(FOTO) Prebivalci Stopc nad Laškim lahko zaradi plazu ostanejo tudi brez pitne vode

Rozmari Petek Rozmari Petek
02.12.2019 16:43

Plaz trenutno grozi celotni vasi Stopce, zajema pa okoli deset hektarjev površine. Čakajo obisk predstavnikov ministrstva za okolje, ki naj bi si teren ogledali v četrtek in s strokovnjaki podali smernice in, kot še upajo, tudi finančna sredstva za sanacijo plazu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plaz Stopce Laško 
Tomaž Zeme

Vaščani Stopc nad Laškim zadnje tri tedne bolj slabo spijo. Na hribu nad vasjo se je namreč sprožil zemeljski plaz, ki sicer počasi, a vendarle grozovito napreduje. "Sploh ob takšnih padavinah prizor ni pomirjajoč. Blato se vali po hribu navzdol. Gozd ga še malo zadržuje, a vprašanje, kako dolgo bo tako še zdržalo. Od sobote do danes se je denimo eno drevo v blatni reki premaknilo gotovo za deset metrov. Okoli hektar gozda je že izginil," stanje na vrhu hriba, ki ga je ob našem obisku skrivala meglica, opisuje vaščan Tomaž Zeme. "Da se nekaj dogaja, sem opazil, ko se vrata svinjskega hleva niso mogla več normalno zapreti. Potem sem tudi po dvorišču in na drugih objektih opazil razpoke," opisuje drugi vaščan Martin Hrastnik. Kot dodaja, jih je bilo še pred 14 dnevi prav strah spati ponoči. "Kar poslušal si, če bo kje kaj škripnilo. Potem so nam strokovnjaki rekli, da plaz ne bo tako hitro napredoval, da bi se sedaj kar takoj vse sesulo. Po tem smo se pomirili, čeprav nihče ne ve, koliko razpok bo še nastalo," opisuje.

Vodohran v Stopcah je plaz dobesedno dvignil, zato krajane skrbi, da bodo ostali brez vode, pravi Matja Pikl.
Rozmari Petek
Cela vas Stopce je zaradi plazu v skrbeh. 
Rozmari Petek
Razpoke ob poslopjih, ki jih pred tremi tedni še ni bilo, so iz dneva v dan nekoliko širše.
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta