Dars upočasnil aktivnosti za gradnjo hitre ceste

Rozmari Petek Rozmari Petek
14.12.2018 15:34

Po treh mesecih odločitve ustavnega sodišča glede pobude za presojo ustavnosti, ki so jo vložile civilna iniciativa in občini, še ni; nejasen tudi del trase, ki bo šel mimo ozemlja Premogovnika Velenje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Področje, kjer naj bi hitra cesta povezala Velenje s Koroško, velja še za precej nestabilno.
Rozmari Petek

Tri mesece je od takrat, ko je v javnost prišla informacija, da je pobuda za presojo ustavnosti v zvezi z uredbo o državnem prostorskem načrtu za traso hitre ceste skozi Šentrupert do Velenja, ki so jo skupaj z Združeno civilno iniciativo vložili občini Braslovče in Polzela, na dnevnem redu ustavnega sodišča. A odločitve še vedno ni. Omenjeni občini sta skupaj z Združeno civilno iniciativo (ta je plačala polovico stroškov odvetnika) pobudo za presojo ustavnosti zahtevali zato, ker že vseskozi neuspešno opozarjajo, da je bila trasa Šentrupert-Velenje izbrana na podlagi napačnih vhodnih podatkov. Obenem bi ravno na tej trasi cesta "povozila" največ stanovanjskih hiš.
Na odločitev ustavnega sodišča čakajo tudi na Darsu, kjer so že izvedli razpis za projektiranje hitre ceste na tej trasi, a z izbranim ponudnikom nato zaradi vložene zahteve za ustavno presojo niso podpisali okoli deset milijonov evrov vredne pogodbe za projektiranje. Zdaj pa je med ljudmi zaokrožila informacija, da naj bi Dars ustavil vse odkupe zemljišč na trasi F2-2. "Na odseku od priključka Šentrupert do priključka Velenje so postopki parcelacije zaključeni. Izvedene so cenitve objektov, predvidenih za odstranitev, razen objektov, kjer lastniki niso dovolili ogledov in cenitve nepremičnin (štirje objekti). Ker zahteva za presojo ustavnosti in zakonitosti področne vladne uredbe o državnem prostorskem načrtu predstavlja določeno tveganje, so aktivnosti pridobivanja nepremičnin na tem odseku upočasnjene. Kljub že izvedenim cenitvam nepremičnin se lastnikom ne vroča zavezujočih ponudb, upočasnjena pa je tudi izdelava cenilnih poročil," odgovarjajo na Darsu.

Področje, kjer naj bi hitra cesta povezala Velenje s Koroško, velja še za precej nestabilno.
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta