(RECEPTI) Enostavni slani prigrizki za praznike: Ljubezen ob pripravi hrane je najboljša začimba na svetu!

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
09.12.2022 06:00

O enostavno pripravljeni hrani, ki jo jemo z rokami in je ena od odličnih idej za praznični čas, ko nas obiščejo prijatelji, smo se pogovarjali s Sašem Dolencem, na spletnem omrežju bolj znanem kot Futr u izi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tortilje z lososom
Sašo Dolenec

Praznično obdobje si vzame kot čas, ko izpolni celoletne obljube. "Ne tiste, da bom letos pa res shujšal kilogram ali dva. To vsakič prepuščam naslednjemu letu - in to zelo uspešno. Mislim na celoletne obljube, ki si jih dajemo prijatelji: 'Daj, se kaj dobimo!' Pa nam čez leto ne uspe. Tempo je postal res divji in ves čas smo razpeti na svojih koncih. Decembra pa se le srečamo in si pričaramo vredne, tople spomine. Ob dobri hrani in pijači, seveda," pravi kuharski navdušenec in velik ljubitelj domače hrane, na spletnem omrežju bolj znan kot Futr u izi, specialist za pripravo enostavnih, a slastnih jedi.

Če je hrana dobra, je dobro tudi počutje

Sašo Dolenec, Futr u izi: "Če si utrujen, ko gosti pridejo, noben okus ne popravi tega."
Osebni Arhiv

Prepričan je, da hrana ljudi že od nekdaj povezuje, saj je prisotna ob rojstnih dnevih, zabavah, obletnicah, porokah, predvsem pa ob praznikih, kot so tudi prihajajoči. "Če je hrana dobra, je počutje lahko le še boljše. Tudi s sestro in njenim partnerjem gremo vsako leto nekaj dobrega pojest, namesto da si kupujemo darila. To je naše darilo. Spomini. Še vedno vem, kaj smo jedli pred nekaj leti, za darila pa ne vem, ali bi se jih res spomnil. Gre za doživetje in za smeh. Predvsem pa za druženje ob dobri hrani," je mnenja Sašo Dolenec. Prizna, da je decembra v kuhinji mogoče res še malo več, ker kuha še za obiske. "Tudi če kam grem, rad kaj nesem hrano s seboj. Zdaj se od mene že malo pričakuje, da ne pridem le s praznim želodcem," doda v smehu. "A po navadi prinesem le sestavine in potem skupaj nekaj ustvarimo. Da je še malo zgodbe in doživetja zraven."

Ker je znan po enostavnih prigrizkih, ki jih zna pripraviti vsak in zanje ne potrebujemo veliko sestavin, mu je blizu tudi fingerfood, to je hrana, pripravljena v majhnih zalogajčkih, ki jo jemo z rokami in je servirana v posodicah in na majhnih krožnikih različnih oblik, kot nabodalca ali kot samostojen zalogaj, zavit v servirni papir. To pa zaradi tega, kot pravi, ker je ta hrana bolj prijazna za želodec in lažja za pripravo kot obilne pojedine. "Če si ne zakompliciraš," pravi Dolenec. Obilno večerjo po njegovih besedah poješ v dobri uri in potem že odpenjaš gumb na hlačah in hitiš rezervirat najljubši prostor na kavču.

"Mini tekma, kdo bo prvi." Nič nima proti dobri pojedini, še doda, pravzaprav jih ima zelo rad. Sploh, če jih kdo drug pripravi. "A za druženje, ki traja nekaj ur, kot med božično-novoletnimi prazniki, pa ob tem nihče ne postane zaspan, je vseeno boljša izbira fingerfood," pristavi. Predlaga pripravo enostavnih jedi, ki ne vzamejo preveč časa in energije, pa so vseeno privlačne za oči in brbončice. Ko uspeš vnesti še efekt presenečenja, ker take kombinacije še niso poznali, je zadovoljstvo toliko boljše, nadaljuje. "Tudi postavitev na krožnike je lažja. Z lahkoto se dodajajo barve. S sestavinami ali pa samo s prtički. Dodaš še posodico z omako, pa si že na pol zmagal."

Slani mandlji
Sašo Dolenec

Pekoče in nežne, mehke in hrustljave

Na vprašanje, kakšne sestavine so pri slanih prigrizkih danes dobrodošle, odgovori, da navdušujejo predvsem nove, nenavadne kombinacije. "Sladke in slane. Pekoče in nežne. Mehke in hrustljave. Da se išče neko ravnovesje in da se ob tem okusi spreminjajo," je mnenja Dolenec.

Pravi, da je izbira smeri res ogromna in je vse stvar posameznika: "Grisini z ovitim, različno začinjenim sirom, polnjeni šampinjoni ali češnjevi paradižniki, pikantne pokovke in ostale jedi, ki so večne klasike, z zanimivimi začimbami vedno poskrbijo za nekoliko drugačne okuse. Lahko samo na kocke narežemo sir in ga povaljamo v različnih začimbah, pa je že uspeh zagotovljen. Mešan poper, sladka paprika, origano, sivka, peteršilj, kari, kumina, čili in podobno se lepo podajo k siru. Pa še raznobarven vizualni dodatek ponudijo. Pa skutni namazi v obliki kroglic, povaljanih v zeliščih, popečeni kruhki, zvito testo, polnjeni žepki ... Smeri je res ogromno."

Pečeni ravioli
Sašo Dolenec

In s čim gredo skupaj slani prigrizki?

Odgovor kuharskega navdušenca je seveda v njegovem stilu: "Predvsem z dobro voljo in zabavo pri pripravi. Če si utrujen, ko gosti pridejo, noben okus ne popravi tega. Ljubezen ob pripravi je najboljša začimba na svetu - in to se odraža tudi v hrani." Vsekakor pa k slastni hrani sodi tudi pravilno izbrana pijača, se strinja. Ker so praviloma fingerfood jedi bolj nežne, moramo paziti, nadaljuje sogovornik, da okusi pijač niso premočni. Najpogosteje gredo zraven bela polsuha vina, penine, lahko pa tudi domači koktajli, svetuje Sašo Dolenec, ki ima na družabnih omrežjih, kjer se predstavlja kot Futr u izi, vedno več sledilcev, tudi zaradi tega, kot je prebrati med komentarji, ker so njegovi recepti priročni in jih je enostavno pripraviti. Zakaj je danes to tako pomembno?

"Vsakodnevne obveznosti, cela gora skrbi in nalog so nas pripeljale do tega, da vedno redkeje gledamo, kaj dajemo vase. Verjamem, da večina nima niti časa niti želje cele dneve preživeti v načrtovanju kosil, nakupovanju ali bdenjem za štedilnikom, saj so urniki že zdaj prenatrpani." Priznava, da še ni minilo sedem let, ko si je tudi sam govoril: "Joj, pa jaz nimam časa, nimam idej, nimam …" Zato danes še toliko bolj razume, kaj so informacije, ki bi jih takrat potreboval. "Vedno iščem ideje in tehnike, ki olajšajo kuho in so sledilcem navdih za nove jedi in nove kombinacije okusov. Preko profila Futr u izi sem znan po zanimivih, raznolikih, bolj zdravih, a enostavno in hitro pripravljenih jedeh, kjer ne tvegaš nezadovoljstva. To nabrano znanje zdaj delim naprej. Sledilci to cenijo. Pa to, da so moje objave večinoma napisane ali posnete v nekoliko duhovitem slogu in da sem pri tem avtentičen."

Valižanski kruhki
Saso Dolenec

Ne hitro, temveč hitreje pripravljeno hrano

Tudi njegov moto v kuhinji je, kot zatrdi - vse dobro. A ne samo glede okusov, pristavi. "Tudi glede čustev, ki obdajajo kuhanje. Vse mora biti narejeno v dobri energiji. Načrtovanje, nakupovanje, priprava, kuhanje, postrežba. Če je to pravilno in pravočasno narejeno, prihraniš veliko časa, denarja in stresa. Kdo si ne želi takega paketa?" Zamisli in idej mu ne manjka. Nadaljevati namerava s kulinaričnimi delavnicami preko spleta ter z ozaveščanjem o njegovi prvi kuharici S.Planer - priprava u izi kosil, na katero je zelo ponosen.

"Rad kreiram, ker res opažam, da je vedno več prezaposlenih ljudi, ki pa se zavedajo, da si želijo jesti slastno, bolj zdravo, preprosto in hitreje pripravljeno hrano. Ne hitro hrano. Hitreje pripravljeno hrano. Kar je bistvena razlika." Prav tako kuhanje v živo počasi seli s facebooka na ostale družbene kanale. "Pomembno je, da se ideja 'u izi' kuhanju razširi do tistih, ki to potrebujejo," še sklene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta