Kdo bo po Kontiču župan Velenja? Rok za oddajo kandidatur se izteka

Rozmari Petek Rozmari Petek
10.09.2020 16:30

SDS ima protikandidata SD-jevemu Petru Dermolu, neuradno Darka Koželja iz Premogovnika Velenje, tik pred iztekom roka za oddajo kandidatur pa sta svojega kandidata prijavila še Neodvisni Velenje in Dobra država - zastopal jih bo Benjamin Strozak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Dermol, podžupan, občino vodi sedaj in bo kandidiral za župana.
Andrej Petelinšek

Zaradi smrti velenjskega župana Bojana Kontiča bodo Velenjčani 11. oktobra znova izbirali župana. Rok za oddajo kandidatur za župana Velenja se danes zvečer izteka, med njimi pa je zagotovo kandidat dosedanji podžupan in nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Peter Dermol, ki za jutri sklicuje že predstavitveno novinarsko konferenco. Tudi SDS ima svojega kandidata, ki so ga potrdili šele v sredo zvečer - to naj bi bil po naših podatkih​ Darko Koželj, ki je zaposlen v Premogovniku Velenje. Uradno imena v SDS niso potrdili, ker da bodo kandidata v prihodnjih dneh predstavili na posebni novinarski konferenci. To sta po trenutnih podatkih edina kandidata, ki se bosta potegovala za novega velenjskega župana. Volilne račune sta sicer odprla še svetnika Matej Jenko in Jože Hribar, oba sta se za župana potegovala na zadnjih lokalnih volitvah. A slednji je pojasnil, da je račun odprl le za vsak slučaj, ker so hoteli pomagati drugemu kandidatu, ki pa pomoči potem ni potreboval, Jenko pa je do konca odlašal z odgovorom, ali bo kandidiral, kandidature po naših podatkih vseeno ni oddal. Je pa tik pred zdajci oddal kandidaturo za Benjamina Strozaka, ki bo zastopal barve Neodvisnih Velenje in Dobre države, prepričanih, da Velenje potrebuje prevetritev na županskem stolčku. 
V Velenju kar nekaj časa ni bilo znano, kdo bo z liste SD, ki pregovorno domuje v velenjski občini, kandidiral. Tudi samo članstvo naj bi nihalo med Dermolom in nekdanjo obrambno in pravosodno ministrico Andrejo Katič, ki jo je ravno Dermol v času bolniške odsotnosti Kontiča zaposlil kot svetovalko župana. Na koncu naj bi bila odločilna anketa, ki so jo opravili med občani, saj je pokazala, da je podžupan v zadnjem letu, ko je nadomeščal župana, vendarle postal prepoznaven. Vprašanja za podrobnejše informacije, kako so se odločali med kandidati in na podlagi česa so sprejeli končno odločitev, smo naslovili na občinsko organizacijo SD, a odgovora na vprašanja nismo prejeli.
Kandidati imajo sedaj le mesec dni časa, da prepričajo volivce. Dermol je pri tem v veliki prednosti, saj bo med drugim tudi slavnostni govorec ob občinskem prazniku 20. septembra. Koželj javnosti ni bil pretirano znan, enako velja za Strozaka, sicer dolgoletnega podjetnika. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta