Naša hrana lahko psu tudi zelo škodi: To so najbolj nevarna živila, ki jih vaš ljubljenec nikakor ne sme uživati

Bonbon Bonbon
08.03.2023 06:00

Po navadi pri prehrani psov lastniki naredimo veliko napak. Pogosto jim namreč odstopimo hrano, ki jo uživamo sami, ne zavedajoč se, da bomo s tem živali prej škodili kot koristili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nekatera živila, ki so primerna za ljudi, niso primerna za pse, marveč lahko resno ogrozijo njihovo zdravje.

1. Čokolada. Poleg veliko maščob vsebuje tudi kofein in teobromin. Ti snovi sta nevrološka stimulansa. Če pes zaužije veliko čokolade, ta deluje kot strup. Znaki zastrupitve so odvisni od količine in vrste čokolade. Za manjše pse je nevarna jedilna čokolada, saj lahko pri njih že 20 do 30 g povzroči smrt. Po zaužitju manjših količin čokolade utegnejo nastopiti prebavne težave (driska, bruhanje ...).

Profimedia

2. Čebula. Surova, sušena in kuhana čebula vsebuje psom škodljiva dušikov propildisulfid in alilpropilsulfid. Zdravstvene težave lahko povzroči že zaužitje srednje velike čebule. Strupene snovi v čebuli povzročajo razpadanje rdečih krvničk. Znaki zastrupitve so bruhanje, pozneje pa tudi slabokrvnost, zavračanje vode in hrane, povišan srčni utrip in hitrejše dihanje.

3. Koščičasto sadje. Če psi pojedo velike količine koščic, pečk ali semen, ki jih vsebujejo jabolka, marelice, češnje, grozdje, breskve ali slive, se lahko zastrupijo. Koščice, pečke in semena namreč vsebujejo snov, podobno cianidu, ki lahko povzroči želodčne krče, bruhanje in drisko ali celo ovirano dihanje, hiperventilacijo in šok.

Profimedia

4. Avokado. Vsebuje strupeno snov persin, nevarno zdravju psa. Znaki zastrupitve so ovirano dihanje, napet trebuh in zastajanje vode v prsnem košu, trebuhu in okrog srca. Ni znano, kakšna je količina, ki že lahko povzroči tovrstne posledice.

5. Alkohol. Etanol je sestavina vsake alkoholne pijače, ki je za pse strupen, če ga zaužijejo preveč. Ker so precej manjši od nas, nanje močno vplivajo že majhne količine alkohola. Znaki zastrupitve z alkoholom so opotekanje, spremembe v vedenju, pretirano navdušenje, depresija, okrepljeno uriniranje, počasnejše dihanje ali srčni zastoj, v najhujšem primeru pa celo smrt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta