Celjska zemlja v Velenju: Na črno je šlo, legalno se zapleta

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.11.2019 16:09

Ni še rečeno, da bo celjska zemlja, četudi predelana v gradbeni material, končala v pregradi med Velenjskim in Šoštanjskim jezerom. Sedaj naj bi se je ustrašili. Ko so jo pred dvema letoma vgrajevali na črno, Marko Mavec z okoljskega vidika ni videl težav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je Stonex leta 2014 predelal prvi kup zemlje na območju stare cinkarne, je bilo vse v redu, ko želi po istem postopku predelati slabih 30 kubičnih metrov odkopane zemlje, se zapleta.
Rozmari Petek

Ko so v Celju nadgrajevali železniške tire na območju stare cinkarne, je investitorje, Direkcijo za infrastrukturo, doletela enaka usoda kot pred leti celjsko občino, ko je ta na istem območju gradila kanalizacijo. Izkopanih kupov zemlje, ki zaradi vsebnosti težkih kovin sodijo med nevarne odpadke, niso smeli vgraditi nazaj. Enakih navodil so se morali držati tudi na Direkciji RS za infrastrukturo. Tako so v Celju nastali veliki kupi zemlje, prekriti s črno folijo, ki so jo obtežili z gumami. Leta 2018 je direkcija sicer izbrala izvajalca, podjetje Stonex, ki naj bi zemljino predelal (kar je ceneje, kot če bi jo odpeljali v tujino, saj odlagališč za tovrstne odpadke Slovenija nima). Stonex je predelal že kup, ki ga je bila dolžna sanirati celjska občina, ki je bila medtem naznanjena Evropski komisiji. Pričakovalo se je, da bo zaradi referenc pot pridobivanja vseh ustreznih dokazil še krajša, kot je bila v prvem primeru, ko so morali pridobiti še slovensko tehnično soglasje (STS), da je predelana zemljina postala običajen gradbeni izdelek. A se je zapletlo.

Stop, dokler ni dorečena končna lokacija

"Čeprav je sam tehnološki postopek predelave praktično enak tistemu, ki smo ga razvili leta 2014, je pridobivanje vseh potrebnih soglasij zaradi novega gradbenega zakona dolgotrajnejše," opisuje Peter Zapušek iz podjetja Stonex. "Takrat smo pridobili okoljevarstveno soglasje in dovoljenje v enotnem dokumentu, sedaj moramo pridobiti tako imenovano integralno gradbeno dovoljenje, kjer poda svoje mnenje tudi Agencija RS za okolje (Arso) na podlagi presoje vplivov na okolje. Ločeno moramo pridobiti tudi okoljevarstveno dovoljenje (OVD), saj enoten dokument OVD in okoljevarstveno soglasje ni več mogoč." Ministrstvo za okolje, direktorat za prostor, graditev in stanovanja, ki vodi integralni postopek glede lokacije vgradnje, ni imelo pripomb. "Arso pa je drugačnega mnenja. Želi vedeti, kam bo ta material šel, čeprav gre za gradbeni produkt in to vprašanje ni relevantno."

Arso dvomi o neoporečnosti rešitev

Preden bodo pridobili gradbeno dovoljenje, morajo natančno vedeti, kam bo iz odpadkov pridobljeni gradbeni izdelek šel. Še drugače: z nekom, ki bo izdelek vzel, morajo podpisati pogodbo in zadeva, vredna 2,9 milijona evrov, bo stekla. In to je glavni razlog, da se trenutno tako zelo zapleta. Premogovnik Velenje, ki mora zapolnjevati deponijo med jezeroma, je sicer pred letom dni celo z razpisom iskal primerne kandidate. Edini pogoj je bil, da ima izdelek certifikat STS ali okoljevarstveno dovoljenje. A sedaj so na Arsu pomislili, kako bo to vplivalo na kvaliteto vode v jezerih. "Dokazujemo jim, da se iz izdelka nič ne izlužuje. Naš gradbeni izdelek je celo zmrzlinsko obstojen, a pri njih naletimo na gluha ušesa."
"Stališče Premogovnika Velenje, vključno z njegovim vodstvom, je, da zemljin, ki so okoljske sporne oziroma nimajo okoljevarstvenega dovoljenja in slovenskega tehničnega soglasja, predvsem pa zemljin z degradiranih območij, kot je na primer z območja Cinkarne Celje, in ki so obremenjene s težkimi kovinami, nikakor ne bomo vgrajevali v področje sanacije ugreznin. Če bodo ponudniki pridobili dokument (STS oziroma OVD), s katerega je nedvoumno razvidno, da niso okoljsko sporni, da je material primeren za sanacijo rudniških ugreznin (kemijsko in mehansko), bomo take materiale vgradili v to področje," pa sporočajo iz Premogovnika Velenje.

O prvem navozu niso opazili poslabšanja vode

To sicer ne bi bila prva celjska zemlja, ki bi končala v deponiji med jezeroma. Pred dvema letoma so na pregrado nelegalno navozili vso izkopano zemljo, nastalo pri sanaciji vrtca Hudinja, tudi tisto, ki je bila nevaren odpadek, smo izvedeli iz zanesljivih virov. A okoljski inštitut Erico, ki ga je takrat vodil sedanji direktor Premogovnika Velenje Marko Mavec, v pridobljenih vzorcih vode ni opazil, da bi se zaradi navoza zemljine kakovost kopalne vode poslabšala. Glede na to, da sedaj sanirajo še dva celjska vrtca, zemljino pa deponirajo v kamnolomu pri Andražu, in da je predstavnik Premogovnika Velenje na izredni seji v Šoštanju sam dejal, da za zapolnitev že skrb zbujajoče pregrade med jezeroma računajo tudi na material iz omenjenega kamnoloma, ni rečeno, da še kakšna celjska zemlja ne bo, sicer skrita pred javnostjo, pripeljana tja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta