Enkratni časi, enkraten festival

Rozmari Petek Rozmari Petek
04.06.2020 06:30

Projekte, ki jih v svoji deseti sezoni zaradi covida-19 niso mogli izpeljati, bo Hiša kulture Celje prihodnji teden maratonsko izvedla na Celjskem gradu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostor sedaj dopušča le 50 obiskovalcev.
Rok Mlinar

Med prvimi lastovkami, ki bodo kulturno prebudile mesto Celje, so aktivni člani Hiše kulture Celje. Ker svojih glasbenih in gledaliških abonmajev v času epidemije niso mogli izpeljati, bodo to storili prihodnji teden (izjema so Glasbene sobotnice, namenjene otrokom; te bodo prestavili na jesenski čas).

Nuša Komplet Peperko, Miha Firšt in Matija Kovač
Rozmari Petek

Muzikal le ob čudežu

Lokacijo Starega gradu, med gotskim in romanskim palacijem, so izbrali še v času, ko je veljala omejitev števila obiskovalcev na največ 50. Ravno toliko jih bodo tako lahko v ta del, z upoštevanjem ustrezne razdalje med sedeži, tudi umestili. Vstopnice - upajo, da jih bodo prodali že v predprodaji, saj bodo tako lažje postavili stole - so že v prodaji. "Sedaj, ko je omejitev obiskovalcev pri številu 200, nam vsaj 51. obiskovalca ne bo treba zavrniti," dodajajo organizatorji. Če bo vreme slabo, bodo koncerta izpeljali v Narodnem domu, predstave pa v Celjskem domu.

Pod javorji in pri brezah

So se pa v Hiši kulture Celje letos pridružili projektu Slovenskega glasbeno-informacijskega centra Praznik glasbe. Gre za iniciativo, ki že od leta 1982 21. junija poteka ves dan, in sicer v več kot 700 mestih in 120 državah po vsem svetu, spodbuja pa zlasti oživljanje starih mestnih središč in glasbeno udejstvovanje ne samo profesionalnih glasbenikov, temveč tudi ljubiteljskih. Slednji se lahko projektu pridružijo na osnovi obrazca na spletni strani Hiše kulture Celje. "Na dan, ko je dan najdaljši in noč najkrajša, naj se sliši glasba, in sicer na mestih, kjer sicer ni slišana, na nekih nekonvencionalnih mestih. Mi smo se odločili, da se povežemo z Mestno četrtjo Center, ki tudi pripravlja drevesno pot skozi mesto, in bodo ta prizorišča postavili ob drevesih. Torej, ne bo trg pred mestnim kinom Metropol, ampak bo Pod platanami. Ne bo na Glavnem trgu, ampak Pod petimi javorji, ne bo pri Špitalu, ampak Pri treh trdoglavih brezah," je naštevala Nuša Komplet Peperko. "Prijavijo se lahko čisto vsi glasbeniki in na podlagi prijav bomo širili prizorišča," je dodala.

Prihodnji teden bo na Starem gradu gledališko-glasbeni maraton.
Rok Mlinar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta