Dan pred zrušitvijo rešili Pegaza

Rozmari Petek
15.04.2021 15:31
Koliko bo stala obnova ploščadi, še ni znano. Župan Branko Kidrič upa, da bo končana do poletja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strop nad potokom s kipom krilatega konja se je zrušil. 
Rozmari Petek

Po velikonočnih praznikih so v Rogaški Slatini opazili pokanje leta 2008 zgrajene Pegazove ploščadi. Zato so minulo sredo z nje odstranili kip krilatega konja Pegaza, ki je simbol Rogaške Slatine, in ga spravili na varno. Umetniško delo znanega akademskega kiparja in slikarja Vasilija Ćetkovića Vaska so tako tik pred zdajci rešili pred uničenjem, saj se je dan zatem ploščad popolnoma vdrla. Zgrajena je bila namreč nad strugo potoka, ki se po večjem delu mesta vije pod zemljo oziroma cesto. "V petek, 9. aprila, so si območje ogledali gradbeni strokovnjaki, ki bodo predlagali, kako je stanje možno sanirati. Na podlagi zbranih predlogov se bomo odločali naprej, tako da o samem časovnem okviru zaključka sanacije še ne moremo podati dokončnih rokov," so iz občine sporočili v začetku tedna.

Takšna je bila Pegazova ploščad pred porušitvijo. 
Občina Rogaška Slatina

Kdaj bo obnova končana, župan Branko Kidrič danes še ne ve. "Dno in stene okoli ploščadi so stabilni, tako bomo verjetno sanirali le vrh obodnih sten in nanesli nove montažne plošče, kar bi bilo tudi najhitreje. Nato sledi vrnitev glavnine obstoječega tlaka, dopolnjenega z novimi granitnimi kockami in betonskimi ploščami. Na novo bomo zgradili podstavek za krilatega konja in vgradili tudi vse plošče, ki so bile vgrajene v ploščad po zaključni prireditvi Entante Floral 2011. Ker je vse povezano s faznostjo gradnje, je težko reči, kdaj bo sanacija zaključena. Naša želja je, da bi bila do poletja, v skrajnem roku do občinskega praznika, ki ga praznujemo julija. A dokler ni projektne dokumentacije, ni možno govoriti, kdaj bo projekt realiziran. Ne smemo pozabiti, da gre za nepredvideno okoliščino in da moramo najprej iz proračuna zagotoviti potrebna sredstva. To bomo pa lahko storili, ko bo izdelana projekta dokumentacija in ko bo ocenjena vrednost potrebne sanacije," opisuje župan.

Vrednost obnove je tako še ena od neznank. Tretja neznanka je, zakaj se je strop nad potokom po vseh teh letih zrušil. Strokovnjaki sicer sedaj opažajo, da je bil dotrajan. Kdaj sploh je bil strop nad potokom zgrajen, pa ne vedno niti na občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta