Bradati kantavtor iz Galicije

Rozmari Petek
02.04.2021 17:45
Leon Ašenberger spisal že precej kantavtorskih skladb. Pokoronski cilj je skupaj s prijatelji, ki so si nadeli ime Aši in Bradaši, posneti prvi album.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kantavtor Leon Ašenberger 
Osebni arhiv

Iz ene od stanovanjskih hiš v Galiciji pri Žalcu je večkrat slišati prešerno glasbo. Ko stopijo skupaj bratje Ašenberger pa morda še kakšen sorodnik z izrazitim basom, ima cela soseska brezplačen koncert. Jernej, Jakob in Leon velikokrat preigravajo komade skupine Mi2, Leona, najstarejšega od bratov, pa še posebej pritegnejo skladbe, ki imajo ob tem tudi kaj tehtnega povedati. O svetu, o naravi, ki jo potiskamo predaleč, grabežljivosti, ki pohodi našo bit, do povsem vsakdanjih resnic in izsekov življenja, denimo o "sosedovem pijančku".

Sam je tako napisal okoli 50 kantavtorskih komadov. Nekaj jih je v domačem gozdu, pod domačim kozolcem in podobnih lokacijah posnel sam zgolj s kitaro in vokalom. Podobno kot eden njegovih priljubljenih kantavtorjev Adi Smolar (v mariborskem lokalu Kaos je Leon pred nastopoma Smolarja in Vlada Kreslina pred časom nastopil kot predskupina in zagrel s svojo avtorsko glasbo). Večina njegovih del pa je še vedno v besedi in notnem zapisu. Zato je njegov prvi pokoronski cilj posneti album z bendom, ki so ga poimenovali Aši in Bradaši. "Tega sicer ne sestavljata moja brata; ta del je za zdaj zgolj za domač teren, da si popestrimo dneve. Aši in Bradaši smo jaz, moja punca Ana Sandrin ter moji mariborski prijatelji s 'faksa' Gašper Kundih, Lan Vračun in Jurij Mijovič. Delamo predvsem avtorsko glasbo in komaj čakamo, da jo lahko tudi posnamemo. In ker imamo vsi brade ali bradice - z izjemo Ane, seveda -, smo si rekli, naj bo to rdeča nit, in si nadeli ime Aši in Bradaši," opiše Leon.

Vse fante in dekle glasba spremlja celo življenje. Vsi so glasbeniki, Leon igra in v zasebni glasbeni šoli tudi uči klaviature, čelo, kitaro, vodi kar nekaj zborov in manjših pevskih skupin, hkrati pa še vedno aktivno poje v fantovski zasedbi Gimnazije Center - Celje Oktet 9. "Zaradi trenutnih razmer smo sicer bolj kot pevsko društvo že skoraj planinsko društvo, saj je to še najbolj preprosta pot, da ohranimo stik. Z nekaterimi zasedbami vadimo preko zooma, malo korepetiramo, skupaj pa ne moremo zapeti. Na podoben način vadimo s skupino Sedem deci, saj želimo pripraviti neke vrste unikaten muzikal. Dramsko igro z glasbenimi vložki, ki se dogaja za šankom, je napisal naš član," se o svojem delu razgovori Leon. Bradati fantje komaj čakajo konec epidemije, da lahko začnejo aktivno delati na prvem albumu. Trenutno čakajo tako na primeren čas kot na finance, zato dodajajo, da bodo zelo veseli sponzorjev in mecenov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta