Celjani sploh vedo, da imajo javne sanitarije? Na občini trdijo, da jih imajo kar na štirih lokacijah

Asja Lednik
07.08.2019 16:35

Raziskava kaže, da je pri javnih straniščih vendarle veliko napredka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Javna stranišča so v Celju kar preveč skrita. 
Asja Lednik

Večkrat že je bilo mogoče slišati in brati o nezadovoljstvu nad tem, da Celje nima urejenih javnih sanitarij. A na Mestni občini Celje (MOC) nas takoj popravijo. "Ni res, da ni javnih sanitarij. So na železniški postaji, na Mestni tržnici, pri Brkatem somu na Šmartinskem jezeru in v Runtolah pri Šmartinskem jezeru." Kot pravijo, so te urejene, prilagojene tudi invalidom, hkrati pa dodajajo, da do njih še ni prišla nobena pritožba, povezana z javnimi sanitarijami v mestu.

Javna stranišča so v Celju kar preveč skrita. 
Asja Lednik
Nimajo vsi invalidi pri sebi ključa, ki odklepa njim prilagojene sanitarije.
Asja Lednik

Iskanje ključa v praksi

Podobno je na celjski železniški postaji, kjer naj bi bile po navedbah občine javne sanitarije. Pa smo preverili, kako je s sanitarijami, namenjenimi invalidom. Te so zaklenjene. A kako priti do ključa? V bližini ni bilo nikogar, zato smo za ključ vprašali zaposlenega v pisarni. Ta je povedal, da ključa nima, ima pa ga glavna čistilka. Prijazno je ponudil telefonsko številko gospe, ki hrani ključ. Ko jo pokličemo, tudi ta prijazno pove, da bo v soboto, ko bomo stranišče potrebovali, dežurna njena kolegica. Zaupa nam njeno telefonsko številko in doda, naj jo le pokličemo, a samo do 18. ure, ko je še v službi.
Na celjski občini posebnih težav z javnimi sanitarijami v mestu ne vidijo, hitro pa dodajo, da so za javne sanitarije poskrbeli tudi v času večjih prireditev: "Lani decembra smo zaradi prazničnih prireditev uredili začasne javne sanitarije v zgradbi nekdanje gostilne Majolka." Na vprašanje, ali je v načrtu postavitev kakšnih novih javnih sanitarij v mestu, pa odgovarjajo le: "Strokovne službe pri načrtovanju razvoja mesta glede na potrebe sproti presojajo o smiselnosti umestitve dodatnih javnih sanitarij."

Idila se razblini

Da pa morda vendarle ni tako idilično, kot menijo na občini, priča podatek, kako slabo se MOC uvršča v vsakoletni akciji Naj javno stranišče, ki jo od leta 2009 prireja Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) ob svetovnem dnevu stranišč, 19. novembra. Leta 2016 so ocenjevali več kot 130 javnih stranišč v občinah po državi. Celjska se je uvrstila med pet najslabše urejenih. Istega leta je prvo mesto zasedla Rogaška Slatina, drugo pa Velenje.

Urejenost javnih sanitarij se nasploh izboljšuje.
Asja Lednik

Neskladje med občino in Biltenom

V lanskoletni akciji Naj javno stranišče se je uvrstitev MOC sicer popravila, saj je zlezla na 32. mesto, a je še vedno na zadnjem mestu v savinjsko-šaleški regiji. Pred njo so občine Rogaška Slatina, ki se je uvrstila na tretje mesto, za Koprom in Ljubljano, Mestna občina Velenje je bila deveta, Slovenske Konjice enajste, Šentjur se je uvrstil na 16. mesto, Žalec na 28. in šele nato sledi Celje.

Javna stranišča so v Celju kar preveč skrita.
Asja Lednik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta