Je napočil konec "zlate dobe" polnjenja avtoodpada na pogorišču Kiva Vransko?

Rozmari Petek
22.04.2021 06:00
Mar konec Žontine koncesije z Darsom pomeni tudi konec avtoodpada na Vranskem? Župan močno upa, da, Žonta pa napoveduje pritožbo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Območje avtoodpada na Vranskem so pred obiskom inšpekcije temeljito pospravljali. Po besedah župana se kmalu zatem pospravljanja ni več opazilo. 
Rozmari Petek

Leta se vleče boj župana Vranskega Franca Sušnika, da bi na pogorišču podjetja KIV vendarle zraslo kaj drugega kot avtoodpad. Ali vsaj, da bi bil ta urejen. Del tega je sicer pred časom dočakal: zaradi obiska inšpekcije za okolje so pospravili poškodovane avtomobile. A, kot trdijo sosedje, so poškodovane avtomobile le začasno pospravili v objekt, ki je uradno v lasti podjetja Žonta, inšpekcijske službe pa so pregledovale objekte in zemljišča, ki so v lasti podjetja Global avto. Slednje namreč poskuša dobiti okoljevarstveno dovoljenje za dejavnost avtoodpada. Sicer pa sta obe podjetji, tako celjsko podjetje Žonta kot Global avto, v lasti Sama Feštajna, ista je tudi zastopnica obeh podjetij, Sendi Stopar. Ravno zaradi dejavnosti podjetja Žonta, ki je več let imelo z Darsom sklenjeno koncesijo za odvoz poškodovanih vozil s petih odsekov avtocest, se je odpad na Vranskem sploh polnil.

Več pritožb na Dars

In vseh pet pogodb z Žonto je Dars po letih nenavadnih zgodb in očitkov na račun Žonte (o tem so predvsem poročali na Pop TV) pred kratkim odpovedal. "Uprava družbe Dars je sprejela odločitev, da odstopi od pogodb o sodelovanju na področju odstranjevanja ovir z avtocest in hitrih cest, pomoči na cesti in dela z avtodvigali, sklenjenih z družbo Žonta, zaradi ponavljajočih se kršitev pogodb s strani družbe Žonta. V času sklenjenih pogodb je družba Dars prejela številne pritožbe zoper delo družbe Žonta. Vse pritožbe je skrbno preučila in ob izpolnitvi pogojev za odstop od pogodbe skladno z določbami pogodb in javnega poziva od pogodb na vseh sklopih tudi odstopila," pojasnjujejo v družbi Dars. Žonta je imel roko nad odvozom vozil, težjih od 3500 kilogramov (odvažal je lahko tudi lažja vozila, če lastniki v dveh urah niso poskrbeli za odstranitev), s področja avtocestnih vzdrževalnih baz Postojna z Logatcem in Vipavo, Slovenske Konjice, Maribor s Ptujem, Vransko, Novo mesto in Drnovo. Kakšne vse nepravilnosti so se dogajale, niso podrobneje opisali, saj, kot so dodali, postopkov, dokler so v teku, ne morejo komentirati. Je pa iz medijskih objav razvidno, da so domnevno že samo koncesijo pridobili s prirejanjem dokumentacije. Tako naj bi se na razpis prijavili z dvema voziloma, ki sta bili popolnoma uničeni, prikazovali pa so ju kot tehnično brezhibni. V zvezi s tem naj bi leta 2019 kriminalisti opravili tudi več hišnih preiskav.

Nadaljujejo boj

V medijih so odmevali tudi primeri potnikov na avtobusu, ki so sredi zime morali čakati na mrzlem, dokler avtobusni prevoznik ni zbral dovolj denarja za odvoz in popravilo avtobusa. "Pa saj to se vseskozi dogaja, tudi sedaj, da potniki čakajo na prostem, dokler prevozniki ne poplačajo popravil in ne vem česa že. Nedolgo nazaj je na naši avtobusni postaji bivakiralo osem do deset ljudi, najbrž iz Romunije. Poleti po cel avtobus ljudi leži v parku, preden zberejo denar za popravilo," razlaga župan Sušnik. Občina je zato že pred časom žalsko policijo opozorila na to problematiko. Predvsem pa na neprimernost tako lokacije kot same ureditve prostorov v stavbah nekdanjega KIV-a že leta opozarjajo državni organ, ki je pristojen za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za avtoodpad in razstavljanje vozil. "Sedaj smo angažirali še podjetje Kova, predvsem z vidika vpliva te dejavnosti na okolje in z vidika požarne varnosti. Skratka, mi nadaljujemo boj, ker ne vem, če bo le odvzem koncesije s strani Darsa zadostoval, da se razmere pri nas uredijo," komentira župan.

Ubrali bodo vse pravne poti

"Na objektu na Vranskem je maksimalno poskrbljeno za požarno in vsakršno drugo varnost. V objektu se ne opravlja dejavnost avtoodpada, temveč trgovina z rezervnimi deli. Prav tako ne razgradnja vozil. Za te namene imamo sklenjeno pogodbo z družbo, ki se z razgradnjo ukvarja. Pri nas ni kupov odpadne pločevine, ki bi motila veduto kraja. Zadeve v zvezi s pritožbami se urejajo. Kmalu bodo umaknjeni tudi sončni kolektorji, ki tudi po naši oceni zares kvarijo veduto," nam je februarja, ko smo v Večeru pisali o problematiki kopičenja odpadnih vozil na Vranskem, zatrjevala direktorica Global avta Sendi Stopar.

Včeraj pa je kot direktorica Žonte na vprašanja, povezana s prekinitvijo koncesije z družbo Dars, dodala: "Odpovedi pogodb, ki smo jih prejeli s strani Darsa, so nezakonite in tega se v Darsu v celoti zavedajo. Zato bomo uporabili vse pravne poti za zaščito naših pravic in dobrega imena naše družbe kot tudi naznanili več sumov storitve kaznivih dejanj pristojnemu tožilstvu." Stoparjeva dodaja, da je Dars vseh pet pogodb odpovedal z zgolj eno obrazložitvijo in da jim nikoli ni izrekel sankcij zaradi nespoštovanja pogodbe. "Za izrek sankcije je treba izreči denarno kazen in se potem šteje, da je sankcija izrečena. Družbi Žonta denarna sankcija ni bila nikoli izrečena. Zato tudi ne more biti izrečena stranska sankcija/ukrep, to sta prepoved tedenskega dela in predaja tega dežurstva drugemu pogodbeniku," je še opozorila in ob tem dodala, da je neprimerno s strani družbe Dars tudi to, da jim nikoli niso omogočili vpogleda v prijave tistih, ki so bili domnevno nezadovoljni z Žonto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta