Znate pravilno uporabljati mikrovalovno pečico? Nekatero hrano lahko med segrevanjem dobesedno raznese

Bonbon Bonbon
28.02.2023 06:00

Zelo radi kuhate, vendar ste preveč zaposleni? Z mikrovalovno pečico kuhate hitreje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ne upirajte se priročni tehnologiji, saj je uporaba zelo enostavna, hkrati pa boste privarčevali veliko energije. hrana, skuhana v njej, se ne prismodi, je bolj zdrava, sočna, aromatična in lepšega videza, v njej pa lahko tudi odtajate zamrznjene jedi in pogrevate že skuhano.

Vsesplošno uporabo mikrovalovnih pečic so na Japonskem priporočali že leta 1967. S kuhanjem z mikrovalovi boste dolgoročno poskrbeli za svoje zdravje, saj se zahvaljujoč njim ohrani veliko vitaminov in uniči bakterije in plesni. Mnogi ljudje, ki imajo težave s prebavnimi organi, diabetiki in ljudje, ki hujšajo, so z njo zadovoljni, saj kuhanje in pečenje v mikrovalovni pečici ne zahteva veliko maščob.

Uporabljajte samo pladenj, ki je priložen pečici

Pri izbiri ste lahko zelo zahtevni, na voljo je veliko modelov v različnih barvah in velikostih, so tudi take s 15 programi za kuhanje in odmrzovanje. Ponavadi sta dodani še funkciji ekspresnega kuhanja in odmrzovanja, z njo boste dobili tudi žar. Dvojni vam na primer omogoča, da se hrana enakomerno zapeče zgoraj in spodaj.

Profimedia

Ob nakupu preverite, ali pečica ni poškodovana. Pečica potrebuje pravilno ozemljeno vtičnico za priklop z ustrezno napetostjo. Vtičnica mora biti na dosegu roke, da jo lahko po potrebi izklopimo. Pečica naj bo postavljena na ravno podlago, dovolj oddaljeno od priključka za plin. Nanjo ne polagajte prtičkov, posod, papirnatih brisač. Z vlažno krpo redno čistite tesnila vrat, da se ne bo nabirala umazanija. Steklo vrat je premazano s posebno snovjo, zato pazite, da se ne poškoduje. Nikakor ne smete v njej sušiti papirja in oblek ali hraniti posode ali ostankov hrane. Nikdar ne prižgite prazne pečice!

Uporabljajte samo pladenj, ki je navadno priložen pečici, ker se vrti v obe smeri. Hrana, ki jo položite na pladenj, se ne sme dotikati stene pečice, razdalja mora biti večja od dveh centimetrov. Kljub priročnosti pladnja ne puščajte hrane neposredno na njem. Na priloženi mreži nikoli ne sme stati kovinska posoda. Zelo majhni kosi hrane se lahko izsušijo ali celo sežgejo, zato ne pretiravajte z majhnostjo. Jajca lahko v mikrovalovni pečici dobesedno raznese, zato ne uporabljajte programa microwave.

Tudi hrana mora včasih počivati

Pazite, ko segrevate tekočino, mimogrede se lahko opečete, ker ne boste opazili, da je zavrela. Zato pustite po pripravi omake ali juhe posodo počivati vsaj še minuto. Tekočine morate pred pripravo in po njej premešati. Ne pozabite, da morate krompir olupiti ali zarezati vanj, da lahko odteka voda. Ne pozabite odstraniti plastičnih folij, v katere so skrbno zavite zamrznjene jedi. Ko grejete mleko v otroških stekleničkah, to storite brez cuclja oziroma pokrovčka.

V mikrovalovki lahko pečete zrezke, piščančja bedra, raco, brez težav boste pripravili enolončnice, vročo čokolado, zelenjavne omake in odmrznili žemljice, kruh, ribe, kotlete ... Različna zelenjava vsebuje različno veliko vode, zato je tudi čas priprave različen.

Profimedia

Veliko vrst hrane morate po končani pripravi pustiti mirovati v pečici ali zunaj nje. Če odmrznemo pečeno meso, naj počiva 30 do 90 minut, golaž pa le 10 do 15. Nekateri kolački morajo mirovati pet, ribe od dve do pet, jajčne jedi od dve do tri, zrezki od dve do pet in krompir eno do dve minuti. Hrana, ki vsebuje sol ali sladkor, se zelo hitro segreje. Ne kombinirajte različnih vrst jedi med seboj. Na pladnju morajo biti sestavine lepo razporejene, med posameznimi pa mora biti dovolj prostora. Ne pretiravajte s količino, kljub temu naj bo hrana v večjih posodah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta