Končan veliki remont bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj, ki je od danes spet v pogonu

Rozmari Petek Rozmari Petek
29.07.2021 15:15
Od 7. maja je trajal remont bloka 6; strošek opravljenih del je šel iz naslova letos sklenjene poravnave z General Electricom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po veljavnih prostorskih aktih bi namesto bloka 4 (spredaj) lahko stal blok 7 na plin ali biomaso, za blok 6 pa ni možnosti sosežiga, opozarjajo člani okoljskega gibanja.
Rozmari Petek

Šoštanjski blok 6 je ponovno v zagonu. Od 7. maja, ko so začeli redni veliki remont, so izvedli generalna popravila po programih proizvajalcev opreme ter odpravili še zadnje reklamacijske točke po pogodbi za dobavo in montažo bloka 6. "Zamenjani so bili predgrelnik napajalne vode in osemsto cevi pregrevalnika PP1, dve tretjini paketov grelnika zraka, nadgradili pa smo tudi sistem preskrbe s paro za potrebe čiščenja kotlovskih površin," so pojasnili v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ).

"Večina del, povezanih z remontom, je bila končana pravočasno, nekatera celo predčasno. Povečan obseg del je bil le na posameznih sklopih turbine, ki so bili odpeljani v tovarno v Berlinu. Ta povečani obseg del je povzročil zamik ponovne sinhronizacije bloka 6. Ob zaključku remonta je bila izvedena zakuritev do faze pregrevanja srednjega tlaka na kotlu. Po prvi zakuritvi je sledila faza izvedbe finih korekcij v nastavitvah sistema vodenja in korekcij na določeni opremi. Opravili so se še vroči zagonski preizkusi in merjenja na opremi," je dodal tehnični direktor TEŠ Branko Debeljak.

Remontna dela je opravljalo 182 vzdrževalcev, obratovalcev in tehnikov TEŠ ter 344 zunanjih sodelavcev ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov, povezanih s preprečevanjem širitve covida-19. Strošek remonta se je v večji meri pokril iz naslova nedavno sklenjene poravnave z GE, začeli pa so tudi opravljati strojno in programsko inštalacijo digitalizacijskih paketov, ki iz te poravnave izhaja. TEŠ je letos proizvedel 1563 gigavatnih ur električne in 196 gigavatnih ur toplotne energije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta