Orgazem kot zdravilo: Zakaj se po vrhuncu zmeraj počutimo kot v sedmih nebesih

Bonbon Bonbon
24.07.2023 06:00

Večina sicer ve, da se ljudje po ljubljenju počutijo srečne in zadovoljne, le malokdo pa se najbrž zaveda - tako strokovnjaki - da se med spolnim občevanjem izločajo različne snovi, ki imajo izjemno ugodne učinke za zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Da ljubljenje oziroma spolno občevanje dobro dene tako telesu kot duševnosti, so tudi znanstveniki potrdili s številnimi raziskavami. Ob tem so si enotni: hormoni in nevrotransmitorji, ki jih izločajo možgani in nekatere žleze, zbujajo občutek sreče in zadovoljstva, ob tem pa, kar je nadvse pomembno, pomagajo preprečevati nekatere bolezni. Spolni odnosi, poudarjajo ob tem, ne le da zagotavljajo občutek uživanja in umirjenosti, marveč tudi pomagajo varovati zdravje. Med spolnim občevanjem se namreč izločajo različne snovi, ki imajo izjemno ugodne učinke za zdravje. Rezultati avstralske raziskave so tako med drugim razkrili, da povprečno pet spolnih občevanj na teden pri moškem zmanjša nevarnost raka na prostati, medtem ko je samo sedem občevanj na mesec ne zmanjša. Domnevajo pa tudi, da ima hormon oksitocin, ki ga telo izloča med orgazmom, pomembno vlogo za zdravje žensk, saj naj bi pomagal pri preprečevanju raka na dojki.

Profimedia

Zdravniki so vrsto let menili, da je nevarno, če se po prebolelem srčnem infarktu prepustite spolnim odnosom, saj se pri spolnem aktu pospeši srčni ritem in se dvigne krvni tlak. Spremljanje bolnikov pa je pokazalo, da so imeli srčne napade med spolnim občevanjem le tisti, ki so bili pod vplivom mamil. Več znanstvenih raziskav pa je vendarle potrdilo, da spolni odnosi dobro vplivajo na krvožilni sistem in srce. Naj kot zanimivost omenimo le tisto, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, v njej pa so deset let spremljali spolno aktivnost 918 moških, starih od 45 do 59 let. Ugotovili so, da je bila smrtnost tistih, ki so spolno občevali najmanj dvakrat na teden, za dvakrat nižja kot pri tistih, ki niso imeli spolnih odnosov. Torej, če sodite med tiste, ki vam za spolne radosti ni kaj dosti mar, vas bodo morebiti o pogostejši aktivnosti med rjuhami prepričali rezultati, ki govorijo v prid vašemu zdravju. Ne le, da se boste počutili prijetno, s tem skrbite tudi za svoje zdravje.

Oksitocin in endorfini, ki se med orgazmom sproščajo v možganih, namreč zbujajo občutek zadovoljstva in dobrodejno vplivajo na zdravje. To pa je dejstvo, ki ga ni mogoče kar tako prezreti, še posebno če vemo, da serotonin, ki se sprošča, ko smo umirjeni in srečni, zelo močno deluje zoper depresijo. To pa je nadvse pomembno. Če telo torej ne ustvari dovolj serotonina, se pojavi žalost, spolno poželenje pa splahni. Organizem izloča hormon oksitocin (ki enako kot endorfini zboljša razpoloženje) v nosečnosti, pri porodu, ob dojenju in tudi ob spolnih odnosih.

Profimedia

Morebiti je poletje čas, da si zabičate, da boste kolikor se le da skrbeli za privlačnost, poželenje, da boste uživali in preprosto povedano - poskrbeli za ljubezensko razmerje. Vaše telo bo tako izločalo vse tiste (različne) hormone, ki bodo ugodno vplivali na počutje. Gre seveda za zapleten proces. Nadvse pomembni so dopamin, endorfini in oksitocin. Strokovnjaki razlagajo, da je dopamin mogoče primerjati s kemičnim prenašalcem motivacije, prvine, ki nam zbudi željo po ljubezenskem razmerju in nas žene k iskanju partnerja. Bližina privlačne osebe spodbuja izločanje dopamina in zato ga imenujejo snov spolnega poželenja. Dopamin ima pomirjujoč učinek, če pa ga organizem ne ustvari dovolj, smo malodušni in čutimo pomanjkanje energije. Med spolnim občevanjem pa telo seveda izloča še druge snovi. Med orgazmom se izločajo endorfini, ki zbudijo občutek sreče in zadovoljstva. Te snovi povzročajo odvisnost od človeka, ki ga imamo radi, vendar pa ti občutki in razpoloženje ne trajajo dolgo. Po fazi zaljubljenosti je, tako strokovnjaki, na vrsti faza, v kateri imajo objektivne okoliščine nekoliko večjo vlogo. Vsakodnevne obveznosti so krive, da začne pojenjati spolno poželenje. Dogaja se tudi, da ljubljenega človeka komaj prenašamo. V tej fazi menda igra pomembno vlogo oksitocin, hormon privrženosti, saj se po njegovi zaslugi razmerje ohranja. Vsakič ko se dotaknete človeka, ki ga ljubite, ali ko vam ljubljena oseba kaj podari in vas razveseli, vaši možgani izločijo oksitocin.

Pa ni treba, da kar tako na slepo verjamete strokovnjakom. O njihovih trditvah se povsem preprosto lahko prepričate sami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta