Praznik ljubezni: Kaj sploh vemo o svetem Valentinu? To, da je slepi deklici pisal pesmi in ji vrnil vid

Bonbon Bonbon
14.02.2023 06:00

Ker življenjska zgodba svetega Valentina, gnostičnega učitelja Valentinusa, ki je leta 143 kandidiral za rimskega škofa in goduje 14. februarja, naj ne bi bila nikdar zapisana, o njem krožijo različne legende.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Po eni naj bi bil ubit zato, ker je nasprotoval rimski uredbi cesarja Avrelija Klavdija Goticusa, velikega sovražnika krščanstva, ki je mladeničem prepovedovala poroko pred služenjem vojaškega roka.

Škof Valentin naj bi kljub odredbi poročal mlade krščanske pare, to pa naj bi bilo tako razjezilo cesarja, da ga je dal ubiti. Druga legenda pripoveduje, da se je Valentin, ki je bil zaprt zaradi krščanske vere, zaljubil v hčerko svojega paznika. Slepemu dekletu je pisal pesmi in ji s svojimi prošnjami vrnil vid. Iz hvaležnosti je krščanstvo sprejela vsa njena družina, čeprav dobro delo Valentinu ni pomagalo in so ga kljub temu ubili. V spomin na pisanje pesmi pa za valentinovo ostaja navada, da si zaljubljenci pošiljajo lepe misli, verze in pisma. Nekateri tudi menijo, da je Valentin v resnici nastal iz besede galantin, ki pomeni ljubljenca žensk. Danes valentinovo povezujemo s srčki, Amorji in Kupidi. 

Profimedia

Do danes so bili razglašeni trije sveti Valentini. 14. februarja goduje vplivni gnostični učitelj Valentinius, ki je leta 143 kandidiral za rimskega škofa. V svojih naukih je krščansko ljubezen primerjal z zakonsko posteljo, kar je bilo v močnem nasprotju z asketsko krščansko mislijo, ki je takrat prevladovala. Stephan A. Hoeller, ameriški neognostik madžarskih korenin, o Valentiniusu pravi naslednje: "Poleg krsta, maziljenja, evharistije, mašniškega posvečenja in obredov umiranja valentinijska gnoza omenja še dva velika in sveta zakramenta, imenovana 'odrešenje' (apolytrosis) in 'poročna soba'."

Profimedia

God svetega Valentina se na Slovenskem že dolgo praznuje, vendar je imel nekoč drugačen pomen. Poznan je pregovor, da Valentin - prvi spomladin (pomladni svetnik) - prinese ključ do korenin, zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Poleg tega naj bi se takrat snubili ali ženili tudi ptički (ti se ženijo tudi na Gregorjevo in Vincencijevo). V Beli krajini pravijo, da se z valentinovim začne prvi spomladanski dan. V severovzhodni Sloveniji gospodinje na valentinovo po drevju in grmih nastavijo otrokom Valentinove potičke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta