Celje: Širitev Emo Orodjarne gre naprej

Rozmari Petek
02.02.2021 18:44
Okoli 20 stanovalcev je s svojo prisotnostjo pred Narodnim domom poskušalo svetnike opomniti, da bodo glasovali o usodi ljudi, ne le podjetja, a jih je večina spregledala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanovalci Delavske ulice so svetnike pred sejo poskušali prepričati, naj ne podprejo širitve Emo Orodjarne. 
Rozmari Petek

Po pričakovanjih so celjski svetniki danes popoldne potrdili nov občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ki podjetju Emo Orodjarna dovoljuje širitev, obenem bo lahko legalizirala skladiščna šotora, ki danes tam stojita kot črni gradnji, četudi hrup in tresljaji močno motita stanovalce na Delavski 16 in 18.  Nekateri svetniki so pred glasovanjem vendarle imeli pomisleke. "Stanovalci se zaradi svoje ekonomske nezmožnosti od tam ne morejo preseliti. Mi bi morali delovati v korist šibkejše stranke, kar so stanovalci. Zato sem pričakovala, da bomo Emo Orodjarni postavili pogoj, da prestavi stiskalnico, ki je vir motenj," je menila svetnica Brigita Čokl. Župan Bojan Šrot je tak pogoj komentiral kot nerealen, saj ne morejo podjetjem narekovati, "kako naj po fabriki stroje prestavljajo". Sploh, ker se z Emo Orodjarno oziroma z njenim prvim možem Stankom Stepišnikom ni enostavno pogovarjati. "Tak investitor, ki v dveh letih ni bil sposoben odstraniti niti črnih gradenj, ni zaupanja vreden partner, da bi mu verjel, da se bo po sprejetju OPPN kaj izboljšalo," je komentiral svetnik Matija Kovač. Razlagalka na seji Alenka Cizej je namreč opisala, da je Emo Orodjarna odkupe stanovanj pogojevala s finančno sposobnostjo podjetja, ki pa je odvisno od možnosti širitve.

Nasprotno pa je pretežno na stran Emo Orodjarne presenetljivo stopila svetnica Karmen Kozmus, ki ima stalno prebivališče ravno v Delavski, a na strani, ki ne meji z omenjenim podjetjem. "Ljudje si ne domišljajo, ne lažejo. Težave so. Vsak jih drugače doživlja. Nas so bolj motili težki tovornjaki s ceste. Orodjarne ne slišim," je dejala in dodala, da orodjarna daje ogromno ljudem delovna mesta. In tudi, da ljudje tam nikoli ne bodo složni. Njena mama, na primer, se ne želi seliti, ker je to vendarle njen dom. "Si pa želim, da bi se stavba obnovila, da bi se postavila igrala," je dodala.

Predstavnik stanovalcev Štefan Plavčak, ki so mu na koncu dali besedo, jo je zato najprej vprašal, kje sedaj Kozmusova sploh živi, saj da je že leta ni videl v Delavski. Opozoril je še na nekatere lastnike stanovanj, ki tam sploh ne živijo, "mi pa v primeru uničenja naših stanovanj dejansko nimamo kam". V zvezi z resnostjo Emo Orodjarne glede nakupa stanovanj je spomnil na dejstvo, da je občina podjetje in dva predstavnika stanovalcev septembra 2018 povabila na sestanek, na katerem so zaključili, da bodo kmalu sklicali sestanek vseh stanovalcev, do katerega v dobrih dveh letih ni prišlo. Zato je zbrane prosil, naj potrditev OPPN vsaj odložijo do takrat, ko bo njihova stanovanjska problematika končno rešena. "Danes je na preizkušnji vaša srčnost. Danes odločate o uničenju ali preživetju občanov," jim je položil na srce.

​Šrot je v spravljivejšem tonu namignil, da bi morda stanovanja lahko odkupila občina, obenem bi tisti stanovalci, ki bi to želeli, tam lahko ostali kot v občinskih stanovanjih. Lahko bi tudi obnovila fasado in zamenjala okna za protihrupna. V nekakšno opravičilo, da so težave stanovalcem pred leti zakuhali ravno na občini, ko so dovolili prvo širitev Emo Orodjarne, pa je dejal, da so to bili časi, ko so se borili za vsako delovno mesto. Na koncu je 23 svetnikov OPPN potrdilo, pet pa jih je glasovalo proti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta