Ko je kraj v rdeči coni, je že prevoz čembala problem

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.10.2020 06:25

V Slovenskih Konjicah so bili tik pred začetkom edinstvenega koncertnega cikla, s katerim bi združili likovno in glasbeno umetnost. V enem tednu od odobritve do prepovedi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Slovenskih Konjicah so se veselili novega, posebnega koncertnega cikla, ki bi gostoval pri umetniku Milanu Lamovcu - Didiju.
Jerneja Ristič Levart

Med tistimi, ki so v Slovenskih Konjicah daleč najbolj žalostni zaradi novih omejitev zaradi covida-19, so organizatorji novega koncertnega cikla Pri Didiju. Ravno v ponedeljek so namreč dobili odobritev NIJZ, da lahko načrtovane dogodke izvedejo, česar so se izredno razveselili, v sredo zvečer pa jih je doletel hladen tuš - vsi dogodki so prepovedani.

"Tega smo se ves teden bali, a vendar smo delali na polno paro, kot da se bodo stvari še nekako izšle," opisuje vodja Centra za kulturne prireditve Slovenske Konjice Jerneja Ristič Levart. "V teh novih razmerah oziroma zavoljo novih omejitev pravzaprav niti čembala ne bi mogli pripeljati v Slovenske Konjice, kaj šele izvajalcev," opisuje.

Atelje postane koncertni prostor

Za torek so načrtovali posebno glasbeno poslastico, ki bi bila združena z odprtjem razstave del priznanega konjiškega umetnika, slikarja, kiparja in grafika Milana Lamovca - Didija. Koncert se namreč ne bi odvijal v dvorani kulturnega doma, temveč v tako imenovani kulisarni, kjer je hkrati predprostor umetnikovega ateljeja.

"Posebej za ta koncertni cikel smo uredili nekonvencionalno koncertno prizorišče in ga oživili z novimi vsebinami. Uvodni koncert cikla bi bil že 20. oktobra, posvečen pa bi bil domačima umetnikoma Luki Juhartu, akordeonistu, in Milanu Lamovcu - Didiju, ki bi na prvem dogodku tudi sam sodeloval s svojim ustvarjanjem in razstavo Man runs - Čovek teče. Ena osnovnih idej cikla je interakcija med različnimi umetnostmi.

V sredo zvečer sem se z obema pogovarjala. Oba sta zelo žalostna, a tako pač zdaj je. Didi bo svojo razstavo vseeno pripravil in bo na ogled obiskovalcem knjižnice, koncert pa bomo prestavili na prvi možni termin," pravi Ristič Levartova. Ideja o povezovanju likovne in glasbene umetnosti ter njuni družni umestitvi v prostor, ki sicer služi za tovorjenje kulis, je zelo privlačna. Ob tem je zanimiv tudi glasbeni izbor, ki so ga oblikovali s pomočjo Juharta, ki bi na prvem koncertu, skupaj s čembalistom Milkom Lazarjem in saksofonistom Matjažem Drevenškom, s svojim akordeonom tudi sam sooblikoval spored (na koncertu naj bi predstavili tudi krstni izvedbi Juharta in Lazarja).

"Cilj cikla je približevanje visoko kakovostnih vsebin, umetniških programov obiskovalcem, negovanje in razvijanje kulturno-umetniških vrednot ter 'vzgoja' poslušalcev, ki nam v Centru za kulturne prireditve Slovenske Konjice predstavljajo največji izziv v smislu kvalitete, raznolikosti ponudbe in obiska. Naš namen je širitev vrhunske umetnosti iz velikih centrov v manjši kraj, s pomočjo vrhunskega glasbenika in skladatelja, domačina Luke Juharta, ki je idejno in programsko zasnoval koncertni cikel," poudarjajo organizatorji.

Slikarski atelje naj bi bil hkrati koncertno prizorišče.
Jerneja Ristič Levart

V sklopu šestih koncertov so tako načrtovali, da bodo Pri Didiju, kot so cikel poimenovali, koncertirali pianistka Kaja Draksler, vokalistka Irena Tomažin in pesnica Anja Golob, duo Drumartica - tolkalista Simon Klavžar, Jože Bogolin in kipar Franjo Funkelj - Frenk, Celjski godalni orkester pod vodstvom Nenada Firšta, violinistka Veronika Brecelj in kitarist Tim Jurkovič.

Po 15-krat ponavljali predstave

To pa ni vse, kar bo odpadlo v prihodnjih dneh. V soboto bi morali začeti program Mini, gledališke predstave za najmlajše. "Za to sezono smo načrtovali pravzaprav vse sklope prireditev, ki so jih bili naši obiskovalci deležni že v preteklih sezonah, z izjemo abonmaja komedij, saj ga je za peščico obiskovalcev v dvorani pravzaprav nemogoče izpeljati," pravi Jerneja Ristič Levart.

"Zaradi omejitev - namesto 350 ljudi jih lahko v dvorani sedi največ 74 - smo že zdaj predstave večkrat ponavljali. Oktobra smo denimo nekatere predstave v okviru programov Mladina ponovili kar 15-krat, kar za nas organizatorje predstavlja velik zalogaj. V četrtek smo pripravili že enajsto ponovitev za otroke prve triade osnovne šole, saj ne smemo združevati razredov," še opisuje sogovornica. Čeprav so stroški predstav s tem veliko večji, so to z veseljem izvajali, "saj gre vendarle za investicijo v našo mladino", dodaja. Predvsem pa je ta možnost veliko boljša kot tista, ki črto potegne čez vse.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta