Sočna zgodba o pomarančah: Veste, kaj se v resnici skriva v njih? Ne gre samo za vitamin C

Bonbon Bonbon
27.12.2022 06:00

Kot zimsko sonce žarijo v skledi in v sebi skrivajo toliko dobrega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ob tem ko pomarančna koža (izraz se je ob opisu celulita že povsem uveljavil) greni življenje številnim ženskam, ima pomaranča (pa tudi njen olupek) povsem drugačne, pozitivne učinke. Le kdo ne pozna vitamina C, po katerem pravzaprav slovi ta danes najbolj priljubljeni sadež. Poleg vitamina C vsebuje pomaranča tudi številne vitamine skupine B, ki so med drugim potrebni predvsem za zdravo kožo in lase, zaradi bogate vsebnosti selena in drugih snovi pa je ta sadež koristen zlasti za krepitev imunskega sistema.

Ali ste vedeli, da uspeva pomaranča, ki sodi v rod citrusov, na drevesu s podolgovatimi mesnatimi listi in popolnoma belimi cvetovi, ki zraste tudi do dvanajst metrov visoko? Mladi poganjki so vedno zeleni, nikoli rdečkasti. Plodovi so okrogli, tipično oranžne barve, tako olupek kot v notranjosti. Drevo se imenuje pomarančevec, najbolj razširjene pa so sladke pomaranče, medtem ko so grenke manj popularne. Domovina sladke pomaranče je, tako zgodovina, Kitajska. V Evropo naj bi jo bili v 14. stoletju prinesli portugalski pomorščaki in jo nato razširili po vsem svetu. Od tod tudi manj znano ime za pomarančo - portugalka. Po karavanskih poteh je prišla tudi na Sicilijo, kjer se je zaradi toplega vremena najbolj obdržala. Po nekaterih virih pa so pomaranče poznali že v prvem stoletju tudi Rimljani.

Profimedia

Pomarančno na veliko uporabljajo v zdravilstvu, natančneje, predvsem olupek nezrelega ploda, listje in cvetove grenke pomaranče. Nezreli plod, ko ga je še samo lupina, je najbolj primeren za izdelovanje galenskih preparatov, ki pospešujejo tek, na primer sirupov, čajev, tinktur in praškov. Iz cvetov destilirajo tekočino, ki se uporablja kot dodatek in redčilo za razne preparate. Iz listov pomarančevca se pridobiva aromatični kis, ki je podlaga dezinfekcijskih sredstev za ustno votlino in grlo. Ni dvoma, da je ta zdravi sadež prijetnega vonja in tako sončno privlačne barve pravi čudež narave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta