Dobrodelno za nasmeh v Celju

Rozmari Petek
24.12.2020 06:20
S pomočjo podjetij in nogometašev za pomoč socialno šibkejšim zbrali več kot 32 tisoč evrov. Stiske bodo v prihodnjem letu eskalirale, napoveduje tajnik Škofijske karitas Celje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Županova žena je predala darilne bone predstavnikom humanitarnih organizacij. Foto: Andraž PURG
Andraz Purgandraz.purg@gmail.co

Pred sedmimi leti je Katarina Karlovšek Šrot, žena celjskega župana Bojan Šrota, s svojo agencijo RTA prvič pripravila gala dobrodelni koncert z večerjo, na katero so bili povabljeni ugledni celjski podjetniki in direktorji javnih podjetij. Ti so v zameno za povabilo donirali znesek, ki ga je nato Karlovškova ob sodelovanju Zavoda Celeia Celje pretopila v darilne bone, ki veljajo kot plačilno sredstvo v trgovinah znotraj celjskega mestnega jedra, jih nato razdelila humanitarnim ustanovam, te pa najprej pomoči potrebnim občanom. In čeprav letos koncerta z večerjo niso mogli pripraviti, so s pomočjo več kot 70 uspešnih gospodarskih podjetij in organizacij ter posameznikov zbrali kar 32.440 evrov. "Letošnje leto so nam pri zbiranju sredstev pomagali tudi državni prvaki v nogometu, Nogometni klub Celje, ki so pomagali s prodajo virtualnih vstopnic za tekmo z NK Olimpija," dodajajo organizatorji. Škofijska karitas je prejela bone v skupni vrednosti 21.640 evrov, Rdeči križ pa v vrednosti 10.800 evrov. "Obdarjenci si z njimi kupijo tisto, kaj najbolj nujno potrebujejo, in morebiti še kakšen priboljšek, ki jim polepša božično-novoletni čas," opisujejo organizatorji, ki so akciji letos prvič dodali tudi uradno ime Za nasmeh v mestu.

Večerja pred vrata

Če kdaj, so še posebej letos obdarjenci res potrebni tudi nasmehov, dodajajo sodelavci karitas, ki so s pomočjo akcije obdarili 546 socialno šibkih otrok, družin, starejših in posameznikov. Pri risanju nasmehov so jim pomagali še drugi. "V sodelovanju z Rotary klubom Celje smo obdarili 57 družin v socialni stiski, s pomočjo zaposlenih in učencev OŠ Lava pa 75 starejšim polepšali praznike s piškoti in lepimi mislimi. Ob Miklavžu smo začeli akcijo Nasmeh upanju, v kateri zbiramo sredstva za nadaljnjo pomoč socialno ogroženim in dolgotrajno bolnim otrokom," opisuje generalni tajnik Škofijske karitas Celje Matej Pirnat. Skupaj so v zadnjih tednih razdelili 2345 paketov higienskih pripomočkov in živil za socialno ranljive družine, posameznike in starejše.

"Pomagali smo svetemu Miklavžu, da je obdaril 600 otrok in ranljivih posameznikov, tudi brezdomce in osebe z motnjo v razvoju ali težjo boleznijo. V sodelovanju z YoungCaritas in revijo Mavrica smo z božičnimi darili polepšali praznike 86 otrokom. Pred božičem smo 3771 starejšim in osamljenim poslali voščilnico in osebno pismo. Voščilnice so ročno izdelali uporabniki programov socialnega vključevanja. Običajno bi voščilnice in darila izročili osebno, a letos so obiski onemogočeni. Stike poskušamo, kolikor pač gre, negovati preko spletnih klepetalnic, za silvestrovo bomo za naše 'polbrezdomce' in osamljene skuhali večerjo, jim jo dostavili, nato pa z njimi po spletu ali telefonu malce poklepetali," dodaja Pirnat. Seveda pri tem niso pozabili na božično večerjo. Tudi to bodo še nocoj razdelili, jutri, na božični dan, pa bodo najbolj pomoči potrebnim pripeljali tudi božično kosilo.

Več prošenj za pomoč

Pirnat ob tem dodaja, da se je število pomoči potrebnih v zadnjih mesecih povzpelo za deset odstotkov, kar je manj, kot bi pričakovali. "Nekateri še ne upajo priti (mi smo sicer še vedno odprti), pa so že v stiski. Nekaj manj prosilcev je tudi zato, ker so moški ostali brez dela in so se vrnili v matične države. Nekateri še imajo nekaj prihrankov, prejemajo nadomestila, državno pomoč. So pa k nam po pomoč že prišli mali samostojni podjetniki, gostinci. Hudo v stiski so denimo že čistilke na šolah, ki prejemajo 80-odstotno nadomestilo minimalne plače, brez malice, potnih stroškov. Že malica jim prinese 75 evrov, kar je deset odstotkov njihove plače. Na osnovi izkušenj iz leta 2009 se pa bojim, da bodo stiske eskalirale sredi prihodnjega leta, trajale pa bodo kar kakšna tri do štiri leta," napoveduje Pirnat, zato se v Karitasu že zdaj pripravljajo na tisti čas.

"Letos je tudi darovalcev še veliko, so zelo odzivni, ker se veliko govori o stiskah. Pričakujemo pa, da bo tudi na tem področju naslednje leto težje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta