Cinkarna Celje se je po 24 letih znebila 30 ton radioaktivnih odpadkov

Rozmari Petek Rozmari Petek
27.11.2019 15:37

V proizvodnem procesu nastale radioaktivne odpadke so izvozili v zvezno državo Idaho in s tem porabili kar 4 milijone evrov manj, kot so računali, da jih bo to stalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nalaganje radioaktivnih odpadkov 
Cinkarna Celje

Ob vseh ostalih okoljskih podatkih, ki včasih zaskrbijo občane in civilne iniciative, je bilo za Cinkarno Celje manj znano, da podjetje v skladišču shranjuje tudi radioaktivne odpadke, ki so stranski produkt proizvodnje titanovega dioksida. "V tehnološkem procesu pridobivanja pigmenta titanovega dioksida se je na z gumo oblečenih stenah posod v letih obratovanja nabrala mineralna obloga, ki je vsebovala naravne radionuklide. Zaradi nezmožnosti shranjevanja celotne opreme po odstranitvi iz proizvodnje smo v več kampanjah odstranili gumo, nekontaminirane kovinske dele pa prodali kot odpadno surovino. Gumo z radioaktivnimi oblogami smo shranili v standardne 208-litrske kovinske sode. Te smo hranili v posebej za to urejenem in nadzorovanem začasnem skladišču, ki je bilo pod upravnim nadzorom Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost," opisujejo v Cinkarni Celje.

Cinkarniški radioaktivni odpadki so odloženi v zvezni državi Idaho 
Leo A. Geis
Cinkarniški radioaktivni odpadki so odloženi v zvezni državi Idaho 
Leo A. Geis
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta