Celjski paviljon, poln zgodovinskih drobcev, med letošnjimi nagrajenci Evrope

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.05.2019 08:41

Bogata in na srečo dobro ohranjena dediščina Celja je lahko povod še za kakšne evropske nagrade

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paviljon za prezentacijo arheologije Celje 
Virginia Vrecl

V zadnjem letu, ko je Celje preplavila novica o izjemno dobro ohranjenih freskah iz prvega stoletja našega štetja, najdenih ob obnovi tlakov na Muzejskem trgu, so Celjani skoraj že pozabili na izjemne najdbe, ki so jih arheologi odkrili dobrih pet let prej pri obnovi tlakov na Glavnem trgu v Celju. A ne vsi. Posamezniki, ki spremljajo, kako kulturno dediščino prezentirajo v Evropi, so ob ogledu rešitve, ki jo je za najdbe na Glavnem trgu našlo Celje, dobili idejo, da bi tri leta star projekt lahko prijavili na eminenten razpisu Europe Nostre, vodilne evropske organizacije na področju kulturne dediščine. V tem tednu je organizacija razglasila, da je Celje med 25 prejemniki nagrade in s tem prvi slovenski prejemnik te nagrade na področju konservatorstva. Celjani so namreč našli izjemno rešitev za najdbe – velik mozaik, freske, del rimske vile in srednjeveške hiše s kletjo so ohranili na mestu samem tako, da so nanje postavili objekt, vanj pa umestili Turistično-informacijski center. S steklenimi stenami so obenem omogočili, da si del arheoloških najdb lahko ogleda že vsak mimoidoči.

Za steklenimi stenami paviljona, v katerem je tudi Tic, že mimoidoči vidi ostanke nekoč bogate Celeie. 
Rozmari Petek

Pričakovali malo, dobili ogromno

Približno 500 tisoč evrov vreden paviljon za prezentacijo arheologije, ki ga je skoraj v celoti iz lastnih virov financirala celjska občina, je sicer nastal naključno. "Pri odločitvi za prenovo mestnega jedra smo sicer pričakovali, da bomo naleteli na arheološke ostanke srednjeveške in antične Celeie, a vendar nihče ni pričakoval, da bomo našli tako bogate najdbe," opisuje direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman. "A že ko smo prvič zakopali, smo odkrili hipokavst, kasneje mozaike. Najdbe sicer v Celju niso redke, a na tako dobro ohranjene, kot smo jih odkrili takrat, že dolgo nismo naleteli," še izpostavlja Rozman.

Paviljon za prezentacijo arheologije Celje 
Rozmari Petek
Paviljon za prezentacijo arheologije Celje 
Rozmari Petek

Potrebna bo strategija urejanja najdb

Zanimiva pri paviljonu je tudi njegova zasnova. "Vesel sem, da smo se odločili za sodobno interpretacijo, ki poudarja vsebino. Da smo se odločili za to transparentnost. Želeli smo, da se dvigne nivo dojemanja kulturne dediščine, da se dediščina razkazuje vsem, tudi tistim, ki gredo le naključno mimo in ne bi sicer nikoli zašli vanjo," opisuje arhitekt Nande Korpnik, ki je objekt zasnoval. "Pogoji temeljenja so bili zelo težki. Predpisali so nam le štiri točke, kjer lahko temeljimo, in vse so bile na precej neugodnih mestih. Je pa zato nastala zelo zanimiva, malce nenavadna konstrukcija."

Nagrado Europa Nostre so opisali Danijela Brišnik, Stane Rozman, dr. Jure Krajšek in Nande Korpnik 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta