Nekateri raje na roke: Pranje občutljivih tkanin je poseben podvig. Nikar ne počnite teh pogostih napak ...

Bonbon Bonbon
29.03.2023 06:00

Ni vsak kos primeren za v pralni stroj. Že naše babice so dobro vedele, da lahko s pravim pristopom in pripomočki naredimo čudeže.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ko imamo opravka z umazanim kosom oblačila, ki zahteva kemično čiščenje, smo velikokrat v dilemi - naj ga resnično nesemo v čistilnico ali je bolje, da umazano oblačilo opremo kar v domačem pralnem stroju, morebiti celo na roke? Prva možnost nas bo seveda stala nekaj denarja, druga pa nam bo vzela nekaj več časa, a bo končni rezultat isti. Seveda, če bomo vedeli, kaj moramo upoštevati, kadar se lotimo pranja občutljivih tkanin.

Pranje na roke

Tiste tkanine, ki so tako zelo občutljive, da bi jih pranje v pralnem stroju poškodovalo, moramo prati ročno.

Nova oblačila

Priporočljivo je nove občutljive tkanine in oblačila močnih barv prvič vedno oprati na roke, in sicer v hladni vodi. V vroči vodi bi se namreč tkanina lahko skrčila, barve pa bi obledele.

Ustrezen pralni prašek

Zelo pomembno je, da za pranje občutljivih tkanin uporabimo ustrezen pralni prašek. Najboljši so tekoči, namenjeni posebej za pranje v hladni vodi. Zato pred nakupom pralnega detergenta venomer poglejte na etiketo, kjer so zapisani podatki o tem, za katere tkanine je pralno sredstvo primerno in za katere ne.

Profimedia

Posamezno pranje

Občutljive kose vedno peremo posamezno.

Najprej detergent v vodo, nato oblačilo

Preden se lotimo pranja, v banjico natočimo vodo in najprej vanjo zamešamo tekoči detergent. Šele potem sledi oblačilo. Če je na oblačilu madež, nekaj detergenta kanemo neposredno na madež.

Namakanje pet minut

Tkanino namočimo v vodo in pustimo, da se namaka približno pet minut, vendar ne več. Sledi ročno in ne premočno drgnjenje in potem izpiranje. Izpiramo vedno s hladno vodo.

Dodajanje mehčalca

Zadnji vodi za izpiranje lahko dodamo nekaj mehčalca ali - še bolje - žlico belega vinskega kisa. Ta bo iz tkanine odstranil statično elektriko.

Sušenje

Ko je oblačilo oprano, ga posušimo na zraku in ne v sušilnem stroju. Ta bi namreč tkanino poškodoval in skrčil.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta