Celje si zasluži dobro kulinarično ponudbo

Asja Lednik
25.07.2019 15:55

Celje postaja priljubljena destinacija med ljubitelji dobre hrane, ponudba se širi, a zaostaja za Ljubljano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stari pisker je ena bolj znanih in priljubljenih gostiln v Celju.  
Asja Lednik

Kulinarična ponudba v Celju se širi in izboljšuje, kar, kot kaže, razveseljuje tako domačine kot okoliške goste, ki prihajajo na razvajanje brbončic. Nedavno je Celje postalo bogatejše za sodobno ulično restavracijo, v kateri strežejo goveje burgerje, steak sendviče in domači krompirček - Hood Burger. Slednjega so doslej imeli le v Ljubljani, zato je prihod priljubljene restavracije poskrbel za nekaj več živahnosti v knežjem mestu.

Celje šele druga lokacija Hood Burgerja

"Odzivi so čudoviti. Zelo smo veseli, da smo lahko z našim konceptom prinesli v center Celja tudi nekaj kulinarične novosti. Koncepta ulične restavracije v Celju še ni bilo. Hood Burger pa je tako rekoč 'street food' na visokem nivoju, kar pomeni, da je izkušnja kot pri ulični stojnici, vendar kulinarično vrhunska. Z obiskom smo zadovoljni, tudi domačini pravijo, da so zelo veseli, da se v Celju dogajajo novosti," razlaga Til Pleterski, ki je leta 2012 skupaj s Klemnom Ptičakom prvič v zgodovini Slovenije predstavil gurmanski burger, narejen iz 100-odstotne slovenske pašne govedine, domače krompirjeve bombice in drugih lokalnih sestavin, serviranih na ulični način. Sogovornik ob tem pohvali Celjane in Celjanke pa tudi ljudi iz okolice, ki jih dojema kot zelo prijazne.

Manjka eksotična restavracija

Po opažanju Tila Pleterskega je kulinarična ponudba v Celju v primerjavi z Ljubljano še precej v zaostanku, prostora za rast je še veliko. "Pogrešam kakšno eksotično restavracijo. Prav tako želim, da bi imele gostilne dodelan koncept. Na splošno menim, da ima mestno središče še veliko prostora za razvoj. Tudi celjsko zaledje je kar močno, z zanimivo turistično regijo in Celje je za tujce najbližje večje mesto v regiji."

Restavracija Hood Burger je med novejšimi.
Asja Lednik

Več kot pol milijona gostov letno

Da so meščani s kulinarično ponudbo v Celju zadovoljni, pogosto izrazijo tudi na družbenih omrežjih. Tako vselej pohvalijo Odprto kuhno, ki od leta 2015 razveseljuje Celjane, pa gostilno Francl v Zagradu, laško gostilno Pavus, restavracijo Taverna Carraro, Ameriko in zdaj že slovito gostilno Stari pisker. Slednja je svojo priljubljenost dobro utrdila tudi med tujimi gosti.
Stari pisker je v središču Celja že sedmo leto, po besedah Aljaža Žilnika pa točnih podatkov o tem, koliko gostov jih vsakoletno obišče, nimajo. "Sklicujoč se na število paragonskih blokov in povprečno število oseb na en blok, sledi številka nad 600.000 letno," doda. Tudi tukaj so prepoznavni postali predvsem z gurmanskimi burgerji in rebrcami, suho zorjenimi steaki iz lastne zorilnice ter domačimi sladicami.
Gostilna je s svojo kulinarično ponudbo najprej postala prepoznavna po vsej Sloveniji, ljudje z vseh koncev države romajo v Celje in preizkušajo njihove jedi. Glas se je kmalu razširil tudi čez mejo, Celje pa je tako dobilo vrhunsko restavracijo, ki v mesto privablja tudi turiste. Po besedah Žilnika je najmanj 20 odstotkov njihovih gostov tujcev. "Prihajajo praktično od vsepovsod. Pred kratkim je bila pri nas skupina gostov iz Indonezije." Kot pravi sogovornik, gostje najpogosteje prihajajo iz bližnjih držav, številni pripotujejo tudi iz bolj oddaljenih destinacij. Denimo iz Združenih držav Amerike, Južne Afrike, Avstralije in Skandinavije. Njihovi gostje so ljubitelji dobre hrane, gastro turisti, pa tudi poslovni turisti, razlaga Žilnik.
"Marsikateri tuji gost obišče Celje ravno zaradi gostilne Stari pisker, kar nam je še posebno v čast," pripoveduje Aljaž Žilnik, ki pravi, da so gostje z njihovo ponudbo zadovoljni, o čemer pričajo tudi zapisi na družbenih omrežjih. Kaj pa kulinarična ponudba v Celju? Žilnik ocenjuje, da bi lahko bila bistveno boljša. Prostor za napredek torej vidita oba sogovornika, in kot kaže, je le še vprašanje časa, kdaj bo knežje mesto dobilo še kakšnega dobrega ponudnika hrane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta