Kako zdrava so sploh jajca? V zadnjih letih so prišla na zelo slab glas

31.03.2024 06:00

Jajca so se v zadnjih letih spet znašla pri vrhu seznama zdravih živil, saj imajo številne pozitivne učinke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Čeprav so v zadnjih letih prišla na zelo slab glas, predvsem zaradi strahu pred slabim holesterolom, je študija, objavljena v British Medical Journalu, pokazala, da jajca pravzaprav nimajo nobenega učinka na pojav srčne bolezni ali kapi. Jajca so se v zadnjih letih spet znašla pri vrhu seznama zdravih živil, saj imajo številne pozitivne učinke na naše telo:

1. Preprečujejo večerno volčjo lakoto. Če zjutraj jemo beljakovinsko bogato hrano, je manj verjetno, da bomo zvečer lakomno hlastali za nezdravimi prigrizki. Kadar bi torej radi izgubili kakšen kilogram, si za zajtrk le privoščite jajce.

2. So polna vitamina B, natančneje kolina, ki je še posebno pomemben v prehrani nosečnice, saj skrbi za zdrav razvoj otrokovih možganov. Kolin zmanjšuje možnost duševnih bolezni pri otroku, pa tudi Downovega sindroma in demence.

Profimedia

3. Izboljšujejo reflekse. Študija je pokazala, da tirozin, aminokislina v jajcih, poskrbi za hitrejše odzive, kar nam lahko, na primer med vožnjo, celo reši življenje.

4. Antioksidanti v jajcih zmanjšujejo možnost za nastanek raka in srčnih bolezni. In čeprav kuhanje zmanjša njihovo količino za polovico, jih ostane še vedno toliko, kot jih ima jabolko.

5. Znižujejo krvni pritisk, saj proteini, ki jih vsebujejo, delujejo na podoben način kot nekatera zdravila proti visokemu pritisku. Tudi zato zmanjšujejo možnost nastanka srčnih bolezni.

Profimedia

6. Ob beljakovinah ter vitaminih B2 in B12 so tudi odličen vir železa in vitamina D.

7. Eno jajce ima od 65 do 75 kalorij. Prostovoljci neke ameriške raziskave, ki so se odločili, da zmanjšajo vnos kalorij in za zajtrk jedo jajca, so v osmih tednih izgubili v povprečju šest kilogramov, medtem ko so tisti, ki so za zajtrk jedli pecivo enake kalorične vrednosti, v istem obdobju izgubili 3,5 kilograma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta