Kmetje grozdje iz kleti v Imenem vozili domov

Rozmari Petek Rozmari Petek
16.11.2018 16:09

Obilna letina je povsem zapolnila tudi klet Hiše vin Emino. Še naprej želijo konkurirati predvsem s svojo drugačnostjo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klet Hiše vin Emino v Imenem danes
Kz Šmarje

Od martinovega je v Hiši vin Emino v Imenem več kot 300 tisoč litrov novega vina, kar je okoli 100 tisoč litrov več od povprečne letine.

Vinko But
Kz Šmarje
Klet Hiše vin Emino v Imenem danes
Kz Šmarje
Takšna bo klet v Imenem leta 2020. Skica: KZ Šmarje
Kz Šmarje

Nova naložba v 30-letno klet

Do leta 2020 bo kmetijska zadruga zaključila nadgradnjo 30 let stare kleti, ki nosi ime po sv. Emi Krški. Z naložbo, vredno skoraj 1,2 milijona evrov (30 odstotkov so pridobili evropskega denarja), bodo dobili več prostora za predstavljanje in trženje vin, okrepili bodo tehnološko opremo kleti z novo polnilno linijo, stiskalnico, cisterno ...

Konec ere butičnih vin?

V nasprotju z drugimi dejavnostmi, s katerimi se ukvarja šmarska kmetijska zadruga, je vino posebna zgodba. "Pri mleku denimo nimaš opravka s končnim potrošnikom. Pri vinu je drugače, to se ne prodaja samo. Predvsem pa se spreminjajo trendi. Tudi ljubiteljsko vinogradništvo nima več takšne vitalnosti, kot jo je imelo še pred desetimi leti. Generacije tistih, ki so to imeli za hobi, se menjujejo. Njihovi nasledniki nimajo več takšnega odnosa do tega dela. Nekaj časa je bil trend, pravzaprav že statusni simbol, da si imel vinograd in še kakšno zidanico, gorco zraven. Teh je vedno manj. Konkretno za naše območje lahko rečem, da imamo precej kmetij, ki so se včasih ukvarjale tako z vinogradništvom kot z govedorejo, pa so se mlajši prevzemniki posvetili raje govedoreji."

Nagrajena vina Hiše vin Emino
Kz Šmarje
Emino, vina, sod
Kz Šmarje
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta