Glas mladih v Velenju jasen in enoten: ne sosežigu

Rozmari Petek
12.12.2020 06:21
Novi župan je za mlade pripravil poseben forum. Nanj so se dobro pripravili in opozorili na pomanjkanje stanovanj, slabo izkoriščeno štipendijsko shemo ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Forum z mladimi je zaradi epidemije covida-19 prvič potekal po spletu. Foto: MOV
Mov

Da glas mladih šteje, velenjski župan Peter Dermol poskuša prikazati na različne načine. Že pred časom je za Večer dejal, da če bi lahko, bi na občini zaposlil same mlade ljudi. Okoli pet mladih bo to priložnost v začetku prihodnjega leta dobilo v novem sklopu občinskih nalog, kjer bodo iskali nove gospodarske priložnosti in razpise v okviru prestrukturiranja regije. V tem tednu pa je bil izveden generacijski forum, kjer so glavno besedo imeli mladi, vodje občinskih služb pa so jim prisluhnili.

"Kot študentje imamo mladi veliko bonusov. Ko zaključimo študij, pa nastanejo težave. Meni denimo v letu dni ni uspelo najti primernega stanovanja. Že ponudba na trgu je majhna. Stanovanja so v večini prevelika za mlade. Razpisi mladih ne zajemajo," je našteval Nermin Jukan. Župan se je strinjal, da morda aktualni razpisi niso najbolj primerni, saj novega objavijo, ko gre lista h koncu, vmes pa lahko mine več let. "Ena od možnosti je nov razpis, ki bi imel poudarek na mladih. Predlagam, da takoj prihodnje leto ustanovimo komisijo, ki bi vaše predloge in ukrepe preučila," je dejal Dermol in dodal, da je, odkar je Hisense prevzel Gorenje (Hisensovi zaposleni iz tujine so najeli kar nekaj stanovanj), ponudba v Velenju res manjša.

Nova delovna mesta in stara elektrarna

Maruša Skornišek je v imenu mladih opozorila na pomanjkanje zaposlitvenih možnosti. "Te so ključne pri odločitvi, da se mladi po študiju vrnemo v Velenje. Primanjkuje visokotehnoloških delovnih mest," je izpostavila. Direktorica Saša inkubatorja Karla Sitar se s tem ne strinja. "Visokotehnološki kader podjetja v okolici takoj posrkajo," je odgovorila. "Večkrat namreč takšen kader iščejo tudi naša start-up podjetja, pa ga ne najdejo. Nasploh naša podjetja pogosto iščejo ljudi, zato ste vabljeni, da se večkrat oglasite pri nas," jih je povabila. Župan pa je obljubil, da bodo razmislili o tem, da bi z lokalnimi podjetji podpisali sporazum o zaposlovanju mladih. Sploh pa pričakuje, da se bo v okviru prestrukturiranja regije našlo veliko priložnosti tudi za mlade.

Ko bodo razmere spet normalne, želijo bolj živahno mesto, tudi za mlade. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Ravno prestrukturiranje pa je odneslo eno od želja mladih. Ti so namreč v stari elektrarni videli večnamenski prostor, ki bi bil primeren tudi za srednje velike koncertne in športne dogodke, občina pa je prostor ob prestrukturiranju regije prijavila kot center prihodnosti s številnimi dejavnostmi. Vodja urada za družbene dejavnosti Drago Martinšek je ob tem dodal, da bo tudi mladim kmalu na voljo novi oder s pripadajočim kar 4,5 hektarja velikim prireditvenim prostorom, Amadej Šuperger pa je v imenu mladih izrazil pomislek, da bi tak prostor bil za njihove potrebe že prevelik. Mladi so sicer zelo zadovoljni že z letnim kinom, ki so ga pred leti sami očistili in iztrgali pozabi. "Bi pa tam potrebovali stalno infrastrukturo, kot so sanitarije, prostor za točilni pult in streha," je poudaril Šuperger.

Več štipendij za aktivne mlade

Prej kot za opisano bodo najbrž na občini našli rešitev za naslednjo težavo mladih - štipendiranje. Po novem sistemu (pripravljal ga je Franc Žerdin) vseh štipendij mladi niti ne počrpajo, je opozoril Vid Stropnik. A ne zato, ker bi jih bilo preveč, temveč zato, ker so kriteriji neprimerni. Tako so denimo v razpisu, ki ga sofinancira občina, navedeni nekateri deficitarni poklici, na primer negovalci, te potrebujejo le v zdravstvenem domu ali domu za starejše, ki pa se na razpis sploh ne moreta prijaviti. Mladi pa so zadovoljni z novo možnostjo štipendij za družbeno aktivne mlade. Vendar je mladih, ki so kot prostovoljci zelo aktivni, veliko več, kot je možnosti štipendij (vsako leto podelijo pet takšnih štipendij, prijav pa je vedno vsaj ducat), zato predlagajo, da bi razliko z nepočrpanimi štipendijami preusmerili v ta del.

Ob tem so mladi prvič javno in neposredno izrazili svoj odločni ne sosežigu. Oblikovali so skupino Mladi aktivisti Velenje, v okviru katere bodo zahtevali zaustavitev sosežiga. Opozorili so še na slabo železniško povezavo, ki bi, vsaj s sosednjim Šoštanjem, lahko bila bolje izkoriščena. Mlade skrbi tudi upad vpisa v Šolski center Velenje, predvsem v gimnazijski program, saj dejstvo, da se dijaki šolajo v drugih krajih, močno vpliva na utrip življenja v Velenju, saj se mladi potem manj vključujejo v lokalno okolje.

Ko bodo razmere spet normalne, želijo bolj živahno mesto, tudi za mlade. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Župan je želel od njih slišati še mnenje o gradnji tako imenovanega urbanega parka, ki bi zrasel na mestu letnega bazena za avtobusno postajo. Pred leti so sicer za ta prostor že izdelali idejo o BMX-parku, ki pa sedaj ni več tako aktualen, se strinja idejni vodja Duško Supić. Kaj namesto njega oziroma kaj vse naj urbani park zajema, je želel od mladih slišati župan. "Pobude so stare že vsaj 12 let, zato so nekateri izgubili voljo. A zdaj je čas, da lahko naredimo koncept za najboljši park, ki bi privabljal mlade tudi iz drugih regij," je pozval še Klemen Arlič kot velik ljubitelj urbanih športov. Župan je dodal, da so finančna sredstva za preprojektiranje zajeta že v proračunu za prihodnje leto, leta 2022 pa bi radi park že zgradili. "In zato želim, da bi bili z novo rešitvijo vsi zadovoljni," jih je še pozval.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta