To je recept proti alkoholnemu mačku, ki vam bo spremenil življenje

Bonbon Bonbon
01.12.2020 06:00
V veselem decembru se hitro zgodi, da popijemo več, kot smo nameravali. Občutki, s katerimi se zbudimo naslednje jutro, so vse prej kot prijetni. Čeprav lahko slabo počutje omilimo z nekaj enostavnimi ukrepi, je bolje, da o posledicah razmišljamo že prejšnji večer. Tudi pri mačku namreč velja, da je bolje preprečiti kot zdraviti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi moški dnevno zaužili največ 36 gramov alkohola, ženske pa 24. Statistike kažejo, da povsod po Evropi in tudi pri nas v povprečju popijemo precej več, moški okoli 42 gramov dnevno, ženske pa 30. Je razlog morda v tem, da ne znamo izračunati, koliko alkohola je v kozarcu? To je odvisno od vrste pijače oziroma vsebnosti alkohola v njej. V decilitru vina, ki ima povprečno dvanajstodstotno alkoholno stopnjo, je deset gramov alkohola. Dva kozarca na dan je tako za ženske že povsem na zgornji meji še dovoljenega.

Zanemariti pa ne smemo niti kalorične vrednosti alkoholnih pijač. Gram alkohola ima sedem kalorij. V kozarcu vina je tako povprečno 70 kalorij, v litru 700, sladka vina pa lahko imajo tudi 1400 kalorij na liter. Pivo je sicer manj kalorično, v decilitru je okoli 35 kalorij, toda piva običajno popijemo več. Majhna pločevinka pa ima približno enako kalorij kot kozarec vina. Prave kalorične bombe so žgane pijače, še posebno likerji. Kozarček višnjevega likerja denimo ima kar sto kalorij.

Dobri in slabi vplivi na zdravje

Zato naj tudi med prihajajočimi novoletnimi prazniki za uživanje alkohola velja le eno pravilo - zmernost. V zmernih količinah ima namreč alkohol pozitivne učinke na zdravje. Še posebno to velja za rdeče vino, ki vsebuje dragocene antioksidante polifenole. Ti nevtralizirajo proste radikale in s tem pomagajo preprečevati degenerativne bolezni, povezane s prehitrim staranjem celic - od ateroskleroze do Alzheimerjeve bolezni. Snovi v rdečem vinu varujejo tudi krvne žile, znižujejo nivo slabega holesterola v korist dobrega in varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi kot so možganska kap, tromboza in infarkt. Tudi belo vino vsebuje dragocene antioksidante, ki imajo protivnetno in protiaterosklerotično delovanje, le da je njihov vpliv manjši kot pri tistih v rdečem vinu. Fenolne kisline vsebuje tudi pivo, ki ima zaradi ječmena in hmelja tudi vitamine iz skupine B, ki krepijo kožo in lase, vzdržujejo živčno ravnotežje in varujejo srce in krvne žile.

Profimedia

Če pijemo preveč, prehitro ali na prazen želodec, nam alkohol hitro "udari v glavo". Deluje na osrednji živčni sistem, kar se kaže v spremenjenem dojemanju okolice, upočasnjenih refleksih in zamegljenem vidu. Na preveliko količino alkohola organizem včasih reagira tudi z glavobolom, razbijanjem srca, slabostjo in vrtoglavico. Na prvi pogled alkohol poživlja, v resnici pa pospešuje odrevenelost in zaspanost. Posebno previdni morajo biti pri uživanju alkohola ljudje, ki jemljejo zdravila, saj lahko alkohol vpliva na njihovo delovanje.

Preganjamo mačka

Organizem zaužiti alkohol sicer razgradi, vendar za to potrebuje čas. Da se v telesu razgradi količina alkohola, ki jo vsebuje malo pivo, je potrebna ena ura, pet malih piv se presnavlja osem ur, pol litra vina pet ur ali več. Zato ni čudno, da se naslednji dan po praznovanju zbudimo z občutki, ki so vse prej kot prijetni. Glavobol, slabost, občutljivost za svetlobo in hrup, utrujenost in žeja so najpogostejši simptomi stanja, ki mu v ljudski govorici rečemo maček. Vzroki zanj so predvsem dehidracija, nizka stopnja soli v telesu, zastrupitev z etanolom in pomanjkanje vitamina B12.

Najboljše zdravilo za mačka je zato voda. Pijemo lahko tudi zeleni čaj ali sadni sok, ki blažita posledice alkohola. Dobrodejna je mlačna limonada, ki jo pijemo v majhnih požirkih. Citronska kislina blaži slabost in siljenje na bruhanje, pospešuje prebavo in pomaga jetrom pri presnovi alkohola. Škodil ne bo niti športni energijski napitek, ki telesu povrne izgubljene elektrolite, bananin shake z jogurtom (banane vsebujejo veliko kalija) ali paradižnikov sok (paradižnik je bogat z antioksidanti). Sol in kalij bomo organizmu učinkoviti povrnili tudi s krožnikom piščančje juhe. Še zlasti blagodejno pa bo na počutje vplival sprehod po svežem zraku.

Pijmo po pameti

Še bolje pa je seveda, da o mačku razmišljamo že prejšnji večer, saj ga s pravilnim ravnanjem lahko preprečimo. Najpomembneje je, da pijemo počasi in zmerno in da med pitjem tudi jemo. Hrana bo namreč zavrla absorbcijo alkohola, s počasnim pitjem bomo preprečili zaužitje prevelikih količin alkohola. To še posebno velja za ženske, ki slabše "prenašajo" alkohol kot moški. Vzroki za to so biološki, saj ženski organizem počasneje presnavlja alkohol, ženske pa imajo običajno tudi manj kilogramov kot moški.

Dobra metoda preprečevanja neželenih posledic veseljačenja je tudi, da ob vsakem kozarcu alkohola popijemo velik kozarec vode, ali še bolje, da vsak drugi kozarec vina zamenjamo za vodo ali brezalkoholno pijačo. S tem bomo ubili dve muhi na mah: ne bomo popili preveč alkohola, hkrati pa bomo preprečili dehidracijo in druge neprijetne posledice. Nekateri trdijo, da svetle pijače, kot so belo vino, svetlo pivo, beli rum ali vodka, vsebujejo manj kemičnih snovi, ki povzročajo mačka, kot rdeče vino, temno pivo, viski ali rum. Predvsem pa je priporočljivo, da pijač ne mešamo, saj različne pijače vsebujejo različne vrste toksinov, kar še dodatno obremenjuje organizem. Preden gremo spat, je dobro spiti multivitaminski sok ali šumečo tableto, da nadomestimo izgubljene vitamine in minerale, lahko pa tudi kaj malega pojemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta