Brez jabolka ni Kozjanskega

Tina Murko Gajšek
27.11.2019 15:50

Novembra se v Kozjanskem parku začne prodaja sadik. Tako ohranjajo stare sorte in travniške sadovnjake

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgodba drevesnice se je začela pred dvajsetimi leti.
Tina Murko Gajšek

Tudi letos so v ekološki drevesnici v Kozjanskem parku za prodajo pripravili okoli 2600 sadik različnih sort jablan in hrušk. Ponudba se spreminjajo glede na to, katero sorto je treba spodbuditi v sadovnjakih in kaj sadjarji najbolj iščejo. "Prodamo veliko bobovca in carjeviča. Pa krivopeclja, štajerskega mošanclja, zlate parmene, grafenštajnca, londonskega pepinga, rumene lepocvetke in ontaria," našteva vodja drevesnice, Adrijan Černelč, iz službe za ohranjanje narave in naravovarstveni nadzor v Kozjanskem parku.

Zgodba drevesnice se je začela pred dvajsetimi leti.
Tina Murko Gajšek

Poslednja jablana

V sadovnjakih po Kozjanskem, ki so večinoma segali v 50. leta, v čas ustanavljanja zadrug, so našteli največ bobovca - še danes univerzalne sorte. "Manjše kmetije so ob živini, poljih, vrtu in vinogradu imele še nekaj sadnega drevja. Bobovec je odporen proti otiskom, dobro prenaša transport in skladiščenje. Ko je padel na tla, je tam zdržal tudi tri tedne, in so ga pobrali, ko so imeli čas," pripoveduje Černelč. Največ pozornosti in pomoči pa so potrebovale sorte, ki jih je predstavljalo le še po eno drevo. Včasih so odkrili, da jih je več, le ljudje jih drugače imenujejo. Rdeča škrobotavka je denimo tudi štrudlovka in vinšca.

Že od pradavnine

Zametki sadjarstva segajo v pradavnino, ko so ljudje bližje svojih domov nasadili sadje, ki jim je bilo v naravi všeč, razlaga Černelč. Veliko kasneje, v 17. stoletju, so na Kozjansko veliko sort vnesli baroni Moškoni iz Pišec, njihovi oskrbniki pa iz grajskega sadovnjaka v svoj. V 18. stoletju je sajenje jablan za hrano in senco popotnikom ukazala cesarica Marija Terezija. V začetku 19. stoletja so jablane rasle ob šolah. Najbolj opevani carjevič pa je denimo naključni sejanec. "To pomeni, da je nekdo posadil pečko," pravi Černelč. In tako so se jablane razširile.

Kdaj bodo jablane prvič obrodile in kakšne bodo njihove letine, je odvisno od tega, kje jih posadimo in kako zanje skrbimo.
Tina Murko Gajšek
Nekatere sorte so v Kozjanskem parku rešili pred pozabo, marsikje je sorto predstavljalo le še eno drevo.
Tina Murko Gajšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta