Golfa ni več, tožba je še

Tina Murko Gajšek
24.05.2019 22:34

Občina Šmarje pri Jelšah in Golf klub Jelšingrad težave zaradi zemljišč, kjer je bilo igrišče za golf, že več let rešujeta na sodišču, a rešitev naj bi bila še daleč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zemljišča, ki naj bi bila namenjena golfu, so danes kmetijske površine. 
Tina Murko Gajšek

Pred desetimi leti so v Šmarju pri Jelšah začeli pisati prvo poglavje golf turizma. Ob dvorcu Jelšingrad, ki so ga leta samevanja do takrat že dobro načela, je Golf klub Jelšingrad odprl vadišče za golf. Leto kasneje je Šmarje dobilo igrišče za golf z devetimi luknjami. Vendar so poglavja zgodbe, ki naj bi govorila o razcvetu golf turizma, hitro dobila preobrat. Že leta 2011, ko se je lastništvo 22 hektarjev zemljišč, na katerih so golfisti udarjali žogice, s Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije preneslo na šmarsko občino, so se pokazale prve težave. Zaradi očitkov, da Golf klub občini ni plačeval najemnine za zemljišča in zanemaril igrišča za golf, je občina predčasno prekinila pogodbo, ki naj bi se sicer iztekla predlani.

Kriva naj bi bila košnja

Zgodba se je kmalu zatem znašla na sodišču in epiloga še ni na vidiku. Občina je po poročanju časnika Delo aprila 2017 na dražbi za 1,6 milijona evrov neuspešno skušala prodati zemljišča, ki so bila, ker gre za golf igrišča, sprva ocenjena na 3,2 milijona evrov. Prav tako je občina predsedniku Golf kluba Jelšingrad Damjanu Gobcu takrat očitala, da ji za neplačane najemnine zemljišč dolguje 33.000 evrov. Še bolj naj bi jih na občini sicer motilo, da je klub opustil košnjo in urejanje igrišč za golf, kar je bil v pogodbi eden glavnih pogojev za uporabo zemljišč.
Gobec pa je takrat od občine zahteval 1,65 milijona evrov, saj naj bi bil toliko vložil v igrišče, za katero mu je občina po njegovem mnenju neutemeljeno predčasno prekinila najemno pogodbo. Poravnava med občino in Golf klubom je v začetku minulega leta propadla, tudi lani poleti na sodišču niso prišli do rešitve.

Nekdanje igrišče si bosta ogledala izvedenca

Februarja letos se je sodnica celjskega okrožnega sodišča Maja Turnšek Mesarič odločila, da bosta zemljišče pregledala izvedenca gradbene in strojne stroke. V minulih dneh so imenovali izvedenca, ki bosta ugotavljala, ali je vsota, ki naj bi jo Gobec vložil v igrišče za golf, upravičena. "Smo v fazi pridobivanja izvedenskega mnenja na obravnavanju na prvi stopnji, kar pomeni, da je do konca še daleč, ker verjamem, da bodo uporabljena vsa pravna sredstva, ki so na razpolago eni in drugi strani za uveljavljanje stališč," je ta teden povedal odvetnik občine Šmarje pri Jelšah Marjan Feguš. Po pravilih naj bi izvedenca mnenje podala v tridesetih dneh, a Feguš pravi, da se ta rok v praksi v večini primerov podaljša. Ker je poletje, z njim pa tudi sodne počitnice, za ovinkom, mnenje izvedencev pričakuje najhitreje konec septembra.

Zemljišča je občina želela prodati že pred leti, a na dražbi ni bila uspešna.
Tina Murko Gajšek

Odvetnik Feguš ne vidi pogojev za cenitev

Časovnica pa po njegovem mnenju ni edina težava. "Vsebina tistega, kar naj bi bil golf, ne obstaja več. Drenažnih sistemov denimo ni več. Ne predstavljam si, da bi bilo mogoče danes oceniti, da je prisotna povečana vrednost zemljišča," še komentira odločitev, o kateri so v teh dneh razpravljali na seji občinskega sveta šmarske občine, a je bila točka javnosti zaprta. "Nismo želeli kršiti osebnih podatkov. Prav tako pravda še ni končana in nismo želeli vplivati na njen potek," zaprta vrata utemeljuje šmarski župan Matija Čakš. Dogajanja, ki sega v mandat že dveh njegovih predhodnikov, sicer ni želel komentirati.
Damjan Gobec medtem glede na prvotno ceno 3,2 milijona evrov trdi, da je njegova zahteva za 1,65 milijona polovična. Ob zadnji odločitvi sodišča pravi, da od izvedencev pričakuje le pošteno cenitev. "Rešitev pravde vidimo v sodni poravnavi, ki jo sodišče ves čas predlaga in mi z njo soglašamo," dodaja Gobec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta