Celje: Župan niti uvodnika ni napisal sam

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.05.2020 06:00

Prijava domnevne zlorabe občinskega proračunskega denarja na Evropsko sodišče v Strasbourgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predlanska jesenska številka Mestnega časopisa je bila po mnenju sodišča predvolilna, po mnenju nadzornega odbora pa ne. 
Rozmari Petek

Celjski župan Bojan Šrot je v času zadnjih lokalnih volitev razburjal z občinskim časopisom. Ravno na prvi dan volilne tekme je celjska občina na domove občanov poslala 20.550 izvodov Mestnega časopisa, v katerem so bili podrobno opisani ne le projekti iz minulega leta, kot to naredijo v običajnem, nevolilnem letu, temveč vsi večji uspešno izvedeni projekti v času takrat 20-letnega županovanja Šrota. To je tudi sam izpostavil v svojem uvodniku, saj je med drugim zapisal, "pred vami je jesenska izdaja Mestnega časopisa, v kateri vam predstavljamo, kako se je Celje z okolico v zadnjih 20 letih spreminjalo in kako se je s tem izboljšala kakovost življenja."
Drugouvrščeni županski protikandidat Sandi Sendelbah je na nepravilnost, da se iz občinskega proračuna financira volilna kampanja župana, opozoril več institucij. Tako je denimo po volitvah na to opozoril mestni svet, ki ga je (sodeč po sestavi mestnega sveta, povsem pričakovano) zavrnil. Pritožil se je na upravno sodišče, ki je sicer ugotovilo, da je šlo pri omenjeni številki Mestnega časopisa za volilnopropagandno vsebino, ki se ne bi smela financirati iz občinskega proračuna. Vendar kot so dodali, sami niso pristojni za nadzor nad volilno kampanjo niti za ukrepanje v primeru nenamenske porabe javnih sredstev, temveč so glede na pritožbo želeli ugotoviti, ali je zaradi te številke Mestnega časopisa "razumen volivec utemeljeno podvomil o poštenosti celotnih volitev". In ugotovili, da ni, ker je dolgoletni župan Bojan Šrot na koncu vseeno zmagal z veliko razliko pred drugouvrščenim Sandijem Sendelbahom. Šrot je prejel 56 odstotkov glasov, kar je sicer najmanj v primerjavi s preteklimi volitvami, Sendelbah pa 18 odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta