(RECEPTI) Zlati čas kostanja: Iz kralja jeseni lahko pripravite golaž, kolač, zavitek, sladoled ...

Bonbon Bonbon
01.11.2022 06:00

Kuhan ali pečen? Obe različici sta slastni, a kostanj ponuja mnogo več kuharskega navdiha.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goveji golaž s kostanjem
Profimedia

Goveji golaž s kostanjem

Sestavine (za štiri osebe): 600 g govejega bočnika, 30 dag olupljenega kuhanega kostanja, 1 korenček, 1 čebulo, 1 rezino zelene, 5 dag masla, 2 lovorjeva lista, 1 zravnano jedilno žlico moke, 2 dl belega vina, 2 dl mesne jušne osnove, sol, poper.

Meso zrežemo na kocke, natremo s soljo in damo v posodo ter prelijemo z vinom, dodamo lovorjeva lista in v pokriti posodi pustimo 12 ur ali čez noč. Meso potem dobro odcedimo (tekočino prihranimo), posušimo in povaljamo v moki. Korenček in zeleno očistimo ter zrežemo na kocke, čebulo sesekljamo. V primerni posodi razpustimo maslo in prepražimo meso, ko porjavi, dodamo še zelenjavo. Premešamo, zalijemo z marinado in malo pokuhamo. Ko tekočina izpari, dolijemo jušno osnovo, zmanjšamo ogenj in počasi dušimo kakšno uro. Potem dodamo kostanj in na šibkem ognju kuhamo še uro in 15 minut, solimo in popramo po okusu ter postrežemo. Del kostanja lahko tudi zmečkamo v pire in ga umešamo v golaž.

Kostanjev sladoled

Sestavine: 50 dag kostanja, 5 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 25 dag sladkorja, 2 dl vode, 2 dl sladke smetane, 1 dl ruma, vaniljev sladkor.

Kuhan kostanj olupimo in pretlačimo z dvema žlicama sladkorja, nato ga skuhamo v mleku. Posebej skuhamo sladkorni sirup. Sirup prelijemo čez kostanj, dodamo rum in stepeno sladko smetano. Posodo s kostanjem damo v večjo posodo z ledom in mešamo v njem, dokler se zmes ne zgosti. Takoj postrežemo.

Kostanjev sladoled
Profimedia

Kostanjeva rulada

Sestavine: 650 g pasiranega kostanja, 150 g mletih orehov, 150 g masla, 50 ml vode, 3 žlice sladkorja, 2 vaniljevega sladkorja, 2-3 žlice ruma. Čokoladni preliv: 300 g temne čokolade, 200 ml sladke smetane.

Vaniljev sladkor, sladkor, vodo in rum na kratko prekuhamo in ohladimo. Pasiranemu kostanju dodamo penasto stepeno maslo, v vodi in rumu prekuhan vaniljev sladkor in sladkor ter primešamo še mlete orehe. Zmes dobro pregnetemo in na prozorni foliji oblikujemo zgneteno zmes v rulado. Za čokoladni preliv temno čokolado raztopimo na pari, zavremo sladko smetano in jo primešamo k raztopljeni temni čokoladi, odstavimo z vodne pare in zmešamo v gladko glazuro. Prelijemo po kostanjevi ruladi in okrasimo s sladko smetano.

Kostanjeva rulada
Profimedia

Kostanjev zavitek

Sestavine: 8 listov listnatega testa, 100 g masla (za premaz), 100 ml mleka (za premaz). Nadev: 500 g nesladkanega kostanjevega pireja, 200 ml sladke smetane, 200 g rjavega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 jajci, 2 žlici ruma, 100 g mletih mandljev. Preliv: 300 ml sladke smetane, 100 g rjavega sladkorja, 20 g masla, 2 žlici meda. Čokoladni preliv: 100 g temne čokolade.

Za nadev na zmernem ognju kuhamo sladko smetano z rjavim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, da raztopimo sladkor. Dodamo kostanjev pire (kostanj skuhamo, olupimo in pretlačimo v pire) in mešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Odstavimo z ognja in eno po eno primešamo jajci. Na koncu primešamo žlici rjavega ruma. Iz 8 listov listnatega testa naredimo 4 zvitke. Razgrnemo list listnatega testa, premažemo z raztopljenim maslom in mlekom, nanj položimo drugi list listnatega testa in ponovno premažemo z raztopljenim maslom in mlekom, posujemo z mletimi mandlji, premažemo s pripravljenim nadevom (nadev in mandlje si porazdelimo tako, da imamo dovolj za 4 zvitke) ter čimbolj čvrsto zvijemo. Postopek ponovimo še za preostale zvitke, zložimo v velik pekač, ponovno zvitke po vrhu premažemo z raztopljenim maslom in mlekom ter pečemo v predhodno segreti pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija do zlato rumene barve. Za preliv zmešamo sladko smetano in sladkor, kuhamo do vretja, odstavimo in primešamo žlici medu ter mešamo, dokler se med ne raztopi. Vroč preliv prelijemo po pečenem zavitku in ohladimo (pri sobni temperaturi). Za čokoladni preliv na pari raztopimo temno čokolado in ga prelijemo po ohlajenem kostanjevem zavitku. Na koncu okrasimo s sladko smetano.

Kostanjev zavitek
Profimedia

Kostanjev kolač

Sestavine: 125 g masla, 150 g sladkorja, 3 jajca, 200 g moke, 50 g mletih orehov, 200 ml mleka, 150 ml sladke smetane, 200 g kostanjevega pireja, 1 vaniljev sladkor, 1 prašek za pecivo, 1 žlica cimeta, 50 g narezane čokolade.

V skledi zmešamo vse suhe sestavine (moko, mlete orehe, prašek za pecivo, cimet). V drugi skledi zmešamo kostanjev pire z mlekom in sladko smetano. V veliki skledi penasto zmiksamo maslo in sladkor ter dodajamo jajce po jajce. K tej zmesi primešamo suhe sestavine in kostanjev pire, zmešan z mlekom in sladko smetano. Pripravljeno zmes za biskvit prelijemo v namaščen model, ki ga uporabljamo za peko marmornega kolača. Čokolado, narezano na kockice, razporedimo po zmesi v modelu in z žlico rahlo premešamo. Kolač pečemo v segreti pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija približno 50 minut. Po pečenem kostanjevem kolaču posujemo sladkor v prahu ali čez ohlajenega prelijemo raztopljeno čokolado.

Kostanjev kolač
Profimedia

Kostanjeva torta

Sestavine za testo: 200 g namenske moke, 1 žlica praška za pecivo, 100 g masla, 75 g sladkorja v prahu, 1 jajce.

Za nadev: 150 g masla, 150 g sladkorja v prahu, 2 vrečki vaniljevega sladkorja, 1/4 žličke cimeta, 2 jajci, 400 g kostanjevega pireja, 2 beljaka.

Ločimo rumenjak od beljaka. Moko, prašek za pecivo, sladkor in rumenjak zamesimo v krhko testo. Testo damo za 60 minut v hladilnik. Za nadev: maslo zmešamo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in cimetom. Ponovno ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake in kostanjev pire dodamo k maslu, zmešanemu s sladkorjem, iz vseh beljakov stepemo čvrst sneg in a primešamo k preostali zmesi. Ohlajeno testo na tanko razvaljamo, ga oblikujemo v okroglem namaščenem pekaču tako, da prekrije celotno dno in 2 centimetra roba. Pečemo 10 minut v segreti pečici pri temperaturi 200 stopinj Celzija, nato pekač vzamemo iz pečice in po testu razporedimo pripravljen nadev ter ponovno pečemo še kakšnih 50 minut. Pečeno kostanjevo torto po želji okrasimo.

Kostanjeva torta
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta