Ko v naši glavi prede muca: Za kesanje je prepozno, tako si lahko pomagate, če ste spili preveč

Bonbon Bonbon
01.01.2021 06:00
Ob praznovanjih se hitro zgodi, da popijemo več, kot smo nameravali. Kako si pomagati?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi moški dnevno zaužili največ 36 gramov alkohola, ženske pa 24. Dva kozarca vina na dan sta tako za ženske že povsem na zgornji meji še dovoljenega. Gram alkohola ima sedem kalorij. V kozarcu vina je tako povprečno 70 kalorij, v litru 700, v litru sladkega vina pa je lahko tudi 1400 kalorij. Velja le eno pravilo - zmernost. Če pijemo preveč, prehitro ali na prazen želodec, nam alkohol hitro udari v glavo. Deluje na osrednji živčni sistem, kar se kaže v spremenjenem dojemanju okolice.

Profimedia

Za to, da se v telesu razgradi količina alkohola, ki jo vsebuje malo pivo, je potrebna ena ura, pet malih piv se presnavlja osem ur, pol litra vina pet ur ali več. Najboljše zdravilo zoper mačka je voda. Dobrodejna je mlačna limonada, ki jo pijemo v majhnih požirkih. Citronska kislina blaži slabost in siljenje na bruhanje, pospešuje prebavo in pomaga jetrom pri presnovi alkohola. Škodil ne bo niti energijski napitek, saj telesu povrne izgubljene elektrolite, bananin šejk z jogurtom (banane vsebujejo veliko kalija) ali paradižnikov sok (paradižnik je bogat z antioksidanti). Sol in kalij bomo organizmu učinkovito povrnili tudi s krožnikom piščančje juhe. Še zlasti blagodejno pa bo na počutje vplival sprehod po svežem zraku.

Profimedia

Dobra metoda preprečevanja neželenih posledic veseljačenja je tudi, da ob vsakem kozarcu alkohola popijemo velik kozarec vode, ali še bolje, da vsak drugi kozarec vina zamenjamo za vodo ali brezalkoholno pijačo. Preden gremo spat, je dobro spiti multivitaminski sok ali vodo s šumečo tableto.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta