Celjski dijaki svetovni prvaki v robotiki

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.07.2024 17:00

Ključna stvar, ki jih je oddaljila od konkurence, je bila predhodna priprava in testiranje robota že v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svetovni prvaki so postali Jernej Romih, Blaž Strajnič, Rok Vnučec, Filip Kokol in Blaž Gril.
Arhiv šole

V tem tednu se je v nizozemskem Eindhovnu zaključilo svetovno prvenstvo v robotiki, ki se ga je udeležila tudi ekipa Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje. Ta je v kategoriji tako imenovanih reševalnih robotov zmagala. Svetovni prvaki so postali Jernej Romih, Blaž Strajnič, Rok Vnučec, Filip Kokol in Blaž Gril, dijaki četrtega letnika programa tehnik mehatronike. "Ključna stvar, ki nas je oddaljila od konkurence, je bila predhodna priprava in testiranje robota že v Sloveniji, kjer smo ugotovili vse njegove šibke točke in jih odpravili. Prav tako je bilo pomembno, da smo zraven na svetovno prvenstvo vzeli vse rezervne dele in komponente. Če se je kakšen del pokvaril, smo ga lahko zelo hitro zamenjali," je opisal dijak Jernej Romih, pri katerem je potekal tudi pretežni del priprav na tekmovanje. "Robota smo najprej izrisali v 3D-programu in ga natisnili. Nato smo začeli povezovati različne elektronske komponente ter napisali program, ki je vodil robota. Priprave so trajale okoli deset mesecev, od začetka šolskega leta pa do tekmovanja."

Nad delom ekipe je bdel dr. Matej Veber, ki je dijake popeljal na svetovno prvenstvo že petič. "Piše se zgodovina Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje. Na naše robotkarje smo zelo ponosni. Biti prvi na svetu je rezultat večletnega prizadevnega dela tako dijakov kot učiteljev - mentorjev in hkrati velika spodbuda za naše nadaljnje delo. Seveda se bomo trudili tudi v prihodnje za spodbudno učno okolje, ki omogoča našim dijakom razvoj njihovih številnih potencialov in talentov," je ob tem izpostavila ravnateljica šole Simona Črep. Izvrstna uvrstitev na letošnjem svetovnem prvenstvu jim je zagotovila vstopnico na RoboCup 2025. Tako nadaljujejo tradicijo sodelovanja šole na svetovnem prvenstvu v robotiki. Po Japonski, Kanadi, Avstraliji in Franciji ter Nizozemski se bodo prihodnje leto podali še v Brazilijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta