Brez zastonj denarja Tešu ni projekta avtobusov na vodik

Rozmari Petek Rozmari Petek
07.11.2019 15:25

Nepovratna sredstva za nakup avtobusov tako rekoč zagotovljena. A da bi projekt ekonomsko "šel skozi", bi v Tešu vodik morali delati s cenejšo, dravsko elektriko, menijo poznavalci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogodba z Nomagom, ki opravlja brezplačen javni promet, se sredi prihodnjega leta izteče, avtobusi na vodik pa naj bi začeli voziti čez poldrugo leto.
Franc Kramer

Velenjska občina, ki je spomladi s Termoelektrarno Šoštanj (Teš) in njeno lastnico, družbo HSE sklenila sporazum, po katerem sta obe strani umaknili tožbe in se dogovorili za skupen projekt - uvedbo mestnega prometa na vodik -, je svoj del naloge opravila. Od Eko sklada so pridobili tri milijone evrov nepovratnih sredstev za nakup šestih avtobusov na vodik, skoraj milijon evrov bodo dobili od okoljske organizacije FCH v Bruslju.
"Sofinanciranje avtobusov iz Evrope in države pomeni skoraj že 95 odstotkov vseh sredstev, ki jih v občini potrebujemo za nakup teh avtobusov. Skupaj s 300 tisoč evri, ki jih je v tem sporazumu podpisala Teš, da nam donira za nakup avtobusov, lahko rečemo, da je ta del, vezan na nakup avtobusov, občina izpolnila v celoti," opisuje direktor občinske uprave Iztok Mori. Spomnimo, da so poleti v HSE za Večer sicer jasno in nedvoumno zatrdili, da nakupa avtobusa ne bodo sofinancirali. Točno na ta sredstva, je dodal Mori, sicer še čakajo.
Kako je torej sedaj s sofinanciranjem nakupa avtobusov, smo preverili še na HSE. "Skladno z dogovorom o sodelovanju pri projektu Mestni avtobusi na vodik bo Teš ob pogoju prejema nepovratnih sredstev nabavila/postavila dodatno enoto za proizvodnjo zadostne količine vodika in primerno polnilnico ter velenjski občini sofinancirala nakup teh avtobusov največ v višini do 300 tisoč evrov," so dejali.

Pri lobiranju pomaga občina

Tako je še bolj jasno, zakaj se tudi velenjska občina na vso moč trudi, da bi Tešu uspelo pridobiti nepovratna sredstva tako za razširjeno vodikarno kot za polnilnico, ki jo bodo - tako bo najbolj preprosto - postavili kar na območju elektrarne. "Zdaj potekajo tedenski sestanki z ministrstvi, z direkcijo, z okoljskim ministrstvom, kjer se borimo še za dodatna sredstva, da bo država stopila v ta projekt in pomagala Tešu pri izgradnji te polnilnice in vodikarne," je na zadnji seji mestnega sveta svetnikom razložil Mori.

Garantirana cena še neznana

Se pa ob tem postavlja vprašanje, ali bo projekt - če bo uspel - res obema stranema prinesel zgolj koristi. Velenjska občina bi se lahko, skupaj s šoštanjsko, kamor so projekt razširili, vpisala med pionirje uvajanja mestnega prometa na vodik. Velenje bi bilo prvo evropsko mesto, ki bi tak promet uvedlo, pri čemer bi avtobuse dobilo praktično brezplačno, prvih deset let pa bi imeli celo zagotovljeno nižjo ceno nakupa vodika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta