudi s tujcem, če ta obvlada jezik tanga. Videl sem, da lahko plesalci tanga s telesom počnejo reči, ki jih sam, četudi bivši športnik, nisem mogel. In to običajni ljudje, ki se pred tem niso profesionalno ukvarjali s športom."

Presenečen sem bil, ko sem prebral, da ste se prej ukvarjali s karatejem. Zanimiv prehod.

"V profesionalnem športu se človek hitro upokoji, tudi zaradi poškodb. Tako sem kar naenkrat imel veliko prostega časa in prijateljica mi je predlagala tečaj tanga. Tako se je začelo."

Iz Moskve prihajate. Mesto, ki je v mojih mislih veličastno, a tudi hladno in grobo. Koliko tanga je v Moskovčanu?

"To ni predsodek, čisto zares je grobo mesto. V vzhodnoevropskih, nekdaj sovjetskih državah je tekmovalnost izjemno visoka, pa naj gre za Rusijo, Ukrajino, Latvijo, Moldavijo ... Ljudje poskušajo biti boljši, zato trdo trenirajo in so, ko pridejo na zahod, na zelo visoki ravni. Ljudje na zahodu pogosto plešejo za zabavo, no, tudi Evropejci na vzhodu, a si hkrati želijo zmagati. V Moskvi je veliko tanga na izjemno visoki kakovostni ravni."

V Rusih je zmeraj bilo veliko čuta za umetnost in lepe stvari.

"Drži, a pri tem ni pomembna samo narodnost. Gre za isti tip ljudi, ki ljubijo lepoto tanga in so pripravljeni trdo delati. Geografija seveda naredi svoje. Bolj ko greš na jug, bolj so ljudje sproščeni, bolj ko greš severno, več je reda. Oboje je dobro. Ko sem poučeval v Italiji, so ljudje neprestano klepetali. Moskva je zelo tekmovalna, polna garačev, a ni edino tako mesto."

Tujce v Slovenijo običajno pripeljeta ljubezen ali delo. Kaj je vas?

"Nisem želel živeti v Rusiji. Živel sem že v več državah in spoznal razliko, tudi v ZDA, Veliki Britaniji, na Japonskem, v Kazahstanu. Pred več kot enajstimi leti sem sklenil, da z otroki več ne želim živeti v Rusiji. Preučevali smo različne možnosti in na koncu pristali v Sloveniji. Bila je ena najboljših odločitev."

Zakaj se vam je Rusija tako priskutila?

"Že takrat sem čutil, da se bo zgodilo to, kar se je. Vojna!"

Svet se je spremenil, odnos do vsega ruskega pa tudi. Kako doživljate ta čas?

"Gre za zelo težek čas za ves svet, ne samo za Rusijo in Ukrajino."

Se zaradi svoje narodnosti srečujete s kakšnimi težavami?

"Tukaj v glavnem ne. Nobenega pritiska ne čutim, se je pa kdaj zgodilo, da se je kdo spotaknil ob to, da sem Rus, a zelo redko."

Igor Napast

Ni lahkih začetkov. Kakšen je bil vaš v Sloveniji?

"Najel sem lepo stanovanje v Ljubljani, objavil oglas za brezplačne ure tanga, a nihče ni prišel, kar me je zelo vznemirilo. Stranke sem začel dobivati zelo počasi. Ko pridejo k meni, jih vedno vprašam, kaj želijo. Plesati zgolj doma, za zabavo ali plesati na milongah, tango srečanjih? Kako trdo so pripravljeni vaditi?"

Domotožja nimate, pravite, ampak ... a ni tango poln nostalgije, pogrešanja?

"Pravzaprav je tango država zase. Fizično ne obstaja, nima meja, a obstaja. Če živiš v tango deželi, si vedno doma. Obstaja mednarodna mreža ljubiteljev tanga, ki si na potovanjih pomagajo."

Če je tango država, potem je prestolnica najbrž Buenos Aires. Sklepam, da je obisk podobna izkušnja, kot če kak vernik obišče Jeruzalem.

"Vsako leto grem v Buenos Aires, tudi novembra sem ga s skupino obiskal. A prvega obiska ne pozabiš nikoli. Danes, ko grem tja, grem delat. Vse se vrti okoli ur tanga in izobraževanja. Sem zelo prizemljen človek in tja ne grem iskat romantike."

Anton Volkov, knjiga Objem med dvema korakoma
Osebni Arhiv

Kako pa je nas zajela tangomanija?

"V Ljubljani je dvanajst tango šol, v Mariboru ena ali dve, pa še kje se kakšna najde. Večje ko je mesto, več je šol, dobrih učiteljev in posledično dobrih plesalcev. Slovenci so zaradi majhnosti države zelo mobilni in imajo veliko možnosti, tudi kje čez mejo. V Mariboru imam zasebne plesne ure dva-, trikrat na teden. Za poučevanje tanga ne potrebuješ veliko. Zgolj primerno velik prostor s parketom."

Kako vas lahko potencialni plesalci najdejo?

"Lahko me najdejo na facebooku, lahko pa tudi pokličejo po telefonu 051 202 222.

Vas mika še kak ples?

"Nekaj časa sem plesal salso in šlo mi je kar dobro, a sem ugotovil, da ko plešem salso, ne plešem tanga. O svojem tangu življenju sem napisal tudi knjigo, ki se imenuje Objem med dvema korakoma. Veste, tango je poln senzualnosti, močnih emocij, ki se izražajo skozi pesem in gibanje, tihi pogovor med dvema, je tudi nežnost, igra moči in nasprotij med moškim in žensko, ples, ki govori tudi o življenju in smrti. Večina nas ima občasno potrebo po kratkem pobegu od včasih krute realnosti, potrebo po objemu, Je prvinski odnos med moškim in žensko, moški vodi, ona ga spremlja, nikoli vnaprej ne ve, kakšen korak ali gib bo naredil. Čuti, opazuje, posluša. O tangu je posnetih veliko filmov, napisanih veliko knjig, na svojih platnih so ga upodabljali slikarji ... Če tango ne bi bil vse to in še več, če ne bi bil glasnik gonilne sile tega sveta, ljubezni, verjetno ne bi bil na listi nesnovne dediščine Unesco."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta