Filipinski pevci z evropske turneje tudi v Celje

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.05.2019 08:45

Na Celjskem bodo prvič izvedli dva različna koncerta; v Celju bodo donele ljudske in pop priredbe, v Vojniku sakralna in filipinska glasba

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbor Los Cantantes de Manila bo v sklopu evropske turneje dva koncerta izvedel tudi na Celjskem
Osebni Arhiv

Na evropski turneji, ki jih vodi iz Italije na Nizozemsko, se bodo v tem tednu na Celjskem ustavili člani vrhunskega mešanega pevskega zbora Los Cantantes de Manila iz Filipinov. Zbor sestavljajo študenti, mladi poklicni glasbeniki in drugi predani ljubitelji glasbe. "Njegovo delovanje odslikava raznovrstnost Filipinov skozi izvajanje glasbe od renesanse (v njihovem repertoarju najdemo tudi dela Jacobusa Gallusa), preko filipinske ljudske in umetne glasbe vse do sodobne zabavne glasbe. Poleg raznovrstnosti programa to zasedbo odlkuje zelo visok izvajalski nivo in privlačna scenska izvedba," opisuje celjski glasbenik in zborovodja Tomaž Marčič. "Od ustanovitve v februarju 2014 je pevski zbor osvojil številne nagrade in sodeloval na festivalih v širšem azijskem prostoru. Med drugim je bil leta 2016 prejemnik nagrade filipinske državne komisije za kulturo in umetnost, leta 2017 pa je v kategoriji popularne zborovske glasbe zmagal na prestižnem tekmovanju v nemškem Marktoberdorfu in prejel nagrado občinstva. V Slovenijo prihajajo kot nosilci naziva 'filipinski kulturni ambasadorji dobre volje'," še dodaja Marčič.
Pevci bodo na Celjskem, kjer so prvič, pripravili dva koncerta. Danes bodo v Narodnem domu Celje izvedli koncert s pesmimi filipinske umetne in ljudske glasbe ter pop glasbe. Ura koncerta – začne se ob 12. uri – je sicer nekoliko nenavadna, a so jo izbrali z namenom, da se bo koncerta lahko udeležilo čim več osnovnošolcev in dijakov. V soboto ob 19. uri bodo v Župnijski cerkvi sv. Jerneja v Vojniku izvedli obsežnejši koncert sakralne, filipinske in tudi lahkotnejše glasbe. Vstop na oba koncerta je brezplačen, so pa toplo zaželjeni prostovoljni prispevki, saj večina pevcev prihaja iz socialno ogroženega okolja, stroške za evropsko turnejo tako poskušajo kriti pretežno iz naslova prostovoljnih prispevkov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta