Bolnikov s covidom-19 v celjski bolnišnici spet več

Gordana Possnig Gordana Possnig
17.04.2021 06:20
V tretjem valu epidemije zdaj delujejo trije bolnišnični oddelki za bolnike s covidom in oddelek intenzivne nege zanje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V celjski bolnišnici se v teh dneh znova zdravi skoraj sto bolnikov s covidom-19. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

V Sloveniji se število okuženih v tretjem valu epidemije novega koronavirusa v zadnjih dneh zmanjšuje (pristojni trdijo, da je to rezultat uspešnega popolnega zaprtja države od 1. do 12. aprila), a stanje v bolnišnicah pri nas se še ne izboljšuje. Število bolnikov s covidom-19, tokrat mlajših kot v prvem in drugem valu, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se namreč znova povečuje. Bolnišnice morajo povečevati število postelj zanje in oddelkov, potem ko so jih konec februarja večinoma že zaprle in znova namenile drugim bolnikom.

Infekcijski oddelek celjske bolnišnice vseskozi sprejema bolnike s covidom-19. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Med bolnišnicami, v katerih se število bolnikov s covidom-19 spet povečuje, je tudi celjska, potem ko je imela konec februarja odprta le dva oddelka, namenjena tem bolnikom. "Zadnje tri tedne se število covid bolnikov tudi pri nas vsakodnevno povečuje. V slabem mesecu dni smo morali ponovno aktivirati dva dodatna navadna bolnišnična oddelka in povečati število bolniških postelj za intenzivno nego za te paciente. Paciente s covidom-19 tako spet zdravimo na treh bolnišničnih oddelkih (skupno lahko zagotovimo 88 bolniških postelj) ter na intenzivni negi, kjer je za rdečo in sivo cono zagotovljenih 22 bolniških postelj," sporočajo iz celjske bolnišnice. Ob tem dodajajo, da so imeli včeraj zjutraj hospitaliziranih 98 pacientov s covidom-19, 18 jih je potrebovalo intenzivno terapijo. Na vrhuncu drugega vala so imeli 28. novembra lani hospitalitiranih 161 pacientov, 141 na navadnem oddelku, 20 pacientov je na ta dan potrebovalo intenzivno zdravljenje.

Bolniki vse mlajši

Pristojni v bolnišnici opažajo, da se je starostna struktura hospitaliziranih pacientov glede na drugi val epidemije spremenila. "Zaradi učinkov cepljenja je v bolnišnici precej manj covidnih bolnikov iz domov za starejše kot v preteklosti. Več kot polovica pacientov tako na navadnih kot na bolnišničnem oddelku za intenzivno nego je starih od 60 do 80 let. Na navadnih oddelkih je največ pacientov starih od 70 do 80 let, na intenzivni negi pa od 60 do 70. Več kot četrtina pacientov na navadnih oddelkih in petina na intenzivi je mlajša od 60 let. Intenzivno terapijo so v tem času potrebovali tudi zelo mladi pacienti, stari 18, 19 let," predstavljajo podatke v celjski bolnišnici, kjer je po zadnjih uradnih podatkih umrlo 426 pacientov s covidom-19.

Zaradi informacij o pojavu tveganih ravnanj posameznikov, ki se želijo okužiti z novim koronavirusom, tudi iz celjske bolnišnice v javnost pošiljajo poziv po prenehanju takšnega ravnanja. "V bolnišnicah namreč zdravimo tudi številne paciente, ki pred okužbo s korono niso imeli kroničnih bolezni, pa vendar se je pri njih razvila težja oblika covida-19. Zato na vse naslavljamo prošnjo, da še naprej spoštujejo priporočila in izvajajo preventivne ukrepe, kot so nošnja mask v zaprtih prostorih, medosebna distanca, umivanje in razkuževanje rok, vse to za preprečevanje okužbe z virusom."

Desetina medicinskih sester

Ponovno naraščanje števila covid bolnikov v bolnišnici je znova zahtevalo reorganizacijo. "S povečevanjem števila bolniških postelj za paciente s covidom in ponovno vzpostavitvijo oddelkov zanje smo morali spet reorganizirati bolnišnično dejavnost. Na covid oddelke in druga covid delovišča je zdaj prerazporejenih že nekaj več kot 90 medicinskih sester ali okoli deset odstotkov, prav tako so angažirani zdravniki z drugih bolnišničnih oddelkov. Čeprav kar najbolj sledimo navodilom ministrstva za zdravje in poskušamo ohraniti čim večji obseg drugih zdravstvenih storitev, pa smo v nekaterih dejavnostih morali nekoliko zmanjšati programe. Zaradi večanja števila postelj za intenzivno terapijo covid pacientov smo morali zmanjšati tudi program operacij, saj imamo omejeno število anestezijskih ekip in postelj za intenzivno nego pri pooperativni obravnavi kirurških pacientov," sklenejo v celjski bolnišnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta