Končno prodaja "mavzoleja" sredi Vojnika?

Rozmari Petek Rozmari Petek
19.02.2021 06:25
DUTB se je resneje lotila prodaje večstanovanjskega objekta. Javna dražba z zniževanjem cene. Župan Branko Petre zadovoljen s premikom v pravo smer
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Objekt v Vojniku, ki ga DUTB že pet let neuspešno prodaja Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Po letih čakanja na kupca in propadanja objekta se je lastnica ene največjih zgradb v Vojniku, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), resneje lotila prodaje stanovanjskega objekta. Objekt s 43 stanovanji in garažo zavoljo propada investitorjev ni bil nikoli povsem dokončan, s tem pa se tudi stanovanja niso prodala.

DUTB se doslej s prodajo objekta ni zelo intenzivno ukvarjala; čeprav ga ni mogla prodati, mu je ceno celo zviševala, o čemer smo v Večeru pisali novembra lani. Z 1,6 milijona evrov mu jo je namreč ponovno zvišala na 1,9 milijona, čeprav stavbe, ki se je je zavoljo zapuščenosti prijelo ime vojniški mavzolej, niti za 1,6 milijona evrov nihče ni kupil. Sedaj so se končno odločili za nov pristop. Objekt bodo 22. marca letos prodajali na elektronski dražbi po metodi zniževanja izklicne cene, ki pa ostaja 1,9 milijona evrov.

Videno - kupljeno

"Po več letih prodajanja večstanovanjskega objekta v Vojniku preko različnih oglaševalskih kanalov in z raznovrstnimi načini prodaje DUTB tokrat poizkuša z novim načinom, in sicer z e-dražbo z zniževanjem izklicne cene (tako imenovani nizozemski princip dražbe)," dražbo najavljajo v DUTB.

"Ta poteka tako, da sistem začne z začetno ceno in jo na časovni interval znižuje za določen korak nižanja, vendar največ do končne (najnižje) cene, ki jo postavi prodajalec. Najnižja cena, pri kateri se dražba zaustavi, dražiteljem ni razkrita. Dražba se zaključi, ko prvi dražitelj potrdi trenutno ceno, za katero je pripravljen kupiti predmet draženja. Če sistem po korakih nižanja doseže končno ceno brez potrditve s strani dražitelja, se dražba zaključi brez prodaje," opisujejo. Pri tem dodajajo, da sta ključni prednosti takšne dražbe, ki jo bodo izvedli prvič, maksimiranje prodajne cene in transparentnost prodajnega postopka. "Prav tako je kupcem oziroma dražiteljem v vsakem trenutku znana zadnja izklicna oziroma ponujena cena nepremičnine, česar pri klasičnem zbiranju zavezujočih ponudb ni mogoče zagotoviti. Poleg tega postopek e-dražbe praviloma traja relativno kratek čas, zato je postopek prodaje hitrejši," so dodali.

Objekt v Vojniku, ki ga DUTB že pet let neuspešno prodaja Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Dražitelji, ki morajo do 16. marca vplačati varščino 50 tisoč evrov, bodo ceno lahko zniževali za 10 tisoč evrov. Prodaja se izvaja po sistemu videno - kupljeno, kar pomeni, da se bo kupec z nakupom moral odpovedati vsem morebitnim zahtevkom do prodajalca, izrecno tudi zahtevkom iz naslova jamčenja za očitne in skrite pravne in stvarne napake pogodbenega predmeta. Jamčenje prodajalca je izključeno, so zapisali v osnutku pogodbe. Kupec pa bo moral sam pravno urediti še odmero dela zemljišča, ki jo je občina uporabila za gradnjo pločnika in kolesarske steze. Sam bo moral pridobiti tudi uporabno dovoljenje, ker ga stavba še nima. Predvsem pa mora stavbo, ki je že preveč let samevala in bila nekajkrat tudi tarča vandalov, temeljito obnoviti in urediti odvodnjavanje v podzemni garaži.

Do kod lahko dražitelji gredo?

Edina večja neznanka pri dražbi je, do kod so v DUTB ceno zapuščenega objekta pripravljeni spustiti. Sami so sicer v preteklosti poudarili, da so bile minule prodaje neuspešne, ker so prejete ponudbe znatno odstopale od pričakovanj. "Razlogi za (pre)nizke ponudbe kupcev so predvidoma veliki vložki v dokončanje objekta, velik strošek predstavlja predvsem predvideni dvižni garažni sistem, in tveganja, povezana s tem. Objekt tehnično ni v najboljšem stanju, vendar DUTB skrbi za nujna vzdrževalna dela," so še lani opisovali v DUTB. Temu je treba dodati vsaj še obnovo fasade, ki jo je načel zob časa, kot tudi menjavo kakšnih poškodovanih oken in vrat.

Objekt v Vojniku, ki ga DUTB že pet let neuspešno prodaja Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

A če dražba vendarle ne uspe, bodo predvidoma sami izvedli sanacijo in dokončanje objekta, ki je lokacijsko dobro umeščen v središče kraja in ima v neposredni bližini vse - od občine, trgovin, šole, zdravstvene postaje, lekarne in vrtca. Stanovanj tako, ocenjujejo domačini, ne bi bilo pretežko prodati. "To se mi zdi velik premik naprej. V vsakem primeru. Če bodo objekt prodali, ga bo kupec gotovo obnovil in stanovanja prodal. Če kupca ne bo, bo to očitno le storila DUTB in sama prodala stanovanja. Pametna poteza. V vsakem primeru je to pozitivno za nas in premik v pravo smer," je zadovoljen vojniški župan Branko Petre. Občina je namreč dolga leta opominjala DUTB, naj vendarle nekaj stori z leta 2009 zgrajenim objektom, ki ga ima v lasti že od leta 2015, a so bili vse doslej pri tem neuspešni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta