Celje: Dnevi prijaznosti v prazničnem mesecu

Gordana Possnig Gordana Possnig
17.12.2020 06:00
Zaposleni in otroci v teh dneh ustvarjajo in zbirajo stvari, da bi razveselili someščane
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osnovna šola Lava Celje pripravlja zanimive decembrske projekte.
Gordana Possnig

Letošnji december je v vseh pogledih drugačen, čustveno nestabilen in pospremljen z dvomi in strahovi glede zdravja in socialne stabilnosti družin. "Naši učenci se šolajo na daljavo že dva meseca in tako težko izvajamo določene dejavnosti, ki otrokom pomagajo oblikovati tudi osebnost in krepijo vrednote človečnosti. A smo na šoli kljub temu našli načine, kako otroke spodbuditi k dobrim delom in humanim akcijam," izpostavlja v pismu ravnateljica osnovne šole Marijana Kolenko. December so zasnovali v duhu dejanj Koledarja odličnosti Rastoče knjige, številnih dejavnosti, ki potekajo pod skupnim sloganom Dnevi prijaznosti. Vodi jih načelo sodelovanja in povezanosti, vsak prispeva tisto, kar zmore in zna. Ker vedo, da je vedno tako, da več glav več ve in več pridnih rok več ustvari, so dneve prijaznosti zastavili zelo na široko in večplastno.

​Želijo pomagati ljudem in tudi živalim

"Odločili smo se, da povabimo otroke in starše k sodelovanju v zbiralni akciji Misija Človek - za Hišo Palčica, v kateri sodelujemo že vsa leta, odkar akcija poteka, in se ji tudi tokrat nismo odpovedali. Otroke in družine smo povabili k drugi humani akciji Zbiranje hrane za male živali za Društvo proti mučenju živali." Zdi se jim namreč prav, da se ve, da so tudi zavržene živali živa bitja, in pomembno je, da zberejo nekaj za njih tudi za decembrske praznike.

Marijana Kolenko, ravnateljica OŠ Lava
Rozmari Petek

Zaposleni na šoli in njihovi prijatelji bodo odprli srce in pripravili paketke presenečenja za starejše ljudi v mestni četrti Lava in širše v Celju. "Starejši, ki so osamljeni, nimajo nikogar, ki bi jim kaj lepega napisal, jim izrekel prijazno besedo, in so v glavnem sami, si zaslužijo nekaj prijaznosti vsak dan, še posebno pa v prazničnem decembru," pojasnjuje celjska ravnateljica.

Odločili so se tudi, da doma spečejo piškote in pecivo, sešijejo velike lepe srčke za okrasitev okna ali vrat, dodajo otroške voščilnice z lepimi željami in presenetijo starejše ljudi. Nekaj starejših bodo obiskali zaposleni, nekaj jih bodo obiskali učenci kot prostovoljci. "Verjamemo, da se bo pozornosti razveselilo vseh 80 starejših, ki jih bomo obiskali. Prav tako bodo obiskali in simbolično obdarili naše brezdomce, ki so jih večkrat obiskali že v preteklih letih, spomnili se bodo še stanovalcev Doma ob Savinji." Niso pa, kot poudarjajo na šoli, pozabili tudi na "svoje" družine in otroke, ki živijo v socialni stiski. Obdarili jih bodo s knjigami, zvezki, zbranimi dobrotami. Spomnili se bodo tudi svojih zaposlenih, čistilk in kuharic, ki so doma in jih že dolgo niso videli.

Učenci osnovne šole Lava iz Celja so se z risbicami zahvalili zdravstvenih delavcem v celjski bolnišnici 
Arhiv OŠ Lava

​Zaposlenim v bolnišnici poslali lepa sporočila

V začetku decembra so se že zahvalili zaposlenim v Splošni bolnišnici Celje, ki pomagajo pri oskrbi bolnih. Zanje so učenci napisali prijazna sporočila, narisali slike in jim pripravili virtualno galerijo, ki si jo lahko ogledajo kadarkoli. Prav tako so devetošolci izdelali voščilnice in napisali srčna voščila v okviru vseslovenske akcije za starejše, ko naj bi vsak stanovalec v domovih za starejše dobil lepo voščilo. Moči za šivanje in peko piškotov je združila velika ekipa zaposlenih, medtem ko so zbiralne akcije spodbujali razredniki. Obiske in obdarovanje bodo izvedli med 18. in 23. decembrom, tako da bodo prazniki prav zares praznični. In kaj še dodaja ob vseh teh dobrih dejanjih ravnateljica osnovne šole, ki ob tem upa, da se jim bo pridružila še kaka spontana lepa gesta? "Veseli me, da dobri zgledi resnično vlečejo in da humana dejanja uspešno prenašamo tako na sodelavce kot na učence. Predvsem računamo, da bo dobrota postala njihova močna osebnostna lastnost, ki jo bodo živeli v svojem odraslem življenju in bodo pozitivni člen naše družbe," ob koncu pove Marjana Kolenko, ki s svoji idejami in projekti, ki jih izvajajo na šoli, vedno znova navdušuje vse, ki sodelujejo na različne načine z njo in z njeno šolo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta